Een auto leasen, hoe doe je dat?
231 duizend, dat is het totale aantal aan lease auto’s die we momenteel in ons land hebben. Ter vergelijking met het jaar daarvoor is dat een stijging van acht procent. Naast deze stijging is er ook een grote stijging in het soort auto, dat mensen doen leasen. Vroeger ging het voornamelijk nog over kleine, compacte, zuinige stadauto’s. Tegenwoordig willen mensen voornamelijk de nieuwste gezinswagens short lease. Een belangrijk detail daarbij is dat het ontbreken van een stekker tegenwoordig niet meer zo gewaardeerd wordt. Elektrische auto’s zijn binnen het leasen graag gewild.
Steeds duurder
Wat ook opvalt, is dat de aanschafwaarde van een gemiddelde leaseauto elk jaar stijgt. Zo lag die waarde in 2016 rond de 22 duizend euro. Tegenwoordig ligt die op de 30 duizend euro. Onderzoekers verwachten zelfs dat die stijging alleen maar sterker zal worden. Dat komt mede doordat benzine en diesel steeds duurder aan het worden is. Particulieren willen daardoor een nieuwe, schone, elektrische auto rijden. Leasen is daarbij de makkelijkste optie voor hun.
Private lease, is dat wat voor mij?
Zoals eerder aangegeven kiezen steeds meer particulieren Nederlanders voor een private lease. Dat betekent dat je niet de eigenaar van de auto bent, maar je er wel maandelijks voor betaald. Wel zorgt dit ervoor dat een aantal grote kosten van je weggenomen worden. De aanschaf en afschrijving, rente, wegenbelasting, verzekering en het onderhoud zit namelijk samen in het pakket waar je voor betaald. Het enige wat je zelf, als bestuurder voor moet betalen is de benzine, de eventuele tol (op vakantie) en de boetes. Verbruiksartikelen zoals olie zal zeer waarschijnlijk binnen de onderhoudsbeurten vallen.
De grootste kostenpost
Als je een nieuwe auto koopt zul je die contant moeten betalen of financieren. Bij een private lease betaal je ook voor een auto, maar de toekomstige inruilwaarde (afschrijving) van de auto wordt daarbij al meegerekend. Hierdoor betaal je alleen voor de waarde van de auto, die je zult gebruiken.
Wegenbelasting en verzekering
Wegenbelasting zul je ten alle tijden moeten betalen, of het binnen de prijs van het leasen zit, of dat je het apart moet betalen voor je eigen auto. De verzekering daarentegen is anders. Op het moment dat je al veel schadevrije jaren hebt gereden dan zal het iets duurder zijn bij een private lease. Maar mocht je een brokkenpiloot zijn, en dus vaak schade hebben gereden dan zul je voordeliger uit zijn met een private lease auto.
Is het voordelig?
Een algemene berekening hiervoor maken is niet gemakkelijk. Daarvoor zijn er namelijk te veel verschillende kenmerken, zoals bijvoorbeeld: Of je een nieuwe auto rijdt en betaal je het constant of variabel. Wel zijn er twee punten waarmee je direct een kruis door het idee kunt zetten. Op het moment dat je namelijk veel kilometers per jaar maakt, en liever niet vast wilt zitten aan een contract, dan is het hebben van een private occasion lease niets voor jou.