Hoe moet je pasta koken?

11/08/2023
9

Zelfgemaakte pasta is natuurlijk het allerlekkerst. Echter kost het zelf maken van pasta veel tijd, waardoor we meestal kiezen voor gedroogde pasta. Deze pasta hoeft alleen even te koken. Maar hoe kook je de perfecte pasta? Wij leggen uit hoe je de lekkerste pasta kunt koken.

Gedroogde pasta koken

Op de verpakking van gedroogde pasta staat vaak het aantal minuten aangegeven die nodig zijn om de pasta zacht en gaar te koken. Zeker de pasta voor de Nederlandse markt heeft een kookinstructie waarbij de pasta volledig gaar gekookt wordt. Maar dat is vaak niet het lekkerst. Je wilt de pasta nog een beetje hard hebben of zoals ze het in Italië noemen “al dente”. Dat letterlijk op de tand betekent. Ook wil je dat de pasta lekker is en niet aan elkaar plakt. Niemand zit te wachten op geplakte slierten en klonten. Daarom geven wij tips voor het koken van pasta.

Hoe kook je de perfecte pasta?

 • Pak een grote pan en vul deze voor ongeveer 3/4 met water.
 • Voordat je het water aan de kook brengt voeg je een snufje zout toe.
 • Proef het water. Het mag best een beetje zoutig smaken, want de pasta neemt deze smaak over. Het grootste gedeelte zout blijft in het water achter en eet je dus niet op.
 • Breng vervolgens het water aan de kook en zorg dat het goed kookt.
 • Doe de pasta in de pan en roer dit 1 á 2 minuten los met een pastalepel of een vork. Dit zorgt ervoor dat de pasta minder aan elkaar plakt.
 • Kook nu de pasta zachtjes tot maximaal minder dan 1 minuut van de kooktijd op de verpakking.
 • Proef na 3 á 4 minuten even de pasta. Smaakt de pasta lekker? Dan is hij klaar. Zo niet, kook de pasta nog een minuutje en proef het nog eens.
 • Haal met een kopje wat kookvocht uit de pan als de pasta goed is en giet vervolgens de pasta af. Het beste kan je de vergiet in de pan zetten en dit dan in de pan klemmen als je afgiet. Zo blijft de pasta in de pan, waardoor de pasta warmer blijft.
 • Doe de pastasaus erbij of doe de pasta die je nodig hebt op een bord. Het is handig om bij de rest een beetje olijfolie toe te voegen om te voorkomen dat de pasta aan elkaar blijft plakken.
 • Dek vervolgens de pan af met een deksel.
 • Het kopje kookvocht die je hebt bewaard kan je gebruiken om de pastasaus wat dunner te maken. Het kookvocht smaakt naar de pasta, waardoor het de smaak van de saus niet verdunt.
Lees ook:  Hoe kies je de juiste klusbus om tot camper om te bouwen?

Direct een lekker pasta recept proberen? Bestel je recept met de lekkerste pasta met korting via deze link bij de Lidl.

Pasta koken

Artikel door Brian

Weet jij een lekker pasta recept? Geef het door met een reactie onderaan deze pagina.

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek