Hoe maak je een goede thuiswerkplek?
3 essentials voor een goede werkplek thuis
Thuiswerken is steeds normaler aan het worden. Waar je vroeger vaak 5 dagen op kantoor zat, werken mensen steeds meer vanuit huis. Door het Coronavirus en de lockdowns is dit nog in een stroomversnelling gekomen. Vanuit een noodgedwongen situatie zijn de voordelen duidelijk naar voren gekomen en hebben veel werkgevers en werknemers besloten het gedeeltelijk, of zelfs volledig permanent door te voeren. Uit een recent onderzoek komen er ook duidelijke voordelen van thuiswerken naar voren.
Werken vanuit huis heeft verschillende voordelen voor de werknemer. Zo bespaart het je een hoop reistijd, kun je makkelijk een boodschapje tussendoor doen en zorgt het ervoor dat je tijd over houdt.
Om zo goed mogelijk te kunnen werken vanuit huis is het echter wel belangrijk dat je zorgt voor een aantal dingen.
In bovenstaande video worden geweldige tips in detail gegeven en in dit artikel lichten we 3 essentials uit die je nodig hebt om goed te kunnen werken vanuit huis:
- Een goede bureaustoel
- Een ergonomisch bureau
- De juiste monitor
1: Een goede bureaustoel
Een goede thuiswerkplek begint bij een goede bureaustoel. Mogelijk is dit wel het belangrijkste element van je home office. Zonder een goede bureaustoel zul je namelijk sneller tegen pijntjes of zelfs rugklachten of nekklachten aanlopen.
Je moet je voorstellen dat je misschien wel 40 uur per week op je bureaustoel zit. Om die reden kun je best wat geld investeren in een goede bureaustoel, dit zal je op termijn veel klachten gaan schelen. Voor het uitzoeken van een goede bureaustoel kun je de website van Top-X in de gaten houden omdat zij in de gaten houden wat op ieder moment de beste bureaustoel is.
Bij het kopen van een bureaustoel is het belangrijk dat je op een aantal dingen let. Het beste kun je een bureaustoel aanschaffen die helemaal verstelbaar. Ieder onderdeel van de rugleuning tot de armleuningen zou verstelbaar moeten zijn. Hierdoor kun je de bureaustoel helemaal zo instellen zoals je zelf wilt.
In het stappenplan hieronder ontdek je hoe je de bureaustoel optimaal instelt:
- Zithoogte: Plaats je voeten plat op de grond en stel de bureaustoel vervolgens zo in dat je heupen iets hoger komen dan je knie.
- Diepte van zitting: Ga met je billen tegen de achterkant van de rugleuning zitten, tussen de holte van je knie en de rand van je bureaustoel zitting dient een vuist te passen.
- Armleuning: zorg ervoor dat je armleuningen ongeveer op ellebooghoogte afgesteld staan.
- Hoofdsteun: de hoofdsteun kun je het beste instellen op basis van persoonlijke voorkeur. Het midden van je achterhoofd zou precies tegen het hoofdsteun moeten kunnen leunen.
Verder dient de stoel stevig te zijn en een maximaal belastbaar gewicht te hebben dat past bij je lichaam.
2. Een ergonomisch bureau
Als tweede is het van belang dat je zorgt voor een goed bureau. Werken aan de eettafel is niet ideaal dus de voorkeur gaat uit naar een verstelbaar bureau in een aparte ruimte. We zouden je sowieso willen aanraden om te kiezen voor een werkplek buiten de woonkamer. Hierdoor maak je beter onderscheid tussen werk en vrije tijd. Ook heb je minder afleiding.
Bij voorkeur heb je een groot bureau waar je genoeg ruimte op hebt zodat je eventuele notitieblokjes met gemak op je bureau kunt neerleggen.
Tegenwoordig heb je ook mooie verstelbare bureau’s, hierdoor kun je zittend werk afwisselen met staan. De zogeheten zit-/ sta bureaus brengen verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee, uiteraard mits op de juiste manier gebruikt.
Bij het kopen van een goed bureau is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo dient het bureau allereerst stevig genoeg te zijn. Je kunt hier achter komen door te kijken naar het maximale belastbare gewicht. Bij voorkeur is dit boven de 50 kilogram.
Daarnaast is het van belang dat je kijkt naar het oppervlak van het bureau. Onze voorkeur gaat uit naar een bureau dat tenminste 160 x 90 cm is. Dit is een slag groter dan de standaard maat (120 x 80 cm) waardoor je meer ruimte hebt en comfortabeler kunt werken.
Als laatste zouden we je adviseren om te kijken voor een bureau dat beschikt over een kabelsysteem. Hierdoor werk je gemakkelijk je kabels weg waardoor je bureau net en georganiseerd blijft.
3. Een monitor
Er is niets zo vervelend als werken op een klein beeldscherm. Bovendien is het niet altijd even goed voor je nek. Wanneer je bijvoorbeeld werkt op je laptop zonder externe monitor zul je merken dat je heel erg naar voren gebogen zit. Dit is niet goed voor je houding en op termijn ga je hier veel last van krijgen.
Zorg daarom altijd dat je een goede, externe monitor op je thuiswerkplek hebt staan. Kies bijvoorbeeld voor een ultra wide monitor.
Deze zijn ontzettend breed waardoor je heel veel dingen tegelijk kunt doen en ook zowel de ogen en nek iets meer beweegt dan bij een klein scherm. Het is ook ideaal voor multitasken. Let er echter wel op dat deze monitor ongeveer op ooghoogte staat, hier voorkom je nekklachten mee.
Bij het kopen van een goede monitor voor je laptop of PC is het van belang dat je let op de aansluitingen die de monitor heeft. Een Macbook heeft bijvoorbeeld een andere aansluiting dan een windows laptop. Kijk goed welke aansluiting je laptop of pc heeft voordat je een monitor aanschaft.
Als laatste is het belangrijk dat je kijkt naar je gebruik: hoe ga je de monitor gebruiken? Wat voor werk doe je?
Ben je bijvoorbeeld veel bezig met grafische programma’s? Dan wil je waarschijnlijk een full HD monitor die beschikt over een scherpe beeld resolutie.
Gebruik je de monitor alleen voor dagelijkse taken zoals surfen op internet, e-mailen en het maken van presentaties? Dan volstaat een monitor met een mindere beeld resolutie.
Meer tips voor een goede thuiswerkplek?
Heb jij meer tips voor het verbeteren van je thuiswerkplek? Laat het hieronder weten in de reacties.
Populair artikel in de categorie klussen: Hoe kan je zelf je smartphone repareren?