Wat te doen na een auto ongeluk?
Sta je tijdens je werk in de file als iemand opeens achterop je rijdt? Of je rijdt op een voorrangsweg als iemand van rechts je ten onrechte geen voorrang geeft? Je raakt dan betrokken bij een auto ongeluk. Hieraan kun je letsel overhouden. Veel voorkomend letsel na een aanrijding van achteren is bijvoorbeeld een whiplash of rugklachten.
Klachten als gevolg van een auto ongeluk kunnen flinke beperkingen met zich meebrengen. Deze kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid of het niet kunnen uitvoeren van huishoudelijke taken. Er ontstaat dan loonschade en een kostenpost voor het inhuren van een professionele schoonmaker. Wij spreken dan van letselschade. In Nederland kun je deze laten verhalen door een letselschade advocaat, bijvoorbeeld een letselschade advocaat.
5 tips bij een auto ongeluk
Waarschijnlijk heb je nog nooit een auto ongeluk meegemaakt. De vraag is dan ook: “wat te doen na een auto ongeluk?”
Rijdt iemand bij je achterop of in de flank door een voorrangsfout, dan ligt de bewijslast hiervan bij jou. Immers, in de wet staat dat wie iets stelt, zoals schuld bij een aanrijding, dit ook moet bewijzen. Maar hoe doe je dat dan? Waar moet je op letten?
Een letselschade advocaat kan je adviseren. Wij geven je hierbij echter al vast wat tips over wat te doen na een auto ongeluk:
- Vul altijd een schadeformulier in. Op het aanrijdingsformulier kun je belangrijke informatie kwijt over de toedracht en dus de schuldvraag van het ongeluk. Zo kun je de toedracht van het auto ongeluk tekenen en zelf ook aangeven waarom jij van mening bent dat de andere partij schuldig is aan de aanrijding.
- Laat een schadeformulier altijd (ook) door de tegenpartij ondertekenen. Een door beide partijen ondertekende overeenkomst is tussen die partijen bindend en hiermee een bewijsmiddel
- Zijn er getuigen van de aanrijding? Vraag deze personen om een getuigenverklaring of in ieder geval om contactgegevens
- Maak zoveel mogelijk foto’s van het ongeluk. Fotografeer met je telefoon bijvoorbeeld de autoschade, maar ook het nummerbord van de auto die jou aangereden heeft
- Ga altijd naar een arts om je letsel te laten beoordelen. Dit is met name van belang bij whiplash zaken.
Wie is schuldig bij een aanrijding?
Je kunt uiteraard alleen een schadevergoeding eisen als de tegenpartij schuldig is aan de aanrijding. Maar wie is er eigenlijk schuldig bij een aanrijding?
Wie schuldig is aan het auto ongeluk is in de wet te vinden op diverse plaatsen. Zo stelt artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeersregels (RVV) dat bestuurders van auto’s, vrachtwagen en scooters zoveel mogelijk afstand moeten houden om een voorganger. Bij een kop-staart botsing of kettingbotsing is het achterste motorvoertuig dan ook (vrijwel) altijd schuldig en dus aansprakelijk voor de letselschade van het verkeersslachtoffer.
Een ander belangrijk artikel is artikel 5 van de Wegenverkeerswet (WvW). Op basis van dit artikel dienen alle weggebruikers zich dusdanig te gedragen dat ongelukken voorkomen moeten worden. Met andere woorden, wie de verkeersfout maakt is schuldig aan de aanrijding en zal moeten opkomen voor de letselschade van het letselschade slachtoffer.
Uiteraard verschilt het per geval en situatie omdat er meerdere dingen meespelen.