Hoe moet je recyclen?

recyclen
13/03/2023
17

Recyclen is een erg handige manier om als persoon jouw steentje bij te dragen aan het verbeteren van de planeet. Plastic bij plastic, papier bij papier. Toch is het niet altijd zo makkelijk. Leer hier hoe jij snel kan recyclen, als een pro.

Categorieën om afval in te scheiden

Misschien woon je net op jezelf en/of heb je besloten om te beginnen met recyclen. Het slimste om te doen, is om na te gaan hoe jouw gemeente omgaat met afval en hoe zij willen dat het gescheiden wordt. De reden hiervoor, is dat iedere gemeente- of zelfs wijk hier andere regels voor heeft.

Hieronder staat een handig lijstje van de meest gebruikte categorieën om je huisafval op te scheiden:

  • Glas
  • Papier
  • PMD
  • Rest
  • GFT
  • Kca

Glas

Glas is een van de materialen die erg goed te hergebruiken is. Het kan namelijk worden omgesmolten in een heel nieuw product/ vorm en zo dus een nieuw leven krijgen. Dit maakt glas erg belangrijk om goed te recyclen. Om je glas optimaal te recyclen is het verder erg belangrijk om bij het milieupark/perron het glas te scheiden op gekleurd- of wit glas:

Wit glas is de standaard doorzichtige versie waar je makkelijk doorheen kan kijken. Gekleurd glas vind je terug in de vorm van bijvoorbeeld groene, blauwe, bruine, etc. kleuren bierflesjes.

Wist jij trouwens dat er een tekort is aan wit glas? Dit komt omdat wit glas gebruikt kan worden bij het maken van gekleurd glas, maar niet andersom. Zorg er daarom voor dat je de kleine moeite neemt om het van elkaar te scheiden en in de goede bak gooit bij het milieupark.

Papier

Iets wat je steeds vaker ziet, zijn gerecyclede papieren boodschappentasjes die supermarkten verkopen. Ook wc-papier merken die hun product maken van gerecycled materiaal worden steeds populairder. Met andere woorden; papier is goed te hergebruiken. Zorg er daarom voor dat je een papierbak thuis hebt voor al je oud papier en karton.

Lees ook:  Hoe moet je behangen

! Tip; drankkarton hoort niet thuis in de papierbak. (Drankkarton, hoewel de buitenkant van karton is, gaat in de PMD bak.) Onthoud dus goed dat zolang het papier of karton droog en schoon is, het wel in de papierbak mag.

PMD

PMD staat voor Plastic, Metaal en Drankkartons. Nu denk je misschien dat omdat hier metaal staat, je jouw lege chips zakken er in kwijt kan. Dit is echter niet waar. Chips zakken zijn gemaakt van aluminiumpapier. Hoewel aluminium bakjes en schaaltjes wel in de PMD kunnen om te recyclen, is aluminiumpapier te dun. Het zal dus niet goed smelten en moet daarom bij het restafval.

Restafval

Restafval houdt alles in wat niet gescheiden ingeleverd kan worden. Denk hierbij aan piepschuimverpakkingen, vieze pizzadozen en kattenbakkorrels.

GFT

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Erg duidelijk dus! Bij het onderhouden van je tuin kan de groenbak wel snel vol raken. Om ervoor te zorgen dat je op grotere schaal ook goed bent voorbereid is het dus slim om te kijken voor een afvalcontainer te huren. Woon jij nu in de buurt van Dordrecht? Zoek dan eens naar container huren Dordrecht en vind de juiste container voor de klus.

Kca

Ander huishoudelijk afval wat niet in de bovenstaande bakken mag, zijn de lege batterijen en accu’s, plus kapotte peertjes. Dit wordt ook wel klein chemisch afval genoemd, oftewel kca. Kca producten kunnen worden ingeleverd bij winkels en supermarkten. De reden waarom ze niet zomaar weggegooid kunnen worden, is omdat ze schadelijke stoffen bevatten.

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek