Hoe hang je een schilderij aan de muur?

schilderij aan de muur
11/08/2023
15

Wil jij een schilderij, klok of iets anders aan de muur bevestigen en weet je niet hoe? In dit artikel vertellen wij jou stap voor stap hoe je dit geregeld krijgt.

Kies de juiste locatie

Denk na over de esthetiek en het thema van de ruimte waarin je het schilderij wilt ophangen. Overweeg de kleuren, stijlen en sfeer van de kamer. Kies een locatie waar het schilderij in harmonie is met de rest van de inrichting.

Ook de hoogte is belangrijk; over het algemeen wordt aanbevolen om het midden van het schilderij op ooghoogte te hangen, maar je kunt hier natuurlijk van afwijken als je een bepaald effect wilt creëren.

Gebruik een ladder

Als je het schilderij op een hogere plek wilt hangen en je niet bij de muur kunt komen, gebruik dan een ladder. Zorg ervoor dat de ladder stevig en stabiel staat voordat je erop klimt. Als je geen ladder hebt, overweeg dan om een huishoudtrap te lenen of te huren. Of als je er graag zelf een wilt hebben, kun je voor grote collectie ladders op de link klikken.

Ben jij toch van plan om de muur eerst nog een likje verf te geven en wil jij hierbij wat tips?
Klik dan hier voor onze blog.

Gebruik een waterpas

Een waterpas is een handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je schilderij recht hangt. Plaats de waterpas op de bovenkant van het schilderij en pas de positie aan totdat de luchtbel in het midden van het niveau staat. Hierdoor weet je dat het schilderij waterpas hangt.

schilderij aan de muur dankzij waterpas

Voordat je begint met boren, markeer je de positie van de bovenste hoeken van het schilderij op de muur met een potlood. Dit helpt je om de ophang hardware op de juiste plaats te bevestigen.

Kies de juiste ophang hardware

Afhankelijk van het gewicht en de grootte van het schilderij, kies je de juiste ophang hardware. Voor lichtere schilderijen kunnen traditionele spijkers of schroeven voldoende zijn. Zorg ervoor dat de spijkers of schroeven stevig in de muur worden bevestigd, bij voorkeur in de muurstijlen of gebruikmakend van pluggen in metselwerk.

Lees ook:  Hoe moet je op stroom besparen? 3 tips

Voor zwaardere schilderijen zijn wandankers, schroefogen of een railsysteem aan te raden. Deze bieden extra stabiliteit en veiligheid.

Boor gaten en bevestig de hardware

Gebruik een boormachine om gaten te boren op de gemarkeerde posities. Kies de juiste boor en boormethode, afhankelijk van de muur en het type hardware dat je gebruikt. Bevestig vervolgens de ophang hardware volgens de instructies van de fabrikant.

Zorg ervoor dat de hardware stevig aan de muur is bevestigd en laat voldoende ruimte over tussen de bevestigingsmiddelen zodat het schilderij recht kan hangen.

Schilderij aan de muur bewonderen

Hang het schilderij op

Plaats het schilderij voorzichtig op de ophang hardware. Controleer nogmaals of het schilderij waterpas hangt. Pas indien nodig de positie aan door de hardware iets omhoog of omlaag te schuiven. Voor grotere schilderijen is het handig om iemand te vragen om te helpen bij het tillen en positioneren.

Bewonder het resultaat

Stap achteruit en bewonder je werk! Neem de tijd om het schilderij vanuit verschillende hoeken te bekijken en te beoordelen of je tevreden bent met de plaatsing. Pas indien nodig de positie aan totdat je volledig tevreden bent met het resultaat.

Kortom

Het ophangen van een schilderij vergt zorgvuldigheid en precisie, maar met deze uitgebreide tips ben je goed voorbereid om je kunstwerk veilig en mooi aan de muur te hangen. Vergeet niet om altijd de instructies van de fabrikant te volgen en indien nodig professionele hulp in te schakelen. Geniet van je prachtig opgehangen schilderijen en de nieuwe sfeer die ze aan je interieur geven!

Lees ook hier onze blog over hoe je een vlag moet ophangen.

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek