6 praktische tips om te recyclen!
Wat betekent recyclen? Recyclen betekent het opnieuw gebruiken van materialen. Een voorwaarde van recycling is in de meeste gevallen wel dat het vooraf gestoord moet zijn van alle basismaterialen. Denk hierbij aan glas, papier, metaal en textiel. Die basismaterialen kunnen in een vervolg proces namelijk weer als grondstoffen hergebruikt worden. Waardoor er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Hierdoor is het direct beter voor het klimaat. Denk bijvoorbeeld aan de houtkap of aardolie.
Veel Nederlanders doen aan recycling. Dat komt omdat Nederland daar ook een goede infrastructuur voor heeft. Al het afval wordt elke maand op hetzelfde moment opgehaald, en wordt naar het speciale centrum gestuurd. Het afval kwijt raken in Nederland is hierdoor geen probleem, maar zorgen dat er niet meer komt, is dat wel.
Scheid je afval
Dit is écht de basis. En daarom ook regel één om mee te beginnen. Belangrijk hierbij is om het duidelijk te maken, voor jezelf maar ook voor je omgeving. Geef bijvoorbeeld elke prullenbak een bepaalde kleur. Hierdoor zul je nooit in de verwarring komen. Waardoor een plastic fles bij het glas terecht komt. Ook is dit vele malen makkelijker voor je kinderen – mocht je die hebben. Je hoeft niet álles in verschillende prullenbakken te leggen. Begin met het glas, papier en plastic in elk geval te scheiden.
Maak compost
Heb je een verrotte banaan in de fruitmand liggen? Zonde om het weg te gooien! Je kunt het namelijk gemakkelijk een tweede leven geven, door het in een composthoop te leggen. Leg al het fruit, schillen en klokhuizen in je tuin – in een schaduwrijke plek. Bedek dit alles met folie. Naast fruit kun je in de hoop ook plantenresten, snoeiafval, koffieprut en aardappelschillen leggen. Binnen mum van tijd zullen hier allemaal beestjes in gaan zitten, waardoor je je eigen compost hebt!
Gebruik minder
Dit klinkt als een ontzettend vervelend en moeilijk iets. Maar het werkt misschien wel het beste. Elke keer als je in de supermarkt – of andere winkel bent – moet je bij jezelf te raden gaan, of het product dat je in je handen hebt ook wel echt gebruikt gaat worden. Je zult namelijk jezelf verbazen hoeveel spullen je koopt, die je eigen niet nodig hebt!
Klein maar fijn
Alles wat te maken heeft met plastic en blikjes kun je gemakkelijk klein maken. Doe dit dan ook. Het zal er namelijk voor zorgen dat je prullenbak niet binnen een week vol zit. Hierdoor hoef je het ook minder vaak te legen én hoeft er ook minder vervoerd te worden naar container Nederland. Makkelijker voor jou, het milieu en het kost maar enkele minuten per dag.
Oude kleding
Je oude kleding – letterlijk – laten wegrotten in de kledingkast is ontzettend zonde. Wat voor jou namelijk oud is kan voor een ander gloednieuw lijken. Steek daarom dat kleine beetje moeite erin, om het bijvoorbeeld op een speciale Facebook groep te zetten. Hierbij kun je er geld voor vragen. Maar je kunt het ook gratis weggeven. Je kunt het ook in een kledingcontainer stoppen. Hiermee zal het naar een goeddoel gaan! Wil je knutselen? Dan kun je ook van het overhemd met vlekken een vaatdoek maken.
Repareer meer
Het is zonde om direct alles weg te gooien nadat het een klein gaatje heeft bijvoorbeeld. Je fietsband laat je toch ook maken? Waarom andere producten niet. Je kunt vrijwel alles zelf repareren met behulp van bijvoorbeeld een YouTube video. Maar je kunt er ook mee naar een ambachtsbedrijf. Stel dat het bijvoorbeeld over je schoenen gaat. Die bedrijven hebben het tegenwoordig ook zwaar. Dus een helpende hand bieden is altijd gewenst.
Lees ook de blog over hoe je een woning winter klaar maakt!