Hoe werkt marktpositionering voor een nieuw merk?
Zelf ondernemen is tegenwoordig erg populair. Uit alle hoeken van de wereld springen nieuwe en kleine bedrijven als paddenstoelen uit de grond. Een nieuw merk oprichten is erg leuk, maar toch zijn er ook wel problemen waar je tegen aan kunt lopen. Zo ben je er veel tijd en energie aan kwijt en krijg je er in het begin vaak nog niet heel veel voor terug. Bij het oprichten van een merk komt ook marktpositionering voor.
Marktpositionering is, zoals de naam het al zegt, de positionering van je merk op de markt. Wat zijn je concurrenten? Wat voor product of dienst wil je verkopen? Allemaal lastige vragen. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips die je helpen bij de marktpositionering van een nieuw merk. Benieuwd? Lees dan gauw verder!
Tips voor marktpositionering bij een nieuw merk!
Doelgroepidentificatie: het is belangrijk om eerst je doelgroep te identificeren en te begrijpen. Herken de behoeften, voorkeuren en gedragingen van de doelgroep. Ga daarna op zoek naar de demografische, psychografische en andere belangrijke factoren van je doelgroep. Hoe meer kennis je hebt over je doelgroep, hoe makkelijker je je strategie kunt aanpassen.
Klik hier voor onze blog over het maken van een concreet plan om overzicht te creëren in een bedrijf.
Concurrentieanalyse: het is belangrijk om je concurrenten te analyseren. Identificeer hun sterke en zwakke punten. Wat is de ligging van de concurrenten in de markt waar je wilt opereren? Wat voor eisen en vraag vervullen ze? Dit zal je helpen bij het vinden van mogelijkheden voor een unieke positie en op deze manier kun jij je differentiëren van de rest.
Waarde propositie: zorg ervoor dat je een unieke waarde propositie ontwikkelt die je onderscheidt van je concurrenten. Dit zorgt ervoor dat jouw positie op de markt versterkt wordt. Bepaal daarna de waarde van jouw merk en wat je te bieden hebt aan je doelgroep. Zorg dat het aantrekkelijk is om jouw merk te kiezen.
De identiteit van het merk en de boodschap: Bepaal de gewenste persoonlijkheid en boodschap van het merk. Dit omvat de waarden, emoties, stijl en toon die je merk uitstraalt. Zorg ervoor dat je boodschap in overeenstemming is met de wensen en behoeften van je doelgroep. Het is handig om hierbij gebruik te maken van brand management. Dit kan in de vorm van een software, professional, maar dit kun je ook volledig zelf doen.
Positioneringsverklaring: Schrijf een krachtige, beknopte positioneringsverklaring op die jouw merkpositionering samenvat. Dit is een duidelijke en unieke uitspraak die je identiteit, doelgroep en voordelen laat zien.
Wil jij weten hoe je als bedrijf kan zorgen voor goede reviews? Klik dan hier voor onze blog!