Hoe brei je een trui?

petit bateau
Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
165

Misschien wil je al een tijdje beginnen met breien. Het lijkt je leuk om te doen en op die manier kun je echt even afschakelen. Je hebt al vaker gekeken voor breispullen, maar steeds koop je ze dan toch weer niet. Je weet niet precies wat je nodig hebt. Als je het wel weet dan koop je deze spullen misschien niet omdat je niet weet hoe je moet beginnen. Wat het ook is: breien kan iedereen. Ook jij. Zet die twijfel aan de kant en koop die breispullen gewoon. Tegenwoordig zijn er zoveel filmpjes op internet die je kan bekijken en zijn er zoveel boeken over breien dat ook jij het kan leren. Het kost even tijd, maar als je het eenmaal kan dan doe je dit zonder na te denken. Ga die breispullen kopen en begin eens met een trui te breien. Om je op weg te helpen leggen wij je in dit blog uit hoe je een trui kan breien. Zo kun je straks meteen beginnen.

Benodigdheden

Om een trui te breien heb je helemaal niet zoveel nodig. Je moet wel even weten wat je nodig hebt. Dat zijn voor het breien van een trui maar vier dingen: het breigaren, de breinaald, een schaar en een stopnaald. Let op de dikte van de breinaald. Deze kun je zien op de verpakking van het breigaren dat je hebt gekocht.

De maat

Voordat je kan beginnen met het breien van je trui moet je eerst de maat kiezen die je wil gaan breien. Er zijn een aantal standaard maten als het gaat om het breien van een trui. Meet de borstomtrek van degene voor wie je de trui gaat maken. Op die manier weet je zeker dat de gebreide trui straks past. Hieronder een rijtje van de verschillende maten die je kan hebben met daarbij het aantal centimeters, bollen en steken.

Small: 91 centimeter. 4 bollen, 63 steken

Medium: 102 centimeter. 4 bollen, 70 steken

Large: 112 centimeter. 5 bollen, 77 steken

Stap 1: opzetten van steken

Nu is het tijd om te bekijken hoe je en breisteek opzet. Als je dit al wist dan kun je deze stap ook overslaan en verder gaan naar stap 2.

  1. Rol de wol uit en maak een lus aan het einde van de draad.
  2. Heb je de eerste lus? Maak hier nog een lus achter en trek deze dan door de eerste lus heen.
  3. Steek de breinaald door de tweede lus.
  4. Trek aan het uiteinde van de draad. Als het goed is heb je nu een knoop aan de breinaald.
  5. Pak de breinaald in je rechterhand als je rechtshandig bent en links als je linkshandig bent.
  6. Pak met je linkerhand de draad die van de bol wol komt en maak dan een lus om je duim.
  7. Doe de breinaald door de lus die je hebt.
  8. Haal je duim uit de lus en trek aan de draad. Nu heb je de eerste opzetsteek.
  9. Herhaal dit vanaf stap 6 totdat je genoeg breisteken hebt.
Lees ook:  In 5 minuten wijzer over de rechtsgang bij vaak voorkomende delicten

Stap 2: Breien van de trui

Heb je de juiste steken op de breinaald gebracht? Dan kun je nu echt beginnen met het breien van de trui. Breng alle steken van de ene naar de andere naald en herhaal dit steeds. Iedere keer als je dat doet wordt je trui langer.

Stap 3: Afkanten

Nu ga je afkanten, want je kan niet de breinaald zomaar weghalen. Afkanten is je breistuk netjes afwerken. Je kan dit op meerdere manieren doen. De makkelijkste manier is door een stopnaald te gebruiken. Haal deze van de ene steek over de andere steek.

Stap 4: Trui in elkaar zetten

Nu ga je je trui in elkaar zetten. Begin aan de zijkanten door middel van een matrassteek. Leg de zijkanten van je breiwerkje netjes tegen elkaar aan en pak dan een draad die je aan een stompe naald maakt. Steek de naald door je breiwerk en maak die vast aan de andere zijkant. Nu ga je de matrassteek doen. Ga van links naar rechts tot je bij het laatste breiwerk bent. Herhaal dit ook aan de andere kant. Ga nadat je klaar bent met de zijkant verder met de onderkant. Als je dat klaar hebt dan heb je je trui. Ging je een trui breien voor je kleinkind, maar is dit niet helemaal gelukt de eerste keer? Dan kun je altijd nog een trui kopen bij een merk als petit bateau. Volgende keer gaat het vast wel lukken! Succes!

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek