Hoe moet je veilig werken op hoogte?
Val gevaar is een van de meest voorkomende oorzaken van een arbeidsongeval. Vooral in de bouw is dit gevaar erg aanwezig. Elk jaar zijn er mensen die vallen van een ladder, dak of iets dergelijks. De ongevallen die het vaakst voorkomen zijn dat mensen vallen van steigers, daken, trappen of ladders. Deze ongelukken komen vaak voor doordat mensen hun evenwicht verliezen, door slechte beveiliging en slechte gereedschappen. Ook het verkeerd gebruik van hulpmiddelen kan ook leiden tot een val. In deze blog gaan we er op in hoe je veilig moet werken op hoogte!
Maatregelen die je kunt nemen
Als er gewerkt wordt op een hoogte van 2,5 meter of hoger dan moeten er maatregelen genomen worden. Hieronder volgen een aantal van deze maatregelen.
Gebruik veilige materialen
Ten eerste is het belangrijk dat je zorgt voor veilige materialen en gereedschappen. Als je gebruik maakt van ladders, rolsteigers of stalen stijgers zorg dat ze regelmatig gecontroleerd worden en dat ze veilig zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat er een veilige toegang is tot de werklocatie.
Training van medewerkers
Een andere belangrijke maatregel die je kunt nemen is dat je jouw medewerkers goed traint om veilig te werken op hoogte. Medewerkers die niet goed opgeleid zijn om te werken op gevaarlijke hoogtes zullen sneller verongelukken dan medewerkers die een goede training hebben gehad om hiermee om te gaan.
Kies gekeurde gereedschappen
Werk ook met gereedschappen, persoonlijke beschermingsmiddelen en valbeveiliging die gekeurd zijn. Dit verkleint de kans op ongelukken en zorgt voor een veiligere werk situatie.
Zorg voor een evacuatie plan
Zorg er ook voor dat er een redding of evacuatie plan klaarstaat als het toch fout gaat. Als iedereen weet wat hij moet doen in een noodgeval beperkt dit de gevolgen en kan eventueel letsel voorkomen worden.
Collectieve valbeveiliging
Denk hierbij aan veilige stijgers, bordes en werkvloer. Daarnaast moet je ook hekken en leuningen plaatsen bij plekken waar het valgevaar extra groot is. Openingen in muren en wanden moeten beveiligd of dichtgemaakt worden
Persoonlijke valbescherming
Als het niet lukt om voor collectieve val beveiliging te plaatsen, dan moet er persoonlijke valbeveiliging zijn zoels een harnastgordel meet een vanglijn eraan.
Maatregelen voor andere gevaarlijke situaties
Voor mensen die met gevaarlijke stoffen werken, zijn er ook maatregelen gemaakt om te zorgen dat zij veilig kunnen werken. Een voorbeeld hiervan is het PCN verification certificate. Als je een PCN verification certificate hebt dan kun je naar het poison notification centre bellen als er een noodgeval is met gevaarlijke stoffen. Zij helpen jou dan om te zorgen dat het probleem veilig opgelost wordt. Dit is een van de vele maatregelen die wordt genomen om werknemers te beschermen. Lees hier meer.
Wil je weten welke plichten een bedrijf heeft na een bedrijfsongeval? Lees dan dit artikel!