Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
618

Je hebt waarschijnlijk al gehoord over sous vide. Restaurant kwaliteit maaltijden en perfecte resultaten elke keer is misschien wat je de hele tijd hoort, maar er zijn VEEL andere goede redenen om te beginnen met koken met sous vide!

Het meest voor de hand liggende voordeel van koken met sous-vide is dat je eten precies zo wordt bereid als jij wilt. Het is ook zeer herhaalbaar en volledig stress-vrij. Je kunt je voedsel niet "verbranden" en er is simpelweg een minimale kooktijd, en geen maximum. Dit maakt het hele sous vide kookproces zeer eenvoudig, zelfs voor de meest luie en vergeetachtige koks.

Sous vide is eenvoudiger dan de mooie naam doet vermoeden. Sous vide koken heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen, en het wordt nauw geassocieerd met "modernistische" kooktechnieken. De term "sous vide" is Frans voor "onder vacuüm" en verwijst naar het proces van het vacuüm sealen van voedsel en het koken in een waterbad met temperatuurregeling. Doe de ingrediënten in een plastic zak (of een conservenpot als die niet te veel lucht bevat) en plaats ze in een waterbad, een combi- of stoomoven, of een ander fornuis dat nauwkeurig de gewenste temperatuur kan instellen en vasthouden. Natuurlijk adviseren wij het gebruik van een speciale sous vide stick of wateroven. Hoewel je een zakje met rits gewoon in water kunt dompelen om de lucht eruit te persen, raden wij aan een vacuümsealer te gebruiken voor betere en consistentere resultaten.

"Sous vide" verwijst naar het proces van vacuüm sealen van voedsel en het koken in een temperatuur gecontroleerd waterbad met een gespecialiseerde sous-vide. Vooral sous vide sticks worden steeds betaalbaarder, en er zijn nu zelfs complete sous vide bundels (pakketten) die alles bevatten wat je nodig hebt, voor minder dan €200. Dus nu is het tijd om te beginnen met sous vide koken en de ongelooflijke voordelen zelf te ervaren.

Lees ook:  Hoe werkt een VPN en hoe anoniem kan je surfen zonder pottenkijkers?

Hoe werkt sous vide koken precies?

Sous vide koken is erg eenvoudig en bestaat in hoofdlijnen uit 4 stappen:

  1. Bereid je gerecht voor.

    Je kunt sous vide koken met of zonder marinade en kruiden. Sous vide is geschikt voor vlees, vis, gevogelte, groente, eieren, granen, sauzen ,soepen, fruit, desserts en zelfs drankjes en cocktails.

  2. Stop alle ingrediënten in een vacuümzak en vacuümseal deze met een vacuümmachine.

  3. Stop de zak met ingrediënten in een waterbad dat al op de juiste temperatuur is gebracht door een sous-vide apparaat.

  4. Zodra het sous vide proces is doorlopen haal je de ingrediënten uit de vacuümzak en serveer je deze. Je moet vlees nog wel even van een krokant laagje voorzien door deze kort aan te braden of af te branden met een koksbrander.

Stap 5 (bonus): verbaas je vrienden en familie met een perfect gegaard gerecht die je normaliter alleen in de betere restaurants vindt.

Heb jij ook nog goede tips voor sous vide koken? Deel het hieronder aan de pagina in een reactie.

Bonus tip: aardappelen kun je ook sous vide koken

Bekijk ook de volgende video's over sous vide koken

Sous vide nader uitgelegd in deze video.
Ook vegetarische gerechten kun je Sous vide koken.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek