Elektrische auto kopen of leasen?

Elektrische auto kopen of leasen
Waldo Taekema
Waldo Taekema
30/04/2024
587

De populariteit van elektrisch rijden neemt al een aantal jaren toe. Steeds meer mensen stappen over van een benzineauto of dieselauto naar een elektrische variant. Dit is niet zonder reden, elektrische auto’s zijn beter voor het milieu, ze zijn stiller en besparen flink op je brandstofkosten. Als je er eenmaal uit bent dat je elektrisch wilt rijden, dan vraag je je vast af, zal ik een elektrische auto kopen of leasen? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten om te overwegen bij het maken van je keuze, maar eerst moet je weten wat het verschil is tussen Financial lease en Operational lease.

Prijsverschil bij een elektrische auto kopen of leasen

Eeen elektrische auto is in aanschaf een stuk duurder dan een vergelijkbare benzine of dieselauto. De prijzen van elektrische auto’s zijn de laatste jaren wel flink gedaald, maar ze liggen nog steeds een stuk hoger. Kies je voor zakelijk een tesla leasen, dan betaal je een vast maandbedrag. Dit bedrag is inclusief afschrijving, rente, verzekering, onderhoud en wegenbelasting. Je hebt geen hoge aanschafkosten in één keer, maar betaalt wel elke maand een bedrag. Uiteindelijk betaal je met een lease op de lange termijn meer.

Restwaarde van een elektrische auto

Het is lastig in te schatten wat de restwaarde van een elektrische auto zal zijn na de lease. Dit komt doordat de technologie van elektrische auto’s zich steeds snel ontwikkelt. De verwachting is echter dat de restwaarde van een elektrische auto de komende jaren zal stijgen. Koop je een elektrische auto’s zoals de nieuwe Tesla Model 3 Performance dan is de rest waarde van belang voor het bedrag dat je later terugkrijgt. Bij leasen is de restwaarde niet jouw zorg, de leasemaatschappij houdt hier namelijk rekening mee in het maandbedrag. Hoe je een auto kunt leasen lees je hier.

Lees ook:  Hoe maak je een CV?

Onderhoudskosten van een elektrische auto

Elektrische auto's hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan benzineauto's of dieselauto's. Dit komt doordat ze minder bewegende delen hebben. Je kunt dus besparen op onderhoudskosten. De kosten voor het onderhoud van de accu komen er echter wel bij.

De actieradius

De actieradius van een elektrische auto is nog steeds een stuk korter dan die van een benzineauto of dieselauto. Hoeveel kilometer je met een volle accu kunt rijden, hangt af van het type auto en de accucapaciteit. Er zijn elektrische auto's op de markt met een actieradius van meer dan 500 kilometer, maar de meeste modellen komen niet verder dan 300 à 400 kilometer. Ben je iemand die veel lange afstanden rijdt, dan is een elektrische auto wellicht niet de beste keuze. Rijd je daarentegen vooral in de stad of voor woon-werkverkeer, dan is de actieradius van een elektrische auto waarschijnlijk ruim voldoende.

Elektrische auto kopen of leasen om subsidies te ontvangen?

De Nederlandse overheid stimuleert de aanschaf van elektrische auto’s met een subsidie. De subsidiebedragen variëren per type auto en accucapaciteit. In 2024 bedraagt de maximale subsidie voor een nieuwe elektrische auto € 2950,-. Koop je dus een elektrische auto, dan kun je aanspraak maken op deze subsidie. Bij leasen is de subsidie vaak verwerkt in het maandbedrag.

Moet ik een elektrische auto kopen of leasen

De keuze tussen een elektrische auto kopen of leasen is een persoonlijke keuze. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, zoals je budget, je rijgedrag en of je een auto in het buitenland wilt financial leasen. Weeg de voor- en nadelen van beide opties goed af voordat je een definitieve beslissing neemt. Je kunt natuurlijk ook altijd nog kiezen om een benzine of dieselauto te kopen of te leasen.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Binnen 5 minuten jouw pakketje klaarmaken voor verzending

Bouw een sterker team in slechts 5 minuten per dag

De basis van effectief timemanagement: zo pak je het slim aan

Hoe maak je een overtuigende elevatorpitch?

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek