Hoe werkt een sneeuwketting?

Hoe sneeuwketting plaatsen
15/10/2021
16

Het is al eens vaker gebeurd en ook voor de komende winter lijkt het ook zo ver te zijn: wetenschappers voorspellen dat het de koudste winter in 100 jaar gaat worden. Dat betekent dus misschien wel goed nieuws voor de liefhebbers van wintersport.

Wanneer je van plan bent om in de winter naar een koud oord af te reizen voor een wintersportvakantie is het aan te raden om goed voorbereid op pad te gaan. Denk hierbij onder andere aan het meenemen van sneeuwkettingen. Wat zijn sneeuwkettingen precies en hoe werkt zo’n ketting? In dit artikel lees je er meer over zodat je zonder zorgen kunt genieten van je welverdiende wintersportvakantie.

Sneeuwkettingen: wat zijn dat precies?

Voor een wintersportvakantie in de bergen zijn sneeuwkettingen eigenlijk onmisbaar. Toch vergeten veel Nederlanders om ze mee te nemen of vinden ze het niet noodzakelijk om ze in te pakken. Wanneer je in de besneeuwde bergen moet rijden om op plaats van bestemming te komen, is het echter wel zo handig om sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Een sneeuwketting is een hulpmiddel waarmee je gemakkelijker over wegen kan rijden die vol met sneeuw of ijs liggen. Meestal zijn dit wegen in de bergen, maar bij extreme sneeuwval kunnen sneeuwkettingen ook van pas komen op rechte wegen.

Een sneeuwketting is een roestvrijstalen ketting of ketting van stevig kunststof die je aan je banden kunt bevestigen. Het is belangrijk om goed in te schatten wanneer je de sneeuwkettingen vast moet maken. Probeer de route op de juiste manier in te schatten, zodat de kettingen er al onder zitten wanneer er heel veel sneeuw ligt of wanneer je weinig zicht hebt. Merk je dat je minder grip hebt op je banden omdat het te glad is door de sneeuw of het ijs? Dan is dat het moment om de sneeuwkettingen vast te maken. Let op dat de sneeuwkettingen niet kilometerslang over asfalt gaan, omdat ze de weg kunnen vernielen. 

Hoe werkt een sneeuwketting precies?

Sneeuwkettingen zijn redelijk eenvoudig te bevestigen, zolang je eenmaal weet wat je moet doen. Kijk vooraf goed of je de juiste maat hebt gekocht, zodat de sneeuwketting precies goed past. Het kan dan ook zeker geen kwaad om de maat van sneeuwkettingen voor vertrek al even te testen. Je mag in Nederland niet rondrijden met dit soort kettingen op je banden, maar op die manier weet je in ieder geval zeker dat de sneeuwkettingen passen mocht je ze nodig hebben in het buitenland.

Lees ook:  Hoe verbeter je het energielabel van je woning?

Controleer de gebruiksaanwijzing altijd gedetailleerd voordat je aan de slag gaat met sneeuwkettingen. Over het algemeen geldt de manier van bevestigen hetzelfde bij iedere auto. Let de sneeuwketting voor het wiel waarop je de ketting wilt gaan bevestigen en controleer goed wat de voorkant en de achterxkant is. Schuif de ketting achter het wiel en pak de twee uiteinden vast. Klik de uiteinden aan elkaar en spreid de rest van de ketting over het wiel. Zet tot slot de spanner op ‘drive’ en maak voorzichtig een testrondje. Door de sneeuwketting heb je direct meer grip op de weg.

Zie ook bovenstaande video over hoe je een sneeuwketting moet plaatsen of bekijk ook deze video:

Waar en wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?

In Nederland is het niet verplicht om sneeuwkettingen te hebben. Sterker nog: in Nederland mag je niet op de openbare weg rijden met dit soort kettingen. Sneeuwkettingen kunnen het wegdek namelijk beschadigen, wat gevaarlijk kan zijn voor de mensen die achter je rijden. In andere landen in Europa zijn er wel plekken waar sneeuwkettingen verplicht zijn. Ga je bijvoorbeeld naar Duitsland of Oostenrijk op vakantie dan kun je wegen tegenkomen waar je sneeuwkettingen moet hebben. Dit wordt altijd met een verkeersbord aangegeven. Heb je ze niet dan kan het zijn dat je de weg niet kan gebruiken bij heftige sneeuwval. In de meeste landen herken je dit bord aan de ronde vorm en de blauwe kleur. 

Kort samengevat: ben je van plan om op wintersport te gaan? Gooi dan altijd sneeuwkettingen achterin. In vrijwel alle wintersportlanden zijn wegen en plekken te vinden waar je dergelijke kettingen nodig hebt. Winterbanden zijn vaak niet veilig genoeg op besneeuwde wegen die ook nog eens een helling hebben. Het zijn voornamelijk de bergachtige gebieden waar je verkeersborden tegen kunt komen waarop staat dat je sneeuwkettingen nodig hebt. Wanneer je eenmaal aan het rijden bent met sneeuwkettingen is het goed om te weten dat je meestal maximaal 50 kilometer per uur mag rijden met sneeuwkettingen. In sommige landen, zoals Oostenrijk, zijn stalen sneeuwkettingen verplicht, terwijl andere landen, zoals Duitsland, ook kettingen van kunststof accepteren.

Misschien ook interessant voor jou: “Hoe bescherm je een auto in de winter?”

Heb jij ook nog tips voor het plaatsen van een sneeuwketting? Laat het weten door een reactie onderaan deze pagina!

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek