Je persoonlijkheidstype herkennen

enneagram
15/12/2022
11

Heb je altijd al eens je persoonlijkheidstype willen weten? Met het enneagram kun je het ontdekken! Ben je een winnaar, een waarnemer of misschien wel meer een perfectionist? Je kan het allemaal te weten komen door een ster die negen punten heeft in een cirkel of te wel het enneagram. Dit enneagram is al eeuwenoud en wordt al heel lang gebruikt. Er wordt beweerd dat dit voortkomt uit het christendom, het boeddhisme en de kaballaleer. In iedere punt van de ster is een persoonlijkheidstype te vinden. Alle types zijn op een bepaalde manier met elkaar verbonden. Ieder type heeft een andere manier van leven met daarbij een ander wereldbeeld. Kom nu snel achter jouw persoonlijkheidstype.

Herkennen

De eerste stap is om bij ieder type onderscheid te maken tussen het gedrag en de drijfveren. Probeer door het gedrag heen te kijken en alleen naar de drijfveren te kijken. Je mag je dus niet laten afleiden door hoe je doet, je gedrag. Toon je bijvoorbeeld vaak agressief gedrag? Dan is de drijfveer erachter dat je misschien bang bent of dat je verdrietig bent. Probeer hier voor jezelf achter te komen. Let op, want het is lastig om je gedrag te negeren. De cirkel van het enneagram laat zien wat de drijfveren zijn van iedere type. Ieder type heeft daarbij een eigen cirkel die verwijst naar de vier basisdrijfveren van het type. De basisdrijfveren kunnen zijn verleiding, vermijding, verslaving en verdediging.

Valkuilen

Weet je wat je drijfveren zijn? Dan kun je nu eens kijken welke bijbehorende afweermechanisme er zijn en welke valkuilen er zijn. Vaak loop je weer tegen dezelfde valkuilen aan, zonder dat je dit zelf door hebt. Probeer hierin eerlijk te zijn naar jezelf. Weet je het niet door middel van het enneagram? Pak dan eens een vel papier. Schrijf hier woorden op die jezelf omschrijven. Komen ze overeen met je drijfveren? Dan heb je het goed gedaan. Schrijf nu ook eens zonder na te denken dingen op die vaak je valkuil zijn. Kijk daarna eens naar het enneagram. Grote kans dat er dan overeenkomsten zitten en dat jij je valkuilen hebt gevonden.

Lees ook:  Hoe moet je een verstopte douche ontstoppen?

Type

Nu weet je als het goed is je type. Je kan hier uitgebreidere informatie van vinden en je kan op die manier eens kijken hoe jij op bepaalde dingen reageert. Misschien schrik je soms van je eigen reactie, maar is het volgens je enneagram heel logisch. Je kan beter presteren in je werk- of leeromgeving als je jezelf goed kent. Het is daarom aan te raden om dit eens een keer te bekijken. Ook snap je andere mensen beter als je hun kan inschatten op basis van het enneagram. Kortom: dit is een tool die niet alleen interessant is, maar die je ook echt verder kan helpen.

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek