Hoe zorg je thuis voor een prettig binnenklimaat?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
526

Als je denkt dat het binnen nogal bedompt aanvoelt en je het moeilijk vindt om je te concentreren, dan kan het zijn dat de luchtkwaliteit in huis aan de lage kant is. Ervaar je dat ook wel eens in huis en wil je daarvan af? Dan kan het handig zijn om te kijken of je de lucht wat schoner kan krijgen. Hoe je dat moet doen? Lees het hier.

Wat is een prettig binnenklimaat?

Normaalgesproken spreekt men van een prettig binnenklimaat als je ergens zit tussen lucht van 18 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 70% en lucht van 24 graden waarbij de luchtvochtigheid 40% is. Wil je dus weten hoe het zit in jouw huis? Dan geldt: meten is weten. Deze leidraad is natuurlijk wel afhankelijk van de ruimte waarin je bent. Over het algemeen is op een slaapkamer een niet al te hoge temperatuur prettig.

Tip: Hoe je bed opmaken op militaire wijze?

Koken

Je weet het misschien niet, maar direct na het koken kan er wel vier keer meer fijnstof in huis zijn dan normaalgesproken. Daarnaast is bij kinderen de kans op longklachten ook nog eens groter als er op gas wordt gekookt in plaats van elektrisch. Het advies is dus helder: elektrisch koken en de afzuiging voldoende hoog aanzetten. Daarbij is het van belang dat je de filters van de afzuiging regelmatig vervangt.

Kaarsjes

Voor wie houdt van gezellig een kaarsje aansteken is dit wel even wat minder goed nieuws. Bij kaarsen ontstaat er namelijk ook fijnstof en deze fijnstof vergroot de kans op bijvoorbeeld longkanker, COPD en hart- en vaatziekten. Wees dus spaarzaam met het aansteken van kaarsen als je graag een goed binnenklimaat hebt.

Ventileren

Ventileren is het toverwoord als het gaat om een goed binnenklimaat. Als je de slaapkamer bijvoorbeeld niet goed ventileert, dan heb je zelfs kans op problemen met de slaap. Dat laat wel zien hoe belangrijk een goed binnenklimaat is en dat ventileren daar een belangrijke rol in speelt.

Lees ook:  Hoe maak je Couscous?

Hoe ventileer je nu goed? Eigenlijk moet je de hele dag zorgen voor voldoende ventilatie. Als je de ruimte een half uurtje lucht dan is zeker na twee uurtjes de frisse gezonde lucht alweer weg. Het komt nu zelfs voor dat huizen zo goed zijn geïsoleerd dat de bewoners klachten hebben vanwege de luchtkwaliteit binnenshuis. Vaker de boel luchten dus en de ventilatieroosters open zetten.

Boosdoeners en oplossingen zoals een airco in Venray

Schimmel, te veel vocht, een te droge lucht, te weinig zuurstof en te veel warmte: er kan van alles niet goed zijn aan het binnenklimaat. Daar zijn gelukkig ook allerlei oplossingen voor. Ten eerste: zoals eerder gezegd, meten is weten. Dus meet:

  • De temperatuur.
  • De luchtvochtigheid.
  • Het CO2 gehalte.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk ventileert, schimmel voorkomt, de afzuigkap gebruikt bij het (elektrisch) koken en dat je dus misschien wel de echte kaarsen vervangt door led-kaarsen.

Om het klimaat vervolgens te beïnvloeden om het goed te krijgen, kun je bijvoorbeeld een goede airco in Venray kopen.  Ook kun je met planten de luchtvochtigheid beïnvloeden. Zo zorgen bijvoorbeeld de Goudpalm en Areca Palm voor een hogere luchtvochtigheid. Wat minder bekend is, dat er ook planten zijn die vocht uit de lucht opnemen. Zoek je zo'n plant? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld de Reed Palm, de Engelse klimop en de Peace Lily. Zij halen niet uit hun wortels hun water, maar inderdaad uit de lucht. Kijktip voor een fijn binnenklimaat met planten:

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

In 5 minuten je scriptie mooi opmaken

Online zorgportalen in 5 minuten uitgelegd

In 5 minuten: hoe gebruik je zelfbruiners voor een streeploos resultaat

Hoe moet je wijn schenken? Zo doe je het als een pro!

© 5 Minuten TV - 2025

Onderdeel van de Betekenis Fabriek