In 5 minuten alles over warmtewerende rolgordijnen die écht werken

Zomerhitte kan op kantoor voor flinke ongemakken zorgen. Met het fel schijnende zonlicht en de warmte die ermee gepaard gaat, lijkt geconcentreerd werken bijna een onmogelijke taak. Versufte collega's, zoevende ventilatoren en gefrustreerde blikken richting de ramen die zoveel warmte doorlaten. Toch is deze situatie niet onvermijdelijk, zolang de oplossing wordt gevonden in slimme raambekleding. Deze zijn speciaal ontworpen om de overdracht van warmte tussen de binnen- en buitentemperatuur te reguleren. Leer hier in 5 minuten alles over warmtewerende rolgordijnen.
Wat zijn warmtewerende stoffen?
Warmtewerende rolgordijnen werken volgens een eenvoudig principe. De speciaal ontwikkelde stoffen hebben een reflecterende buitenlaag die zonnestralen terugkaatst voordat ze de ruimte kunnen opwarmen. De beste versies kunnen tot 80% van de zonnewarmte blokkeren. En dit terwijl ze nog steeds voldoende natuurlijk licht doorlaten om prettig te kunnen werken.
Stoffen die warmtewerend zijn worden gemaakt van hoogwaardige textiellagen, vaak met een metaalcoating van aluminium of zilver aan de buitenkant. Soms worden ze aangevuld met een PVC-laag of speciale polymeren. Deze metaallaag functioneert als een spiegel die infraroodstraling (warmte) reflecteert, terwijl de weefselstructuur is ontworpen om toch bepaalde lichtgolven door te laten.
Het wetenschappelijke principe achter warmtewering
Warmtewerende rolgordijnen baseren zich op natuurkundige principes. Zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling, waaronder zichtbaar licht, UV-straling en infraroodstraling (warmte). Wanneer deze straling een raam treft, wordt een deel gereflecteerd, een deel geabsorbeerd en een deel doorgelaten. Stoffen die warmtewerend zijn, zijn zo ontworpen dat ze specifiek de infrarode golven (die warmte veroorzaken) tegenhouden of terugkaatsen, terwijl ze selectief zichtbaar licht doorlaten.
De reflectiecoëfficiënt van deze stoffen – een maat voor hoe goed ze straling terugkaatsen – kan oplopen tot wel 90% voor specifieke golflengtes van infraroodstraling.
Meer licht, minder warmte: Dit verklaart waarom een ruimte met warmtewerende rolgordijnen wel licht maar aanzienlijk minder warmte binnenkrijgt. Experts in gebouwfysica meten dit effect met de zogenaamde g-waarde (zontoetredingsfactor), die aangeeft welk percentage van de zonne-energie door het raam en de raambekleding komt.
Voordelen van warmtewerende rolgordijnen op kantoor
Rolgordijnen op maat zakelijk kopen is een investering die zichzelf binnen enkele seizoenen terugverdient, en de voordelen van warmtewerende rolgordijnen reiken verder dan alleen temperatuurregulatie:
- Verbeterde werkproductiviteit: Onderzoek wijst uit dat medewerkers tot 15% productiever beter is in een comfortabele temperatuur tussen de 20 á 22°C.
- Verminderde schittering: Dezelfde technologie die warmte blokkeert, vermindert ook hinderlijke reflecties op beeldschermen.
- UV-bescherming: Hoogwaardige warmtewerende stoffen blokkeren schadelijke UV-stralen, waardoor kantoorinterieur en apparatuur langer kunnen meegaan.
- Duurzaamheid: Een betere temperatuur op kantoor betekent minder airconditioning, en een lagere CO2-uitstoot.
Combineer met andere koelingstechnieken
Dat warmtewerende rolgordijnen een sterke basis vormen voor het temperen van kantoorhitte weten we. Maar in combinatie met andere maatregelen worden de voordelen nog groter. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van ventilatie die frisse lucht aanvoert zonder warme lucht binnen te laten, het gebruik van planten die luchtvochtigheid reguleren en warmte absorberen, en het strategisch inzetten van airconditioning als back-up. Zo creëer je een aangename werkomgeving die gezond, productief en duurzaam is.
De juiste keuze maken
Belangrijk om rekening mee te houden: niet alle warmtewerende oplossingen zijn gelijk. De effectiviteit hangt af van factoren zoals de oriëntatie van het gebouw, glasoppervlakte en specifieke werkzaamheden. Het is daarom slim op zeker te weten dat alles voor u op maat past en klopt, niet alleen qua het soort warmtewerende stof, maar ook op het gebied van bedieningsopties, kleur en lichtdoorlatenheid. Andere factoren om op de hoogte van te zijn, zijn de mate van zonblootstelling gedurende de dag, het type raam (enkel of dubbel glas), en de luchtcirculatie in de ruimte.
Wilt u zeker zijn van rolgordijnen waarvan u vele jaren profijt van heeft? M+N Projecten specialiseert zich in geavanceerde warmtewerende raamdecoratie die perfect aansluit bij uw specifieke kantooromgeving. De specialisten analyseren uw situatie, geheel vrijblijvend met inmeetafspraak op locatie, en bieden een oplossing die de perfecte balans vindt tussen lichttoetreding, warmtewering en esthetiek. Klaar voor een koele, productieve zomer.