Hoe moet je spint bestrijden?
Vele planten zowel binnen als buiten hebben last van spint. Als je niets er tegen doet, vergelen de bladeren en gaat de plant uiteindelijk kapot. Wil je je planten redden en zelfs spint voorkomen, is het essentieel dat je spint herkent en weet hoe je het moet aanpakken. Dit gaan we je in dit artikel duidelijk maken.
Hoe ziet spint eruit?
Spint ziet eruit als een minuscuul klein spinnetje dat kruipt aan de onderkant van de bladeren. Dit zijn geen echte spinnen zoals we kennen, ze behoren wel tot de familie van spinnen maar zijn veel kleiner. Als je het niet kent, zie je ze in eerste instantie zelfs niet zitten op de bladeren. Je kijkt er gewoon over heen. Deze spinnetjes eten ook geen insecten zoals echte spinnen maar zuigen plantensappen uit de bladeren.
Schade van spint?
Doordat de spintmijten voortdurend plantencellen leeg zuigen aan de onderkant van de bladeren gaan de bladeren van de plant aan de bovenkant in het begin gele puntjes vertonen. Als je dit niet merkt, kweken de spintmijten verder en komen er steeds meer bij.
Op den duur ga je zien dat er zich kleine webjes vormen tussen de bladeren onderling. De spintmijten maken deze webben om zich te verplaatsen van blad naar blad en van plant naar plant. Het kan zelfs voorkomen dat de plant volledig ingepakt wordt door webben. Dan ben je vergeven van spintmijten en kan je de plant best weg gooien of volledig terugsnoeien.
Op het moment dat zich webjes vormen, ga je ook meer en meer gele en later verdorde bladeren zien aan de plant. Uiteindelijk verliest de plant al haar bladeren en stopt ze ook met groeien.
Welke planten zijn gevoelig aan spint?
Zoals ik in het begin al zei, zijn er onnoemlijk veel planten binnen en buiten die last kunnen hebben van spint.
Groenten zoals komkommers, paprika, aubergine en bonen zijn het meest gevoelig aan spint, soms ook tomaten. Als verschillende groenten bij elkaar staan, zal je merken dat toch niet alle planten aangetast worden. Spint heeft vaak een voorkeur voor bepaalde soorten, bv bonen of aubergine meer dan paprika en tomaten. Daar kan je niet veel aan doen. Het zijn de planten uit zichzelf vlugger spint aantrekken.
Fruitbomen die in een kas staan, krijgen ook gemakkelijk spint. Vooral bij kiwi, perzik, druif en nectarinen moet je goed opletten. Ook aardbeien in pot of in tunnels zijn een lekkernij voor spint.
Buiten vormt spint een probleem op veel soorten sierplanten zoals de alom bekende klimop maar ook inheemse hagen en struiken. Tropische planten die we vaak binnenshuis of op terras houden zoals passiebloem, oleander, Abutilon en Hoya bella, citrusbomen krijgen gemakkelijk spint. Ook heel veel kamerplanten zoals ficus, palmen, ... zijn gevoelig aan spint
Wat doen we tegen spint?
Naast de tips in bovenstaande video hebben wij hier nog meer advies voor het bestrijden van spint:
- Planten regelmatig controleren op spint
Het herkennen van de plaag en snel ingrijpen is al half gewonnen. Zo vlug het warm is, komt de spint uit haar winterslaap en gaat ze op zoek naar voedsel. Dus vanaf het warm wordt, is het belangrijk om wekelijks je planten te controleren. Spint zit aan de onderkant van de bladeren dus daar moet je goed kijken of je iets ziet bewegen. De spint is beige van kleur en heeft twee donkere vlekken aan de zijkant. Ze beweegt zich langzaam voort op de bladeren.
2. Zet roofmijten uit
Roofmijten zijn de natuurlijke vijanden van spintmijten. Deze roofmijten eten zowel de eitjes als de volwassen spintmijten op. Sommige roofmijten hebben zelfs niets anders op hun menu staan. Roofmijten tegen spint zijn dan ook een zeer efficiënte bestrijdingsmethode.
De roofmijten kan je kopen in kokertjes waarbij een vulstof zit. Deze moet je gewoon op de bladeren uitstrooien van de aangetaste planten. De roofmijten gaan vervolgens op zoek naar de spintmijten en eten deze op.
3. Zet planten nooit in de tocht
Spint heeft graag tochtplekken. Op die plekken zal het snelst spint voorkomen. Probeer dus te vermijden dat je planten, zeker kamerplanten, in de tocht zet.
4. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid
Hoe hoger de luchtvochtigheid is, hoe minder kans je hebt om spint te krijgen. Uiteraard is het niet evident om de luchtvochtigheid altijd en overal hoog te houden en ook niet altijd aan te raden omdat je op die manier gemakkelijk schimmels ontwikkelt. Je moet dus de gulden middenweg vinden.
Voor kamerplanten is het gemakkelijk: je plaatst een luchtbevochtiger in huis of je besproeit dagelijks je planten met een plantvernevelaar.
Voor groenten kan je ’s morgens de kas goed bevochtigen waardoor de luchtvochtigheid gemakkelijk tot in de namiddag aanhoudt. Dit kan je ook met fruitbomen en druiven in een kas doen.
Mensen die spint vaststellen op hun kamerplanten, zetten deze vaak buiten terwijl het regent en het lijkt daarna of de spint weg is. Veel volwassen spintmijten zijn dan afgespoeld maar de eitjes en een aantal spintmijten zijn nog aanwezig en kweken opnieuw voort. Het probleem lijkt dan tijdelijk opgelost maar komt terug.
Meer tips voor bestrijden spint?
Heb jij nog meer tips voor het bestrijden van spint? Laat je oplossingen en tips achter in een reactie onderaan deze pagina.