Hoe moet je voetballen op kunstgras? 6 voordelen en nadelen.

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
1072

Al sinds jaren geleden worden veel buitensporten gespeeld op kunstgras. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voetbal. Een ideale mogelijkheid voor deze sport, aangezien velden zelden tot nooit worden afgekeurd. De velden zijn immers nooit doorweekt. Toch zijn er regelmatig klachten van mensen en het voetballen op kunstgras. Ze willen in de hoogste voetbalcompetitie van Nederland zelfs dat kunstgras verboden wordt. In dit artikel leer jij hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op het spelen op kunstgras.

Tips voor het voetballen op kunstgras

  1. Insmeren met vaseline

Wanneer je een wedstrijd op kunstgras moet spelen kun je jezelf hier extra op voorbereiden. Om wondjes te voorkomen is het handig je knieën in te smeren met vaseline. Als je nu een sliding maakt of je valt hard, heb je een grote kans dat je knie of dijbeen niet opengaat. Met alle plezier maak je zo weer de volgende sliding. 

2. Gebruik de juiste voetbalschoenen

Ook is het handig om de spelen op de goede noppen. IJzeren noppen zijn een grote no-go, aangezien je op kunstgras nog wel eens kun blijven hangen. Er zijn zat kunstgrasschoenen die perfect gemaakt zijn voor een wedstrijdje voetballen op deze ondergrond. De noppen zijn vaak iets korter. Hierdoor heb je meer grip op het gras en kun je gemakkelijk vrijuit bewegen. 

3. Hou rekening met de weersomstandigheden

Het is ten slotte raadzaam goed in te schatten wat verschillende weertypes met het kunstgras doen. Bij regen weet je dat het veld iets sneller wordt. Probeer hier dan ook op te anticiperen. Het spelen van lange ballen is dan niet handig. Als het droog is, blijft de bal wel eens hangen. Op dit moment die lange bal juist weer in je voordeel werken. 

Lees ook:  Hoe help je tuinvogels in de winter?

Wat zijn nadelen van kunstgras voor voetballers?

Dat voetballers vaker kunnen voetballen sinds het gebruik van kunstgras is duidelijk. Dit is dan ook het grootste voordeel van het spelen op kunstgras. Het is in het algemeen goed voor het bewegen van de Nederlandse bevolking. Er zijn echter ook een aantal flinke nadelen te noemen voor het voetballen op kunstgras. 

4. Schaafwonden

De meest gehoorde klacht is toch de schaafwonden die je kan overhouden na het maken van een sliding. Wanneer je in een laatste poging de tegenstander van de bal wilt zetten, komt het regelmatig voor dat je een sliding moet maken. Negen van de tien keer sta je op en zie je een gigantische schaafwond op je knie. Een erg vervelende en ook pijnlijke situatie. 

5. Het spel verandert

Een ander nadeel is dat het spel veranderd. De bal schiet sneller door, het veld is sneller of juist heel stroperig. Het is niet zoals het echte gras. Grote kans dat jij als voetballer ooit een tegendoelpunt hebt geïncasseerd doordat de bal vreemd reageerde op het kunstgras. Het lijkt ons toch dat dit niet de bedoeling is. 

6. De beleving

Tot slot missen veel voetballers die tegenwoordig op kunstgras spelen de geur van het echte gras. Er gaat niets boven een voetbalbroekje dat heerlijk ruikt naar een vers gemaakte sliding op een grasveld. Dat is uiteraard fijner dan wanneer je de rubbertjes nog uit je knie moet pulken.

Voetballen op kunstgras

Foto met voetbalveld van kunstgras via Unsplash.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Binnen 5 minuten jouw pakketje klaarmaken voor verzending

Bouw een sterker team in slechts 5 minuten per dag

De basis van effectief timemanagement: zo pak je het slim aan

Hoe maak je een overtuigende elevatorpitch?

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek