Tips voor het kopen van een camper

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
160

Juist nu is op vakantie gaan geen vanzelfsprekendheid. Er zijn veel beperkingen en de keuze is beperkt. Want als we vakantie hebben willen wij er het liefst op uittrekken. Al is het maar een lang weekend naar de camping, zolang we maar kunnen ontspannen.

Weg uit de dagelijkse sleur en genieten in en van de natuur. Maar, iedere keer weer op zoek gaan naar een stacaravan of huisje, is ook een gedoe. Zeker nu.

Hoe fijn is het om een camper te hebben, die helemaal van jou is? Je eigen huis op wielen en ingericht naar jouw wensen. Dat geeft toch dat gevoel van thuis. De kosten van een camper, of het nu nieuw of tweedehands is, zijn niet niks. Waar moet je op letten bij het kopen van een camper en hoe maak je de juiste keuze?

In dit artikel bespreken we onder andere waar je op moet letten bij het kopen van een camper. 

  • Kopen of toch huren?

Wil je een camper huren of wil je er een gaan kopen die echt van jou is. Huren is natuurlijk verstandig als jullie als gezin ook regelmatig vliegvakanties maken. Dan staat de camper ook best vaak stil. Heb je een plek op de camping en reisden jullie voorheen ook altijd met de auto naar het buitenland? Dan is een camper kopen een uitgave waar je heel veel plezier van gaat hebben en bij jullie levensstijl past.

Denk er ook meteen over na of je dan een tweedehands camper wil kopen of dat je meteen voor een nieuwe camper wil gaan.

Je begint sowieso met het bepalen van het budget. Dat budget is ook meteen een houvast voor de soort camper die je wil. 

  • Soort camper

Het eerst uitgangspunt is uit hoeveel personen jullie gezin bestaat. En willen jullie rekening houden met eventuele vriendjes en vriendinnetjes die mee gaan kamperen?

Daarna ga je kijken wat je belangrijk vindt. Wil je veel ruimte binnen of creëer je de ruimte buiten met een tent? Wil je liever vaste bedden? Of is het geen probleem om de zithoek elke avond om te bouwen?

Wil je überhaupt met z’n allen slapen in de camper of slapen de kinderen in de tent? Hoeveel opbergruimte moet er zijn voor de spullen? Maakt de buitenkant ook iets uit?

Als je er lange reizen mee wil maken, moet de camper natuurlijk comfortabel zijn en zuinig rijden. Maak aan de hand van bovenstaande eens een lijstje met alle wensen wat een camper volgens jullie moet hebben. 

  • Bepaal je budget
Lees ook:  Hoe zorg je als bedrijf voor meer betrouwbare positieve reviews?

We hebben het al kort over het budget gehad. Want wie gaat de camper financieren? Wil je het helemaal zelf betalen? Dan is het natuurlijk wel belangrijk om te weten hoeveel je kunt en wil besteden aan een camper.

Vooral het bovenstaande wensenlijstje kan de kosten nog wel eens op laten lopen. Wanneer je de camper niet met spaargeld kunt betalen dan is een persoonlijke lening de meest voordelige optie, zeker bij een online kredietverstrekker. Vergelijk online leningen om er achter te komen wat een voordelige optie is om de gewenste camper te kunnen betalen. 

  • Doe een aankoopkeuring

Laat de camper altijd keuren. Onderhoudspapieren zeggen niet per se iets. Hetzelfde geldt voor de APK. Dat een camper onderhouden is, zegt namelijk heel weinig.

Wordt daar het onderhoud aan de binnenkant mee bedoeld? Of bedoelen ze motorisch onderhoud? Ga daarom naar een onafhankelijk camperbedrijf, die verstand heeft van de hele camper. Die kan dan bepalen of de aankoop het waard is en of er zaken zijn die vervangen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een distributieriem.

  • Maak een proefrit

Een eigenaar of verkoper kan wel zeggen dat een camper fijn rijdt, maar dat moet je toch zelf kunnen ervaren. Maak daarom altijd een proefrit. Met een nieuwe auto doe je dat ook toch? Dus ook met een camper.

Vooral als dit de eerste camper is die je gaat besturen, is het wel fijn om te weten of het iets voor jou is. Misschien kom je er achter dat zo’n groot voertuig helemaal niet kunt of wilt besturen. Je moet wel met vertrouwen de weg op gaan en daar kom je alleen op deze manier achter.

Of misschien merk je tijdens het rijden wel gebreken. Liever tijdens de proefrit, dan na de aankoop. Nu kan het namelijk nog opgelost worden of onderhandelt worden over de prijs. 

Met deze tips kun je goed bepalen of een camper kopen voor jou wel of niet een goede optie is. Ga je voor die nieuwe of tweedehands camper? Gebruik dan de tips om de goede aankoop te doen!

Handige video's voor als je een camper hebt aangeschaft

Hieronder nog een aantal video's met handige tips voor als je een camper hebt.

5 tips voor het voorkomen van schade aan je camper

https://www.youtube.com/watch?v=dnhhes_tIKM

Tips voor wildkamperen

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek