Hoe moet je op stroom besparen? 3 tips

stroom
12/05/2023
13

Door zuinig om te gaan met energie, draag je bij aan een beter milieu en een lagere energierekening. Dat laatste geeft tegenwoordig bij veel mensen de doorslag. Want wat geven we tegenwoordig veel geld uit aan de energierekening. De tarieven voor gas en stroom blijven toenemen. Fossiele grondstoffen zijn schaars en mede door de oorlog in Oekraïne zijn deze tarieven inmiddels de pan uit gerezen. 

Merk jij dat je het steeds lastiger vindt om maandelijks rond te komen? En ben je op zoek naar manieren om wat meer financiële ruimte te creëren? Dan is besparen op stroom een heel goed idee. Maar hoe pak je dit precies aan? Met behulp van de volgende drie tips kom je al een heel eind. 

En wil je meer weten over energiekosten? Klik dan hier.

1. Vervang alle lampen in huis voor LED-verlichting 

Ga vandaag nog naar Ledwereld.be en schaf voldoende ledlampen aan om alle conventionele verlichting in huis te vervangen. Dit is een flinke klus én investering, maar op de lange termijn is dit het ook zeker waard. Nog te veel mensen maken gebruik van conventionele verlichting in huis. Denk hierbij aan halogeen- of gloeilampen. Deze lampen verbruiken echter onnodig veel stroom en hebben ook nog eens een relatief korte levensduur. 

Soms schrikken mensen van de aanschafprijs van LED-verlichting. Dit is dan ook duidelijk duurder dan die van conventionele verlichting. Op de lange termijn is dit verschil echter verdwenen. Sterker nog: dan geniet je van een financieel voordeel van de ledlampen. Zie het dus als een investering voor de toekomst. Ledlampen verbruiken minder energie, gaan veel langer mee en zijn het daardoor absoluut waard om in huis te halen. 

2. Slim wassen: minder stroom 

Er wordt wat afgewassen in de meeste huishoudens. Zeker in gezinnen met (jonge) kinderen. Daarom is het belangrijk dat er slim wordt gewassen. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen halve wasjes worden gedraaid. Het zou immers zonde zijn als de wasmachine een volledig programma moet draaien als deze helemaal niet vol zit. Let ook op de temperatuur tijdens het wassen. Het is beter voor de portemonnee en het milieu om minder heet te wassen. Bovendien is het ook beter voor de kwaliteit van je kleding. 

Lees ook:  Hoe moet je broccoli koken?

Heb je een wasdroger? Probeer deze dan enkel te gebruiken indien het echt niet anders kan. Een wasdroger verbruikt over het algemeen heel veel stroom. Als het even kan, is het dan ook beter om de kleding gewoon lekker buiten te hangen. Zijn er vlekken die er écht niet uit gaan? Klik dan hier voor ons blog over efficiënt wassen van kleding.

3. Let op het energielabel van grote huishoudelijke apparaten 

Door de jaren heen zijn we steeds meer apparaten in het huishouden gaan gebruiken. Absolute stroomvreters zijn de koelkast, vriezer, stofzuiger, wasmachine, wasdroger enzovoorts. Hoewel je hiermee heel veel stroom verbruikt, doe je het liever niet zonder. Kan je eigenlijk niet zonder. Dat begrijpen we heel goed. Maar ook hier valt vaak te besparen. Zeker als de apparaten al wat ouder zijn. 

Door de jaren heen is er namelijk steeds meer aandacht gekomen voor duurzaamheid. De apparaten van nu zijn dan ook stukken duurzamer dan pakweg tien jaar geleden. Zijn jouw oudere apparaten inmiddels dus aan vervanging toe? Let dan goed op de energielabels in de winkels en maak een duurzame keuze. Zo bespaar je op de lange termijn heel veel geld. Wil je meer weten over energielabels? Klik dan hier.

Meer besparingstips nodig? Lees dan dit artikel!

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek