Hoe moet je autorijden?
Je rijbewijs halen
Uiteraard moet je eerst een rijbewijs halen voordat je auto mag rijden. Je mag al beginnen met de voorbereidingen voor het halen van je rijbewijs als je 16 jaar bent. Je mag op het moment van schrijven namelijk al je theorie examen doen als je 16 jaar bent en beginnen met rijlessen als je 16,5 jaar oud bent maar je mag pas afrijden als je 17 jaar bent. Als je nog geen 18 bent als je je rijbewijs hebt gehaald mag je alleen nog samen met een coach autorijden. Als je dan 18 jaar bent mag je zonder de coach rijden. Meer informatie en details hierover zijn ook te vinden op de website van het CBR.
In onderstaande video van het CBR geeft een examinator 7 tips van waar je op moet letten bij het rijexamen:
33 tips voor het halen van je praktijkexamen
Het halen van je praktijkexamen kan behoorlijk moeilijk zijn. In onderstaande video van videorijles.nl worden maar liefst 33 tips gegeven voor het behalen van je rijexamen. Hier zitten echt hele waardevolle tips bij waar je misschien helemaal niet bij stil hebt gestaan, zoals het kiezen van het juiste tijdstip en dat het in ieder geval lijkt dat je vol zelfvertrouwen achter het stuur zit (ook al ben je zenuwachtig en/of onzeker). Je dient ook nog bijzondere verrichtingen te doen.
Hoe moet je het theorie examen oefenen?
Er zijn diverse Youtube video's te vinden waarmee je theorieexamens voor de auto kunt oefenen. Ook zijn er vele aanbieders die hiervoor lessen en video-oefeningen pakketten aanbieden. Hierover hebben we eerder ook al eens een uitgebreid artikel geschreven; Hoe kun je je auto theorie examen oefenen?
In onderstaande video al 5 examen vragen die je zou kunnen krijgen bij je auto theorie examen in 2021. Voor meer van dergelijke video's bekijk dan dus dit artikel met uitgebreide video's over hoe je je theorie examen kunt oefenen.
Veilig autorijden
Rijstijl: Defensief autorijden
Autorijden via de regeltjes is één, maar hóe je binnen de regeltjes rijd kan het verschil maken tussen het wel of niet krijgen van een ongeluk en zelfs het verschil tussen leven en dood. Je rijstijl is dus letterlijk van levensbelang. Kies voor de veiligheid van zowel je zelf als die van anderen daarom voor een defensieve rijstijl. Hoe leuk het ook is hard te rijden en ook al ben je geneigd het gas vol in te trappen,... het is het niet waard als je bedenkt hoe je leven eruit ziet na een ernstig auto-ongeluk.
Niet op je telefoon achter het stuur
Onder defensief autorijden valt ook niet op je telefoon zitten of je op een andere manier met andere dingen bezig houden dan het autorijden zelf. Echt, als je 1 seconde bent afgeleid kan het al tot fatale ongelukken leiden. Hierover zijn niet voor niets schokkende, heftige waarschuwingscampagnes ontwikkeld. Het kan helpen om deze eens te bekijken voor een stukje bewustwording:
Schokkende Waarschuwingscampagne / Voorlichtingsfilm over appen tijdens het autorijden
Ongeluk door met lachgas op in de auto
Zie ook deze video over hoe een ongeluk ontstaat nadat iemand met lachgas in de auto zit.
Zorg voor veilige auto
Uit bovenstaande video's blijkt maar weer dat hoewel je zelf misschien wel voorzichtig rijdt, anderen dit niet altijd doen. Als iemand anders op de andere weghelft belandt doordat deze bijvoorbeeld aan het appen is kan het zijn dat ondanks dat je voorzicht rijdt deze auto niet meer kunt ontwijken. En hoewel de kans een stuk kleiner is als je defensieve rijstijl hanteert, is het natuurlijk ook altijd nog mogelijk dat je zelf een verkeerde inschatting maakt of iets niet opmerkt. Dat is menselijk. Het helpt daarbij allereerst als je een veilige auto uitzoekt. De ene auto is natuurlijk een stuk veiliger dan de andere auto. Denk bijvoorbeeld aan hoe lang de neus van een auto is, hoe sterk de constructie en vele andere aspecten in een auto bepalen mede hoe je er zelf vanaf komt als je een ongeluk hebt gehad.
Is er nu toch iets gebeurt? Lees dan hier hoe je moet handelen na een auto-ongeluk.
Kies een goede autoverzekering
Hoe je er zelf vanaf komt is het allerbelangrijkste. Maar ook het financiële aspect speelt natuurlijk een rol als je een ongeluk, of een ongelukje krijgt. Kies daarom voor een goede auto verzekering. Er zijn grote verschillen in zowel de tarieven als de inhoud van autoverzekeringen en neem daarom goed de tijd voor bij een verzekering vergelijken. Kies niet blindelings de goedkoopste autoverzekering maar ga goed na wat er wordt gedekt.
Tips voor autorijden
Heb jij ook nog tips voor hoe je moet autorijden? Laat het hieronder weten in een reactie.