Hoe kun je kalkaanslag voorkomen? 4 tips

Kalkaanslag voorkomen
Waldo Taekema
Waldo Taekema
25/04/2022
743

Iedereen heeft te maken met kalkaanslag door leidingwater. In het ene gebied heb je daar meer last van dan in het andere gebied. Dit is namelijk afhankelijk van de waterhardheid (Dh). Maar of je nou in een gebied woont met een hoge hardheid of met een lage hardheid, om kalkaanslag te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Hieronder een aantal tips.

1. Gebruik een waterontharder

De beste preventieve manier is waarschijnlijk wel het gebruik van een waterontharder. Je pakt het namelijk aan bij de bron, voordat het water de kraan uitstroomt. Een waterontharder zorgt ervoor dat het water zachter wordt doordat calcium en magnesium uit het water worden gefilterd. 

Een waterontharder heeft ook nog vele andere voordelen, hieronder een aantal op een rijtje:

  • Je hoeft minder vaak te poetsen wat je tijd scheelt
  • Je hoeft minder vaak tot geen antikalk middelen meer te gebruiken
  • Elektrische apparaten gaan langer mee door het gebruik van zacht water
  • Minder energiekosten doordat leidingen niet dichtslibben door kalk
  • Voor je schoonmaaksopjes heb je minder zeep nodig omdat zeep in zacht water beter werkt

Er zijn veel verschillen in waterontharders en let goed op wat je koopt. Bekijk bijvoorbeeld deze waterontharder collectie van Bayard waar je bij één aanbieder al keuze hebt uit meerdere soorten. Zo kun je vanuit het oogpunt van het milieu het beste een ecologische waterontharder kiezen. Ecologische waterontharders gebruiken wel tot 50% minder zout en water en bovendien geen elektriciteit.  

2. Ga koud(er) douchen en wassen

Hoe warmer water, hoe meer kalkaanslag. Een paar graden minder warm douchen kan verschil maken, of beter nog douchen met koud water. Koud douchen is bovendien niet alleen goed voor het verminderen van kalkaanslag, maar ook nog eens goed voor je gezondheid en niet te vergeten de portemonnee. Wat ook al helpt is na het warme douchen het naspoelen met koud water.

Lees ook:  Hoe maak je zelf een fotolijst?

Minder warm water geldt natuurlijk niet alleen voor het douchen, maar ook voor het wassen door bijvoorbeeld vaker op 30 in plaats van 40 graden, of op 40 graden in plaats van 60 graden te wassen.
Lees hier een artikel bij De Correspondent hoe kouder wassen ook beter is voor het milieu en je portemonnee. Bovendien ook nog eens voor je kleren, zolang ze niet zo vies zijn dat ze door het wassen op een lagere temperatuur niet meer schoon worden.

3. Maak de badkamer direct droog na het douchen

Om kalkaanslag te voorkomen is het goed om na iedere douchebeurt alles direct helemaal droog te maken. Zowel na een warme als na een koude douche. De vloertegels met een trekker en daarna eventueel nog met een handdoek, de muurtegels en vooral ook alle leidingen, knoppen, etc. met een handdoek.

4. Maak vaker schoon met antikalk middelen

Als er toch kalkvorming ontstaat kun je dit weghalen door het gebruik van antikalk middelen. Hiervoor zijn er speciale antikalk middelen te koop maar gewoon simpel azijn wordt ook veel gebruikt. Zie hieronder ook de video’s die hierover gaan.

Meer tips voor het voorkomen van kalkaanslag

Heb jij ook nog tips voor het voorkomen van kalkaanslag? Of juist het verwijderen van kalkaanslag? Laat het hieronder weten in een reactie.

Kalkaanslag voorkomen

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek