Hoe moet je plinten verstek zagen?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
1658

Een uitleg voor het leggen van platte en hoge plinten.

Plinten verstek zagen is nog niet zo eenvoudig als je het perfect wilt doen. Dat geldt zeker voor als je hoge plinten verstek wilt zagen, maar ook zeker bij platte plinten is er een groot verschil tussen 'goed genoeg' en perfect. Hoe kan het toch dat als vakmensen het leggen de plinten naadloos aansluiten en als je het zelf doet er vaak kieren zijn of het gewoon nét niet mooi zit?

Het zijn de fijne kneepjes van het vak die het verschil maken bij het plinten leggen.
A. Je moet weten waar je op moet letten.
B. Je hebt het juiste gereedschap nodig.

Hieronder eerst een uitleg voor het vestrek zagen van hoge plinten, daarna een uitleg voor het verstek zagen van lage plinten.

Hoge plinten verstek zagen

Hoe moet je hoge plinten verstek zagen? In de video bovenaan deze pagina zie je al dat het geen kwestie is van snelheid, maar vooral van secuur te werk gaan met het juiste gereedschap. Vooral er vanuitgaande dat de muren niet altijd 100% recht staan. Als je de plinten op 45 of 90 graden zaagt terwijl de muren niet een hoek van 90 graden hebben, ga je altijd kieren krijgen. Dat is misschien wel de meest voorkomende fout die wordt gemaakt bij het zagen van de plinten. In de video wordt voor het meten van hoeken bij muren een zweihaak of ook wel zwaaihaak gebruikt.

In principe kun je voor het zagen van de plinten het beste een afkortzaag gebruiken, maar doe dit alleen als je zeker weet dat je in staat bent om dit veilig te doen.

Korte uitleg hoge plinten leggen

In onderstaande video wordt een eenvoudige uitleg gegeven van hoe je hoge plinten kunt leggen en verstekzagen. Hierbij wordt dan ook wel uitgegaan van rechte muren. Zie bovenstaande tips voor wat te doen als de muren niet helemaal haaks staan.

Kabels wegwerken

Kabels die langs de muur lopen kun je vaak verwerken in een speciale gleuf die in de plinten zijn verwerkt. Maar wat doe je met kabels die omhoog lopen? Het mooiste is vaak om deze in de muur weg te werken. De muur vervolgens weer te plamuren en eventueel bijwerken met een sausje. Maar sneller en makkelijker is vaak om aan de achterkant van de plint een verticale sleuf te maken waar de kabel invalt. Deze sleuf kun je vaak maken door eerst iets in te zagen en het er dan uit te beitelen. Of b.v. door het erin te boren. Het is niet zo'n mooie oplossing als de kabel in de muur wegwerken, maar voor veel mensen toch goed genoeg. Zeker als je weet dat er toch een meubelstuk voor komt te staan.

Lees ook:  In 5 minuten per dag Duits leren

Welke afkortzaag heb ik nodig?

Een verstekzaag kun je vaak huren bij een bouwmarkt. Soms zijn de kosten dermate hoog dat als je deze twee of dagen nodig hebt het al voordeliger is om er 1 te kopen. Het beste kun je een elektrische afkortzaag gebruiken als je dit veilig kunt doen. Welke afkortzaag je het beste kunt aanschaffen verschilt per moment, gezien er steeds nieuwe modellen op de markt komen. Het is verstandig bij het orientatieproces op review sites (b.v. https://bestegereedschap.com/) te kijken om te onderzoeken wat wordt aangeraden.

Hand verstekzaag

Hoge plinten kun je ook verstekzagen met de hand. Zie bijvoorbeeld deze video met uitleg over het verstek zagen van een binnen- en buitenhoek:

Platte plinten leggen

Platte plinten leggen is in principe eenvoudiger, maar ook hiervoor geldt dat het uitermate secuur dient te gebeuren wil je 'perfect' onderscheiden van 'goed genoeg'. Ook hier geldt dat de hoeken vaak niet perfect aansluiten doordat de muren niet helemaal recht staan. In het geval je daardoor geen haakse hoek hebt, moet je dus de plinten niet 45 graden afzagen of afknippen, maar gebruik je een 'zwaaihaak' om te achterhalen op hoeveel graden je de plinten moet zagen of knippen.

Voor platte plinten is het vaak makkelijker om een plintentang te gebruiken om de plinten verstek te knippen, dan een zaag.

Er zijn tal van video's online met uitleg over het leggen van platte plinten. Je kunt de platte plinten plakken, maar je ziet ook wel dat ze met kleine spijkertjes worden vastgezet bij echte planken (laminaat is soms daarvoor te dun).

Uitleg plaatsen van plakplinten

Goed vastzetten van plakplinten

Hoe bevestig je plinten op een stevige wijze? Meer in deze video.

Bekijk ook deze uitleg over het leggen van PVC vloeren.

Heb jij nog meer tips voor het verstek zagen van plinten? Laat het hieronder in een reactie weten.

Veel succes met klussen!

Hoge plinten verstek zagen
Hoge plinten zijn er met rechte en decoratieve afwerking.

Populair artikel in de categorie klussen: Hoe kan je zelf je smartphone repareren?

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek