Hoe maak je zelf likeur?

afvalcontainer Holland
Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
143

Likeur is een alcoholistische drank die op smaak gebracht is met fruit, slagroom, kruiden, specerijen, bloemen of noten. Daarna is de likeur gebotteld met toegevoegde suiker. In iedere land zijn de regels van de samenstelling van likeur anders. Er is bijvoorbeeld een andere hoeveelheid alcohol, suiker of vaste stoffen toegestaan. Wist je dat er vaak crème in de naam van de likeur wordt gebruikt als de likeuren meer suiker bevatten? Echte likeuren kun je alleen vinden in een slijterij. In de supermarkt mogen deze namelijk niet verkocht worden. Je kan ook een keer zelf likeur maken. Leuk om te doen en daarna hou je er nog wat lekkers aan over. Voordat je dat kan gaan doen, moet je wel weten dat een likeur op drie verschillende manier gemaakt kan worden.

Manieren

De eerste manier hoe een likeur gemaakt kan worden is door distillatie van verkregen vruchtenwijn. Het ligt eraan welk fruit je gebruikt, maar sommige fruitsoorten hebben voldoende suiker zodat ze hier geschikt voor zijn. Suikers zijn na vergisting omgezet in een alcoholpercentage van 10 tot 15 procent. Druiven of appels worden vaak voor deze manier gebruikt. De tweede manier is door de vruchten te laten trekken op alcohol. Dit wordt met een ander woord macereren genoemd. Het fruit wordt hier gemengd met alcohol. De alcohol zorgt hier dat de smaken van het fruit terecht komen in de vloeistof. De laatste manier is een combinatie van de twee net genoemde manieren. Eerst worden er vruchten getrokken op alcohol. Daarna wordt dit gedistilleerd onder vacuüm. Dit wordt gedaan op een lage temperatuur zodat de aroma’s in het eindproduct terecht kunnen komen.

Lees ook:  Hoe moet je zware objecten verhuizen

Zelf maken

Thuisgemaakt likeur is leuk om een keer te maken, maar let erop dat de smaak lang niet zo goed is als dat je de likeur uit de slijterij haalt. Als je thuis zelf likeur wil maken heb je een aantal dingen nodig.

• 1 fles sterke drank

• Fruit, noten en specerijen naar keuze

• Zeef

• Lege fles

• Suikersiroop

Je kan er ook voor kiezen om thuis vaker likeuren te maken en hier misschien zelfs wel een klein bedrijf mee te starten. Likeur maken is niet moeilijk. Het geeft wel veel afval dus in zulke gevallen is het handig om een afvalcontainer uit Holland te overwegen. Als je het slechts een keer doet is je eigen prullenbak voldoende.

afvalcontainer Holland

Aan de slag

Als eerst kies je dus een fles sterke drank. Kies het liefst voor vodka of rum die kleurloos en neutraal is. Giet de gekozen drank in een afsluitbare fles halfvol. Let erop dat de hals van de gekozen fles dik is. Daarna maak je het gekozen fruit schoon. Doe het daarna in de fles erbij samen met de gekozen noten en specerijen. Laat het nu een paar weken staan om te trekken. Na een paar weken kun je de vloeistof zeven. Laat hierna de fles een paar maanden staan. Je weet dat de fles lang genoeg heeft gestaan als de vaste stoffen helemaal naar de bodem gezonken zijn. Giet nu de heldere likeur in een fles en doe er suikersiroop naar smaak bij. Proost.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe heeft slaap invloed op je sport prestaties

Hoe moet je zware objecten verhuizen

Hoe handel je schade na een botsing af?

Snel en zorgvuldig een bedrijf opstarten

© 5 Minuten TV - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek