Duurzaam omgaan met je privacy doe je met een VPN!
In dit artikel leggen we uit waarom en hoe dit moet.
Net zoals in het echte leven is het ook online erg belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met privacy. Online privacy is wat lastiger te waarborgen dan de privacy in het echte leven. In het echte leven scherm je je gegevens af die je niet wilt laten zien of je identificeert je alleen wanneer dat echt nodig is. Online werkt dit net even wat anders. Zodra we verbinding maken met het internet, vindt er al een gegevensuitwisseling plaats. Dit wil zeggen dat je gegevens binnenhaalt zodat je bijvoorbeeld muziek kan luisteren of dat je afbeeldingen kan bekijken. Om dit te kunnen doen, vragen de websites ook gegevens van jouw computer. En dit is waar het vaak mis kan gaan. Mensen met kwade bedoelingen op het internet, zoals bijvoorbeeld hackers, kunnen de gegevens die ze hebben verkregen van de verschillende computers bundelen en doorverkopen aan derden. Gegevensuitwisseling zal altijd plaatsvinden, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw echte gegevens worden misbruikt voor kwade doeleinden. Daarom is het belangrijk dat je jezelf zo veilig mogelijk houdt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je gegevens af te schermen door middel van het gebruiken van een VPN.
Wat is VPN?
Als je gebruik maakt van het internet en webpagina's bezoekt, dan komen er gegevens van jou online. Dit komt, omdat je te maken hebt met een wisseling van gegevens. Je deelt gegevens zonder dat je het doorhebt in ruil voor gegevens van de websites. Op deze manier kun je de verschillende webpagina's bezoeken en kun je media bekijken. Ditzelfde gebeurd ook als je gesprekken via WhatsApp stuurt of wanneer je pagina's doorklikt op Facebook. Doordat je gegevens online komen, laat je sporten achter. Dit is niet iets wat je kan voorkomen want anders zou het helemaal niet mogelijk zijn om webpagina's te bezoeken of media te bekijken op de webpagina's. Met een VPN (Virtual Private Network) zorg je ervoor dat je via een privé netwerk verbinding maakt met het internet. Met een VPN kan je alsnog het internet op en media bekijken, maar het enige verschil is dat je geen gebruik maakt van je eigen gegevens. Je maakt gebruik van gegevens van netwerken op de hele wereld die je vervolgens deelt met meerdere mensen die van datzelfde netwerk gebruik maken. Hierdoor is het lastiger om je werkelijke gegevens te herleiden en je te traceren. Duurzaam omgaan met je gegevens wordt hiermee bereikt.
Welke VPN?
Dan komt het aan op het kiezen van een goede VPN. Maar voor welke VPN zou je gaan? Wil je gaan voor een goedkope VPN die wat minder functies en opties heeft? Of wil je liever een wat minder goedkope VPN die veel meer andere opties aanbieden en waarmee je ervoor kunt zorgen dat je gegevens net iets beter beschermd zijn? En dan heb je ook nog de gratis VPN aanbieders die ook weer andere opties aanbieden. Het blijft een lastig verhaal om de juiste VPN te kiezen. Het is altijd belangrijk dat je je goed verdiept in de verschillende soorten opties waaruit je kunt kiezen en de opties die per VPN aanbieder worden aangeboden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je interesse hebt in een kill switch. Dit wil zeggen dat de internetverbinding automatisch wordt onderbroken wanneer je een tijdje geen gebruik hebt gemaakt van het internet. Dit is natuurlijk handig omdat er dan ook geen gegevensuitwisseling plaats kan vinden totdat je werkelijk weer bezig bent achter de pc. Niet alle VPN aanbieders bieden deze opties aan, dus kijk altijd goed welke VPN aanbieders de opties aanbieden waar je interesse in hebt en die het meest overeenkomen met jouw internetgedrag. Er zijn tal van aanbieders. Een veel gebruikte aanbieder in Nederland die ook vele mogelijkheden heeft is bijvoorbeeld VPN Nederland.