Hoe moet je een stalen hek maken?

stalen hek
09/06/2020
19

Een stalen hek gaat niet alleen langer mee dan een houten hek, maar gaat natuurlijk ook langer mee als je kiest voor het juiste materiaal. Nu ben ik zelf geen specialist maar heb ik na wat speurwerk toch een boel informatie en instructievideo's weten te verzamelen. Als je zelf handig bent, moet je hiermee een eind kunnen komen om zelf een prachtig hekwerk te maken! Eventueel met hulp van wat specialistische personen en bedrijven.

Zelf een hek maken

Hieronder enkele basic tips met stappen die ik heb gevonden na het zoeken van informatie en bekijken van allerlei filmpjes. Voor echt meer diepgaande instructies en ook inspiratie adviseer ik de video's onderaan deze pagina te bekijken. Ben jij een expert en heb je tips of aanvullingen? Laat het weten in de reacties onderaan dit blog artikel.

Hoe moet je zelf een stalen hek maken?

 1. Bepaal of je gebruik maakt van een bestaand hekwerk systeem of alles zelf wilt doen.

  Als je niet heel handig bent, of jezelf veel tijd wilt besparen, kun je het beste kiezen voor een bestaand hekweksysteem. Als je via Google zoekt op Herkwerk kopen is er bijzonder veel te vinden. Ben je handig en wil je echt iets bijzonder en unieks maken? Dan kun je iets helemaal vanaf scratch zelf maken.

 2. Kies het juiste materiaal.

  Als je echt alles zelf wilt doen dan begint het met de keuze van het juiste materiaal. Ga je werken met draden of buizen? Kies je dan voor vierkante of ronde buizen? Kies je bijvoorbeeld voor RVS of aluminium buizen? Zoek dit van tevoren echt grondig uit. Uiteraard hangt het af van hoe lang het mee moet gaan en niet te vergeten je budget.

 3. Meet en bereken wat je precies nodig hebt

  Meet van tevoren tot in detail alles op. Meten = weten. Bereken zo ook wat je precies nodig hebt zodat je niet teveel of te weinig materiaal aanschaft.

 4. Zorg voor het juiste gereedschap

  Het is vervelend als je telkens opnieuw naar een bouwmarkt omdat je een bepaald stuk gereedschap moet halen. Zorg dat je dan ook alles in huis hebt voordat je met de klus begint. Natuurlijk zijn sommige dingen onvoorzien, maar je wilt graag goed voorbereid zijn.

 5. Schakel de juiste specialisten of bedrijven in

  Een stalen hekwerk maken is echt niet niets. Voor de meeste mensen geldt dat ze wel hulp kunnen gebruiken van een specialist of een vakkundig bedrijf. Zeker als bepaalde dingen in bulk moeten gebeuren, zoals het buigen van de buizen.
  Enkele tips voor gereedschap, specialisten en bedrijven:
  - Een gespecialiseerde lasser in de omgeving via Werkspot (het beste kun je eerst nog in je eigen netwerk vragen of iemand goede ervaring heeft met een specialist)
  - Buigen van grote aantallen RVS buizen kan bijvoorbeeld bij Amari Metals
  - Niet al het gereedschap hoef je te kopen. Je kunt het ook huren.
  - Vind gespecialiseerde metaal bewerkings bedrijven via Google Maps

Handige video's voor het maken van een stalen hek

Hieronder een aantal handige video's met uitgebreide uitleg en inspiratie. Bovenaan deze pagina staat al een video voor het maken van een prachtig ijzeren hekpaneel met speerpunten.

Wat is het verschil tussen aluminium en roestvrij staal?

Dit is natuurlijk goed om te weten. In deze video een uitleg met tien verschillen tussen aluminium en RVS.

Zelf een hek en een poort maken

Een smeedijzeren hek maken

Een rauwe video over het zelf maken van een smeedijzeren hek. Inclusief uitleg over de kosten, afhankelijk van het materiaal. Niet echt een diepgaande uitleg, maar toch wel goed ter inspiratie.

https://www.youtube.com/watch?v=Cg3vGAQJkxY

25 inspirerende ijzeren hekwerken

Weet je nog niet helemaal wat voor uitstraling je wilt? Er zijn vele mogelijkheden! In onderstaande video maar liefst 25 voorbeelden van inspirerende hekwerken.

https://www.youtube.com/watch?v=9vuM27oPDrw

Zelf ijzeren balustrades maken

Voorbeelden van een bestaand heksysteem

Voor als het toch te ingewikkeld is om het helemaal zelf te doen. Bovendien, gemak dient de mens!

Hoe moet je lassen?

Uiteraard moet je hier niet aan beginnen zonder een specialist als je hier geen ervaring mee hebt. Maar toch een handige video over hoe je moet lassen:

Niet voor rookies

Zoals je in video's kunt zien is het helemaal zelf maken van een stalen of ijzeren hek niet voor iedereen weggelegd. Dit is het echte werk!

stalen hek

Tips zijn hieronder welkom, laat gerust een reactie achter...

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek