Hoe moet je dunken?

Inhoud van deze pagina:

Michael Jordan kon het als de beste: hij vloog meters door de lucht met de bal in de hand en sloeg moeiteloos de ene na de andere bal in de basket. Niet iedereen zal zo goed kunnen dunken als Michael Jordan, maar iedereen kan het wel leren! We geven je een aantal handige tips waarmee je leert te dunken als een NBA-speler. Bekijk de video bovenaan de pagina of volg onderstaande tips. Pak de basketbal er alvast maar bij!

Wat is dunken?


Een dunk, of ‘slam dunk’, is een manier in basketbal om punten te scoren. De speler die de basketbal heeft, springt in de lucht met de bal in de hand en beweegt richting de basket. Wanneer de bal ter hoogte van de basket is, duwt of slaat de speler de bal door de basket heen. Voor een dunk krijg je twee punten.

Een dunk is een populaire manier om te scoren in basketbal, omdat het publiek er erg van geniet. Een dunk door een goede basketbalspeler ziet er namelijk heel spectaculair uit! Er zijn zelfs verschillende namen voor verschillende soorten dunks, zoals ‘elbow hang’ en ‘windmill’. Dunken is zo populair in Amerika dat er daar zelfs aparte dunkwedstrijden worden gehouden, waarbij de meest spectaculaire dunk wint.

Leer dunken in 4 stappen

Wil jij zelf ook als de beste leren dunken? Volg dan deze stappen om als een volleerde basketbalspeler de bal door de ring te slaan.

1. Beweeg richting de basket

Al dribbelend beweeg je richting de basket. Het is hierbij belangrijk dat je de bal goed onder controle hebt, omdat je de bal straks in een vloeiende beweging de lucht in moet krijgen. Heb je het dribbelen niet goed onder de knie, blijf hier dan op trainen. Als je niet bij de basket in de buurt kan komen, heeft dunken ook weinig nut.

2. Spring omhoog

Dit klinkt simpel, maar het is belangrijk dat deze stap goed wordt uitgevoerd. Wanneer je je niet goed afzet, heb je niet voldoende kracht en hoogte om dichtbij de basket te komen. Spring daarom omhoog met je afzetbeen. Weet je niet wat je afzetbeen is? Bedenk dan met welke hand je het meeste scoort. Het been dat onder je andere hand zit, is je afzetbeen.

3. Strek je arm en duw de bal door de basket

Op het hoogste punt in de lucht strek je je arm richting de basket en duw je de bal er doorheen. Het is belangrijk dat je de bal pas loslaat als je zeker weet dat deze door de ring heen gaat!

4. Land veilig

Na het maken van een hoge sprong is de landing een belangrijk onderdeel. Je komt immers met veel snelheid en gewicht weer terug op de grond. Land daarom met twee voeten tegelijk en veer door je knieën als je de grond raakt. Zo voorkom je dat je omvalt en voorkom je dat je lijf te harde klappen krijgt.

hoe moet je dunken?
Afbeelding van iemand die dunkt via Unsplash.

Extra tips om te leren dunken

Blijf oefenen!

Het is niet gek als dunken de eerste keren nog helemaal niet lukt, omdat de bal uit je hand valt of doordat je niet goed uitkomt met je sprong. Begin gewoon weer opnieuw en bedenk wat je geleerd hebt van alle keren dat een dunk niet goed ging.

Bouw op

Je kan het beste beginnen met een kleine bal (zoals een tennisbal) en een basket die lager staat. Zo is het makkelijker om de bal door de basket te krijgen en kan je focussen op het vinden van de juiste techniek. Als je het gevoel hebt dat het goed gaat, dan kan je met een grotere bal gaan oefenen of de basket hoger zetten. Zo merk je dat je vooruit gaat, en kan je jezelf blijven uitdagen!

Oefen losse delen

Oefen de stappen één voor één. Werk bijvoorbeeld aan je afzet door te springen zonder bal in de hand, of dribbel steeds opnieuw naar de basket toe. Door het opdelen van een dunk in kleinere stukken, verleg je alle aandacht naar één onderdeel en ga je daarin sneller vooruit. Wanneer je alle losse onderdelen onder de knie hebt, kan je gaan oefenen op een complete dunk.

Bekijk hoe professionals het doen

Wil je zien hoe de beste mensen ter wereld dunken? Dan zou je bijvoorbeeld naar een basketbalwedstrijd in New York of Los Angeles kunnen gaan. Onder andere via Hellotickets kun je kaartjes voor een basketbalwedstrijd kopen van iedere club uit de NBA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>