Hoe vul ik een cv-ketel bij?

Wanneer de werkdruk in de cv-ketel onder de 1,5 bar komt, is het verstandig om de cv-ketel bij te vullen. De ideale werkdruk van een cv-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar.

Je kunt dit zelf eens in de tijd controleren op het display van de cv-ketel, maar vaak merk je wel wanneer er minder druk is doordat de verwarming dan niet meer goed werkt of omdat je onder een koude douche staat.

Wanneer er sprake is van verminderde druk in je cv-ketel, kun je natuurlijk een monteur bellen, en hopen dat hij of zij zo snel mogelijk kan komen. Maar je kunt ook deze 7 stappen volgen en de situatie meteen oplossen. Dat is nog goedkoper ook.

De CV-ketel bijvullen kan aan de hand van de volgende stappen:

  1. Draai de thermostaat helemaal naar beneden (de laagste stand). Wacht minimaal 30 minuten zodat de cv-ketel helemaal kan afkoelen. Dit is belangrijk, omdat je het gaat bijvullen met koud water en wanneer de ketel nog te heet is, kan de binnenkant barsten.

  2. Sluit de vulslang aan op de waterkraan. Om ervoor te zorgen dat alle lucht uit de vulslang gaat (en er op die manier geen lucht in de cv-installatie komt) laat je eerst wat water in de vulslang lopen. Vang het overtollig water op met de emmer. Draai de waterkraan weer dicht. Zorg dat de vulslang vol met water blijft, het uiteinde van de slang kun je even dubbelvouwen zodat het water erin blijft.

  3. Bevestig de vulslang aan de vulkraan. Deze zit meestal onder de cv-ketel, maar soms bevindt deze zich ook op een andere plek, bijvoorbeeld naast de radiator in de badkamer of in de keuken.

  4. Draai nu de waterkraan voorzichtig open en vervolgens de vulkraan.

  5. Vul de cv-ketel bij tot maximaal 2 bar. Je kunt dit zien op het display van de cv-ketel, of als je in de badkamer of keuken bent, op het analoge klokje dat bij de radiator/vulkraan hangt. Zorg dat het zwarte naaldje op ongeveer 2 komt, waarbij het zwarte naaldje in elk geval nooit verder mag komen dan het rode naaldje.

  6. Draai de vulkraan dicht en vervolgens de waterkraan. Wanneer je de vulslang afkoppelt, houd dan voor de zekerheid de emmer bij de hand, omdat er nog water uit de slang kan komen. Hier komt de theedoek goed van pas.

  7. Voila, de cv-ketel is bijgevuld! je kunt nu de thermostaat weer aanzetten en je zit er gegarandeerd warmpjes bij.

    Zie hieronder een overzicht van de benodigdheden.

Gereedschap
  • emmer
  • vulslang
  • theedoek (voor als je water morst)
  • waterpomptang (eventueel, om de vulkraan mee open te draaien, als deze aan de radiator zit)
Materialen

    Op zich is het niet heel moeilijk, maar als je twijfelt adviseren we er toch een specialist bij te halen. Dat kost dan wellicht even iets, maar mogelijk kan deze het je ook direct voordoen en uitleggen zodat je het een volgende keer wél zelf kunt doen.

    Mocht je CV-Ketel toch aan vervanging toe zijn? Lees dan: Welke cv-ketel heb ik nodig.

    Populair artikel in de categorie klussen: Hoe kan je zelf je smartphone repareren?

    Category: Blog, Huishouden, Klussen

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>