Hoe moet je een scriptie schrijven?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
468

Ben jij een student en zit je in het laatste jaar van je studie? Dan is er een grote kans dat jij binnenkort gaan beginnen met het schrijven van je afstudeerscriptie. Een groot project, die helaas niet altijd even leuk is. Veel studenten zitten er tegenop en vinden het lastig hun scriptie te combineren met hun bijbaan en hun vrije tijd. Vaak moet je jouw scriptie zelfs combineren met een fulltime stage. Een spannend moment dus, maar het zijn de laatste loodjes! Wij geven je een aantal tips voor het schrijven van een scriptie.

1.   Het onderwerp

Een scriptie begint, zoals elk ander verslag, met het bedenken van een onderwerp. Aangezien je je het komende half jaar bezig gaat houden met dit project is het belangrijk dat je een sterk onderwerp kiest. Let op de eisen die je opleiding of je stagebedrijf stelt, maar wees vooral ook zelf creatief. Niks is erger dan een half jaar onderzoek doen naar iets wat jou niet interesseert. Zodra jij het onderwerp leuk vindt, zul je merken dat je scriptietijd opeens een stuk minder erg is!

2.   Planning

Oké, misschien is dit een gezegde die je liever niet meer hoort, maar: planning is key! Een scriptie is helaas niet in één avondje geschreven en heeft dus een strakke planning nodig. Niet het leukste klusje, maar het zal je echt helpen met je proces. Zo’n planning ziet er misschien eng uit, maar deze is er juist om te zorgen dat jij je tijd goed kunt verdelen. Het voorkomt dat jij geen tijd meer hebt voor je vrienden of je horecabaantje, want iedereen heeft ontspanning nodig. Begin op tijd en houd je dus ook aan je planning. Dit zal je een hoop stress besparen.

Lees ook:  Hoe kun je zelf armbandjes maken?

3.   Gebruik je begeleider

Tijdens je scriptieproces zal je een begeleider toegewezen krijgen. Deze docent of professor zal jou begeleiden gedurende het half jaar. Je begeleider weet alles van het schrijven van een scriptie: maar hier dus gebruik van! Veel studenten denken het zelf te kunnen en vragen liever niet om hulp. Hierdoor komen zij aan het eind van hun scriptie vaak in de problemen, omdat er nog veel gewijzigd moet worden. Wanneer jij regelmatig contact houdt met je begeleider en durft te vragen om feedback, scheelt dit een hoop stress aan het eind van je traject.

Meer tips voor het schrijven van een scriptie

Heb jij nog meer tips voor het schrijven van een scriptie? Deel je ervaring via de reacties hieronder.

Afbeelding van Emma Dau via Unsplash.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

In 5 minuten je scriptie mooi opmaken

Online zorgportalen in 5 minuten uitgelegd

In 5 minuten: hoe gebruik je zelfbruiners voor een streeploos resultaat

Hoe moet je wijn schenken? Zo doe je het als een pro!

© 5 Minuten TV - 2025

Onderdeel van de Betekenis Fabriek