Zo koppel je een aanhanger aan de auto
Het aankoppelen van een aanhangwagen is niet zo lastig. Wel is het belangrijk dat je weet hoe je het moet doen. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Haal hier je aanhanger rijbewijs in Breda, zodat jij ook je eigen aanhanger kan koppelen aan de auto. Het koppelen van een aanhanger is handig als je zware spullen wilt vervoeren. In deze blog geven we een stappenplan van hoe je een aanhangwagen moet aankoppelen.
1. Zet de auto recht achter de aanhangwagen
Voordat je de aanhanger wilt gaan koppelen, dient het voertuig op een lijn te staan op een vlak stuk weg of grond. De koppeling dient zo dicht mogelijk tegen de kogel van de trekhaak te staan. Het staat goed als de bovenkant van de koppeling op dezelfde hoogte ligt als de bovenkant van de kogel. Als dat niet goed staat, dan is er iets niet goed.
Je kunt het neuswiel gebruiken om de disselkop een paar centimeter omhoog te krijgen. Het kan ook zonder neuswiel, maar dan zul je je eigen spierkracht moeten gebruiken om de disselkop omhoog te krijgen.
2. De koppeling op de trekhaak plaatsen
Als het goed is, zit de koppeling recht boven de trekhaak. Nu kun je koppeling op de trekhaak van de auto plaatsen. Laat de koppeling langzaam op de kogel zakken totdat de greep op de koppeling met een hoorbare klik omlaag schiet. Als je een neuswiel hebt, kun je de koppeling rustig laten zakken door het neuswiel omhoog te draaien. Als het zonder neuswiel moet doen, moet je de kop zelf boven de kogel laten tillen en dan hem langzaam laten zakken. Dit is best zwaar. Een koppeling is tussen de 30 en 80 kilo.
Als je de klik hebt gehoord, moet je controleren of de koppeling goed vastzit op de kogel. De greep van de koppeling heeft een kleurenindicator met een groene en twee rode vlakken. Als de koppeling op de juiste wijze over de trekhaak is geplaatst, staat de pijl in het groene gedeelte. Ook kan de pijl in het rode vak staan met een X teken. Dat betekent dat greep niet vergrendeld is. Je kunt nu niet gaan rijden. Ook kan de pijl in het rode vak staan met een – teken. Dat betekent dat de koppeling versleten is.
3. Draai het neuswiel op
Het is belangrijk dat het neuswiel goed opgedraaid is. Bij ongeremde aanhangwagens is er een licht neuswiel. Dit type neuswiel dient goed vergrendeld te worden bij het indraaien. Bij de buis van het neuswiel zitten er twee gleuven. Na het opdraaien moeten de beide steunen van het wieltje hierin zitten.
Geremde aanhangwagens hebben een zwaar neuswiel. Tijdens het opdraaien zal het wiel vanzelf tegen de vergrendeling aandrukken. Zorg weer dat de vergrendeling goed zit.
4. Bevestig de losbreekkabel of hulpkoppeling
Een ongeremde aanhangwagen heeft een hulpkoppeling. Deze kabel moet vastgemaakt worden aan de auto. Door de hulpkoppeling blijft de aanhangwagen verbonden aan de auto. Een geremde aanhangwagen heeft een losbreekkabel. Deze kabel breekt af als het voertuig losraakt van de aanhanger. De aanhanger blijft zelfstandig afremmen.
Trek beide niet los over de trekhaak. De kabel moet aan een vast deel van de auto worden bevestigd. Anders krijgen we botsingen met andere auto’s. De kabel moet voldoende bewegingsruimte hebben, maar mag zeker niet de grond raken.
5. De verlichting aansluiten
De laatste stap is het aansluiten van de verlichting van de aanhangwagen op de auto. De stekker van de aanhangwagen dient aangesloten te worden op de stekker van de trekhaakinrichting.
Bekijk hieronder de video: