Hoe moet je een thuisnetwerk aanleggen?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
699

Hoe moet je thuis een netwerk aanleggen? Nou het verschilt nog al, afhankelijk van wat je wilt bereiken. De meest basic uitleg is als volgt:

Basis uitleg voor het aanleggen van een thuisnetwerk met kabelinternet:

  1. Vraag een internetverbinding aan bij een ISP (Internet Service Provider)

    Denk aan Ziggo, KPN, Tele2 en andere aanbieders van internet.

  2. Je ontvangt een modem van je ISP en sluit deze aan

  3. Stop de internetkabel + de ethernetkabel in de achterkant van de modum

  4. Stop de andere kant van de ethernetkabel in je laptop.

Nu is dit wel een hele basic uitleg en in de meeste gevallen nog niet toereikend. In de video's worden veel voorkomende situaties nader uitgelegd. Zo begint bovenstaande instructievideo met deze basisuitleg, maar gaat vervolgens in op andere situaties. Zoals het gebruik van een Switch als je meerdere computers wilt aansluiten. Of hoe je een Wireless accesspoint kunt gebruiken als je graag een Wifi netwerk wilt.

Wifi netwerk

Wifi wordt inmiddels het meest gebruikt, maar is niet in alle gevallen ideaal. Internet via de kabel is toch altijd nog stabieler en sneller. Zeker als je op meerdere plekken van je huis goed internet wilt hebben. Een kabel door het huis trekken is dan meer werk, maar het is echt wel de moeite waard.

Andere oplossingen

Je hebt ook nog wel andere oplossingen zoals internet via het stopcontact of het wifi signaal verlengen met speciale apparatuur, maar dit is helaas allemaal nog steeds niet zo snel en stabiel als internet via de kabel.

Bekijk meer tips en antwoorden op vragen over het aansluiten van een thuisnetwerk in deze video:

Lees ook:  Hoe maak je zelf een tafel?

De volgende video gaat ook dieper in op het aansluiten van een thuisnetwerk. Wat je wel moet doen, en... minstens net zo belangrijk... wat je vooral NIET moet doen!

Netwerkkabels trekken

In deze video wordt heel eenvoudig uitgelegd hoe je netwerkkabels kunt trekken. Als je niet zo handig bent kun je hier het beste een specialist inschakelen om ongelukken en problemen te voorkomen:

Zelf een netwerkkabel maken

Ga je kabels door je huis trekken? In deze video wordt uitgelegd hoe je zelf een netwerkkabel of ook wel UTP kabel kunt maken. Het is vrij eenvoudig te doen met een kabelstripper en een UTP tang om de kleine draadjes in de connector vast te maken. Let er uiteraard op dat je de juiste volgorde hanteert!

Netwerkkabels testen

Werkt het niet maar je weet niet waar het probleem zit? In deze video wordt verteld hoe je de netwerkkabels kunt testen met speciale apparaatjes, de naam zegt het al... netwerkkabel testers.

Wat te doen als je Wifi niet (meer) werkt?

Problemen met je Wifi verbinding? In deze video wordt dieper ingegaan op de meest voorkomende problemen en de bijhorende oplossingen. Het gaat net ietsje verder dan alleen de stekker er in en uit te doen ­čśë Hoewel... dat in veel gevallen ook echt de oplossing is!

thuisnetwerk aanleggen

Thuisnetwerk aanleggen? DIY!

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

┬ę 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek