Hoe gebruik je mindfulness voor betere slaap?
In een druk leven vol deadlines en afspraken is een goede nachtrust geen automatisch gegeven. Velen van ons worstelen met slapeloosheid of onrustige nachten. Dit is erg vervelend, gezien het onze gehele gezondheid negatief kan beïnvloeden. Gelukkig zijn er effectieve manieren om de kwaliteit van onze slaap te verbeteren. Een effectieve manier daarvan is mindfulness. Lees verder om erachter te komen hoe mindfulness voor betere slaap zorgt.
Wat is mindfulness?
Voordat je aan de slag gaat met het gebruik van mindfulness voor betere slaap, leggen we de term uit. Het is een techniek waarop we onze aandacht richten op het huidige moment. Bij mindfulness draait het om bewustwording van onze gedachten en gevoelens zonder te oordelen. Door het regelmatig toepassen van mindfulness in ons dagelijkse leven, vermindert onze stress.
De relatie tussen mindfulness en slaap
Een van de voordelen van mindfulness is het verbeteren van onze nachtrust. Vaak houden onze zorgen en gedachten over de toekomst ons ’s nachts wakker. Door mindfulness te beoefenen laten we onze gedachten makkelijker los en concentreren we op het nu. Dit helpt om piekeren te verminderen waardoor we dieper slapen. In een notendop is dit de manier hoe mindfulness voor betere slaap kan zorgen.
Mindfulness-oefeningen voor betere slaap
Er zijn allerlei mindfulness-oefeningen beschikbaar tegenwoordig. Dit zijn de top 3 effectieve oefeningen van mindfulness voor betere slaap die eruit blinken:
- Ademhalingsoefeningen. Neem een comfortabele houding in bed en richt je aandacht op je ademhaling. Neem een diepe adem door je neus en adem vervolgens langzaam uit door je mond. Concentreer volledig op je ademhaling en probeer alle andere gedachten los te laten. Een bekende manier hiervan is de 4-7-8 ademhalingstechniek. Hierbij tel je vier tellen in door je neus, adem je volledig uit door je mond en houd je 7 seconden je adem in. Vervolgens blaas je in 8 seconden krachtig je adem uit door je mond. Begeleidende video's van experts zullen je hier ongetwijfeld mee kunnen helpen!
2. Bodyscan. Richt je aandacht op elk deel van je lichaam door bij het begin van je tenen langzaam naar boven te werken. Als je spanningen opmerkt, probeer ze dan los te laten. De essentie van een bodyscan is om ons te verplaatsen vanuit ons hoofd naar het lichaam. Hoe langer je hiermee bezig bent des te minder je aan het piekeren bent. Het stilstaan bij je lichaam maakt je bovendien meer bewust van de dingen die je lichaam ervaart.
3. Meditatie met vogelgeluiden. Het rustgevende geluid van vogels kan helpen om je beter te kunnen richten op je ademhaling. Het kan je helpen om negatieve gedachten los te laten en daarmee een gevoel van kalmte te creëren. Voor meer concentratie kan je je proberen te concentreren op het verschil tussen de vogelgeluiden van een kraai of kauw. Door het gebruik van deze methodiek verdwijnt de aandacht van je gedachten.
Mindfulness muziek voor betere slaap
Het idee achter mindfulness muziek is om je beter te kunnen ontspannen en sneller in slaap te vallen. Hier zijn online allerlei soorten vormen van beschikbaar. Ze hebben allemaal een kalmerend ritme om de ontspanning te stimuleren. De beste nummers hebben een laag volume. Meestal worden klassieke muziek en natuurgeluiden gebruikt. Bij dit soort muziek komt er meestal ook nauwelijks spraak in voor.
Binaural muziek voor een betere nachtrust
Een favoriet uit mindfulness muziek om met een fijn gevoel te gaan slapen is binaural muziek. Binaural muziek is enorm effectief voor zowel ontspanning als slaap. Het zijn beats waarbij twee tonen tegelijkertijd worden afgespeeld. De verschillende tonen geven aan elk oor ene andere frequentie af. Het toonhoogteverschil zorgt ervoor dat onze hersengolven in de frequentie gaan trillen. Hoe lager de frequentie des te sneller je in slaap valt en daarmee ook diep in slaap blijft. Heb je last van slapeloosheid en ben je echt toe aan een goede nachtrust? Maak dan gebruik van Delta binaural muziek. Deze variant staat met zijn 0,3 HZ bekend om zijn helende werking en het gevolg van een diepe slaap.
Een mindfulness avondwandeling
Een mindful avondwandeling is een ander hulpmiddel voor betere slaap. Tijdens zo’n wandeling breng je de aandacht bij elke stap naar je voeten. Hierbij merk je de sensaties op in je lichaam. Door hier bewust mee bezig te zijn breng je de aandacht wederom uit je hoofd. Je zult tijdens de wandeling ook merken dat je jezelf meer zal richten op andere dingen. Denk aan natuurlijke geluiden en dingen om je heen zoals het geluid van water en de vogels die fluiten.
Tot slot willen we je op het hart drukken dat consistentie het belangrijkste onderdeel van alles is. Oefen daarom dagelijks met mindfulness-oefeningen en ervaar wat jou het beste helpt om in slaap te komen. We wensen je alvast een fijne nachtrust en hopen dat je gelukkig opstaat, slaaplekker!
Vond je deze blog interessant? Lees dan ook onze blog waarin wij vertellen hoe je na het verlies van een dierbare het verdriet kunt verwerken.