Hoe moet je Chai Latte maken? 3 heerlijke recepten.

11/08/2023
22

Het wordt weer kouder en langzaam aan gaan we over van het frisse fruitwater naar warme drankjes. Chai Latte mag daarin niet ontbreken. Chai Latte kun je het beste zelf maken. Tegenwoordig heb je kant en klare pakjes en zakjes met Chai Latte, maar die staan vaak ver af van hoe de traditionele Chai Latte in India werd en nog steeds wordt gemaakt. Bovendien zitten er vaak allemaal stoffen in die je liever helemaal niet in je lichaam wil hebben! Meestal met ook belachelijk veel suiker. Er hoeft helemaal geen suiker in! Hooguit een beetje honing om het wat zoeter te maken.

We hebben drie video's met heerlijke recepten voor Chai Latte voor je gevonden.

3 Chai Latte recepten

Chai Latte zoals in India gemaakt

We beginnen met de manier waarop we dit het liefst zien. Met Verse gember en verse kruiden. Dat is wat meer werk dan Chai Latte uit een kopje of een zakje, maar je proeft echt het verschil!

Ingrediënten gebruikt voor deze Chai Latte:

 • 1 theelepel zwarte peperkorrels
 • 1 steranijs
 • 4 kardemom peulen
 • 4 kruidnagelen
 • Verse gember
 • 2 kaneelstokjes
 • 3 zakjes zwarte thee
 • 1 kopje melk (volle melk)
 • 3 kopjes water
 • 1 eetlepel honing
 • 1 theelepel vanille-extract (optioneel)

De bereiding kan vrij snel worden gedaan met een blender. Ik doek dan zelf altijd alle kruiden bij elkaar in de blender. Let op de kaneelstokjes niet, daar kunnen de meeste blenders niet goed tegen. De kaneelstokjes verkruimel ik meestal met een vijzel. Dit laat doe ik allemaal in een grote kookpan en daar doe ik dan een aantal plakken verse gember bij. Zelf hou ik er van om het echt lekker pittig te hebben, dus ik doe er best veel gember bij in.

Alternatieve ingrediënten en bereiding voor een hele kan (1 liter)

In tegenstelling tot bovenstaande ingrediënten die horen bij de video hieronder, hanteer ik zelf iets andere ingrediënten en een iets andere bereiding. Maar deze is wel heel vergelijkbaar:

Lees ook:  Hoe moet je een matras schoonmaken?

Ik maak dan gelijk voldoende voor een hele kan. In plaats van 1 steranijs doe een halve eetlepel anijszaad. In plaats van 3 zakjes zwarte thee doe ik gewoon 1 zakje. Ik gebruik voor de bereiding geen melk. Ik gebruik alleen water en dit doe ik allemaal in een kan om het warm te houden. Iedere keer als ik een kopje neem voeg ik zelf opgeklopte melk erbij. Dit kan met volle melk, maar omdat ik zo min mogelijk dierlijke producten gebruik doe ik dit zelf met barista havermelk. De zwarte thee kook ik niet mee, maar die doe ik er later bij in de kan. Vanille-extract en honing gebruik niet. Voor de show doe ik er soms nog wel wat kaneelpoeder bovenop de opgeklopte melk.

Vaak doe ik alle kruiden keer vier in de blender en gebruik dan een kwart voor 1 kan. De rest bewaar ik in een luchtdicht bakje en daarvan kan ik dan nog drie keer een kan mee maken. Uiteraard moet je dan iedere keer 1/3 daarvan koken en de verse gember daar nog wel weer apart bij doen.

Zelfgemaakte Chai Latte (met relatief weinig ingrediënten)

Deze zelfgemaakte Chai Latte bevat de volgende ingrediënten:

 • Zwarte thee
 • Kardemon
 • Kaneelstokjes
 • Kruidnagel
 • Gemberpoeder

Chai Latte op de meest simpele manier zelf maken

Onderstaande video is misschien wel de meest simpele manier, door gebruik van Chai Latte poeder dat je gewoon in de winkel kunt kopen. Vaak zitten hier wel hele andere ingredienten doorheen. En let ook op hoeveel suiker of andere zoetstoffen er in poederchai zit. Dat verschilt nogal per merk. In de horeca wordt bijvoorbeeld vaak hele zoete chai latte geserveerd terwijl dit mijlenver af staat van de traditionele chai latte.

Heb jij ook nog tips voor een lekker Chai Latte?

Laat het hieronder weten in een reactie. Genieten maar!

Chai Latte met kaneel

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek