Moet je een VOG aanvragen als freelancer?
Als zzp’er sta je aan het roer van je eigen carrière, geniet je van de vrijheid om je eigen projecten te kiezen en je eigen tijd in te delen. Het leven van een freelancer heeft vele voordelen, maar het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Eén vraag die vaak opkomt bij freelancers, vooral als ze met klanten en bedrijven werken, is of ze een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten aanvragen. In dit artikel zullen we je alles vertellen over de VOG en of het aanvragen ervan noodzakelijk is voor jou als freelancer.
Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?
Laten we eerst eens kijken naar wat een VOG precies inhoudt. Een Verklaring Omtrent het Gedrag is een document dat wordt afgegeven door Dienst Justis, een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland. De VOG is een officiële verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie.
VOG voor freelancers: Is het verplicht?
Of je een VOG moet aanvragen, is afhankelijk van het soort werk dat je doet en het type klanten waarmee je samenwerkt. In sommige gevallen kunnen opdrachtgevers of bedrijven die met freelancers werken, een VOG verplicht stellen als onderdeel van hun eigen beleid op het gebied van risicobeheer en veiligheid. Dit kan vooral het geval zijn als je als freelancer met kwetsbare groepen werkt, zoals minderjarigen of ouderen, of als je toegang hebt tot vertrouwelijke informatie en gegevens.
Hoewel het aanvragen van een VOG niet wettelijk verplicht is voor alle freelancers, kan het toch een verstandige stap zijn om er een te verkrijgen als je verwacht dat klanten dit als een vereiste zullen stellen. Er wel een hebben kan namelijk laten zien dat je betrouwbaar en integer bent, wat je geloofwaardigheid als freelancer kan vergroten en het vertrouwen van potentiële klanten kan winnen.
Hoe vraag je een VOG aan?
Een VOG aanvragen kan makkelijk online via de website van de overheid. Het aanvraagproces is over het algemeen eenvoudig en bestaat uit het invullen van een formulier met je persoonlijke gegevens en het aangeven van het doel van de VOG (bijvoorbeeld freelance werk in de zorgsector). Na het indienen van je aanvraag zal je aanvraag beoordeeld worden en wordt er beslist of je in aanmerking komt voor een VOG. Wanneer er spoed achter zit, of je wilt een second opinion, kun je een VOG ook bij een andere partij dan de overheid aanvragen. Deze zijn bijna altijd universeel erkend.
Het belang van integriteit als freelancer
Ongeacht of je een VOG moet aanvragen of niet, integriteit blijft een essentieel aspect van het werk van een freelancer. Het handhaven van een professionele en ethische houding is van groot belang bij het opbouwen van langdurige relaties met klanten en het laten groeien van je freelanceniche. Het naleven van afspraken, het leveren van hoogwaardig werk en het oplossen van eventuele geschillen op een eerlijke manier zijn allemaal belangrijke aspecten, ongeacht of je en VOG nodig hebt of niet.
Het aanvragen van een VOG is dus niet verplicht, maar het kan een waardevolle aanvulling zijn op je professionele profiel. Het kan het vertrouwen van klanten vergroten en laten zien dat je integer en betrouwbaar bent. Als je als freelancer met kwetsbare groepen werkt of toegang hebt tot vertrouwelijke informatie, kan een VOG zelfs door opdrachtgevers worden geëist. Ongeacht of je een VOG aanvraagt of niet, integriteit moet altijd de kern vormen van je freelance-werkzaamheden. Het bouwen van sterke relaties met klanten en het handhaven van een professionele houding zullen uiteindelijk bijdragen aan het succes en de groei van je carrière. Kijk voor meer informatie op de site van Justis.
Meer lezen op 5minuten.tv? Lees hier ons artikel over ontdekken of jouw website SEO-proof is.