Hoe moet je schoenen onderhouden?

Schoenen onderhouden
20/01/2022
13

We dragen elke dag schoenen, en daardoor worden ze vies. Dit is logisch, want de schoenen zorgen ervoor dat onze voeten schoon en droog blijven, en dat we normaal buiten kunnen lopen zonder dat we bang hoeven te zijn voor steentjes, glasscherven en splinters. Maar met vieze schoenen bij een afspraak aankomen, dat doen we liever niet. Daarom is het belangrijk je schoenen goed te onderhouden, dit verlengt ook nog eens de levensduur. Hoe je dit het beste doet, lees je hier.

Het onderhouden van zomerschoenen

In de zomer dragen we, naast slippers, ook vaak espadrilles. Dat is ook niet zo gek, het zijn namelijk erg fijn zittende schoenen die heel luchtig zijn. Perfect dus, voor een zomerse dag. Maar wanneer je deze vaak draagt worden ze ook vies, en dus is het belangrijk dat je weet hoe je deze het beste schoon kunt maken.

Espadrilles die je op de markt hebt gekocht zijn vaak niet zo duur, en dus is het niet zo erg wanneer deze kapot gaan of zo vuil zijn dat je ze niet meer schoon krijgt. Maar mijn vriendin heeft bijvoorbeeld Gucci espadrilles, en met zulke schoenen wil je toch graag wat voorzichtiger mee omgaan! Is er droog vuil aanwezig, zoals bijvoorbeeld zand, dan kun je dit vaak met je hand wegwrijven wanneer het volledig uitgedroogd is. Werkt dit niet, dan kun je ook nog een borstel of schone doek gebruiken.

Is het toch nodig ze volledig schoon te maken, gebruik dan een sopje van lauwwarm water en een milde zeep. De schoenen ga je vervolgens met een schone doek of borstel voorzichtig poetsen met het sopje. Wanneer je ziet dat de vlekken niet weg gaan doe je er goed aan de schoenen te laten weken in een teil met het sopje, zodat de zeep in de vlekken kan trekken. Na een paar uur kun je vervolgens met een doek of borstel over de vlekken poetsen. Na het schoonmaken spoel je de schoenen schoon met koud water en laat je de espadrilles goed drogen. Dit doe je het beste door er kranten of theedoeken in te stoppen, want deze nemen het water op.

Lees ook:  Hoe moet je zelf een houten schutting plaatsen?

Je sneakers schoonmaken

Sneakers zijn vaak een stuk makkelijker schoon te krijgen, maar voorkomen is beter dan genezen en dus is het aan te raden direct na de aanschaf de schoenen te impregneren. Op die manier zijn de schoenen namelijk beschermd tegen vlekken, vuil en regen. Dit doe je vervolgens elke 2-3 weken en na elke schoonmaakbeurt. Ook wanneer ze erg nat zijn geworden is het aan te raden ze opnieuw te impregneren.

Zelf heb ik deze groene Nike schoenen. Ze zijn wel behandeld maar toch komen er af en toe vlekken op. Deze zijn gelukkig over het algemeen eenvoudig te verwijderen. Je zou ze in de wasmachine kunnen stoppen echter kan dit als gevolg hebben dat de zool gaat krimpen, waardoor je de schoenen daarna niet meer goed past. Het is dan ook het beste de vlekken te verwijderen met een sopje van lauwwarm water en een milde zeep. Je kunt met een schone doek gaan poetsen, maar ook met een borstel of tandenborstel. Gaat de vlek niet ineens weg? Laat de zeep dan even intrekken. Vergeet niet de veters te verwijderen voordat je gaat schoonmaken en vervang deze wanneer ze er echt vies uitzien.

Heb je witte sneakers? Dat is natuurlijk het moeilijkste om schoon te houden- en schoon te maken. Daarvoor hebben we al eens eerder dit artikel 'witte schoenen schoonmaken' geschreven.

Meer tips?

Heb jij ook nog tips voor het onderhouden en schoonmaken van je schoenen? Laat het hieronder weten in een reactie.

Schoenen onderhouden
Afbeelding van vieze, witte schoenen die worden aangetrokken komt van Pexels.

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek