Hoe kun je geuren gebruiken om je beter te voelen?

11/08/2023
33

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe geuren invloed hebben op hoe we ons voelen en gedragen. Geuren hebben een directe invloed op ons limbisch systeem, het deel van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties, geheugen en gedrag.

Verschillende geuren kunnen verschillende effecten hebben op ons welzijn. Bijvoorbeeld, lavendelgeur kan ontspannend en kalmerend zijn, terwijl pepermuntgeur kan helpen bij het verbeteren van de concentratie en alertheid. Citrusgeur kan opwekkend en verkwikkend zijn, terwijl kamillegeur kan helpen bij het verminderen van angstgevoelens.

Er zijn verschillende methoden om de effecten van geuren te onderzoeken, waaronder zelfrapportage, observatie van gedrag en fysiologische metingen zoals hartslag en huidgeleiding. Uit onderzoek is gebleken dat geuren een significant effect kunnen hebben op ons humeur, emoties, geheugen en zelfs onze fysiologie, zoals hartslag en bloeddruk.

Drie interessante onderzoeken

Hieronder zijn drie belangrijke onderzoeken noemen over de invloed van geur op ons welzijn en emoties, en hierbij ook een korte samenvatting geven van elk onderzoek en de bronnen vermelden:

  1. "The Effect of Fragrance on Consumer Behavior" door Eric Spangenberg, Andreas Herrmann en Heike Landwehr (Journal of Marketing, 1995): In dit onderzoek werd onderzocht hoe de geur van verschillende winkels van invloed was op het gedrag van consumenten. Uit de resultaten bleek dat consumenten langer in een winkel bleven en meer geld uitgaven wanneer er een aangename geur was. De bron voor dit onderzoek is: https://www.jstor.org/stable/1252129
  2. "The influence of odors on mood and emotion" door Rachel S. Herz (Annual Review of Psychology, 2009): Dit onderzoek onderzocht de relatie tussen geur en emotionele reacties. Uit het onderzoek bleek dat verschillende geuren verschillende emoties kunnen oproepen, zoals vreugde, verdriet, angst en ontspanning. De resultaten suggereren ook dat geuren kunnen worden gebruikt om stemmingen en emoties te veranderen en te beïnvloeden. De bron voor dit onderzoek is: https://doi.org/10.1146/annurev.psych.59.103006.093735
  3. "Effects of peppermint and cinnamon odor administration on simulated driving alertness, mood and workload" door Adrian G. G. Wee en Andy H. Lee (North American Journal of Psychology, 2012): Dit onderzoek onderzocht de effecten van pepermunt- en kaneelgeur op alertheid, stemming en taakbelasting tijdens een gesimuleerde autorit. Uit het onderzoek bleek dat pepermuntgeur de alertheid en taakprestaties verbeterde, terwijl kaneelgeur de stemming verbeterde. De bron voor dit onderzoek is: https://www.researchgate.net/publication/279547902_Effects_of_Peppermint_and_Cinnamon_Odor_Administration_on_Simulated_Driving_Alertness_Mood_and_Workload.
Lees ook:  Hoe koolhydraatarm eten? 10 koolhydraatarme recepten.

Het gebruik van geuren in je huis

Voor het verspreiden van geuren in je huis kun je bijvoorbeeld een aroma diffuser gebruiken. Er zijn diverse webshops waar je diffusers en etherische oliën voor de geuren kunt kopen, zoals bijvoorbeeld: https://www.wellyve.nl/

geuren

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek