Hoe moet je mediteren?

Inhoud van deze pagina:

  • Ga met je aandacht naar de ademhaling zoals je die kunt waarnemen in de buik;
  • Merk op dat de buik uitzet op een inademing en weer daalt op een uitademing;
  • Heb de intentie om hier bij te blijven. Zodra je merkt dat je bent afgeleid keer je opnieuw terug naar de buikademhaling;
  • Om beter de aandacht bij de buikademhaling te blijven kun je op een inademing het in jezelf benoemen als ‘rijzen’ en op een uitademing als ‘dalen’.

Hoe moet je mediteren? Leer het binnen 5 minuten.

Concentratie-meditatie leren

Bovenstaande instructies gelden als basis voor (dit type) concentratiemeditatie. De basis van concentratiemeditatie is dat je met je aandacht bij het rijzen en dalen van de buik probeert te blijven. Zodra je merkt dat je bent afgeleid keer je opnieuw terug naar de buikademhaling. Je kunt in jezelf de inademing benoemen als ‘rijzen’ en de uitademing als ‘dalen’.

Als je dit een beetje onder de knie hebt, kun je ook verder gaan met andere meditatievormen zoals bijvoorbeeld inzicht-meditatie, of ook wel Vipassana meditatie:

Vipassana meditatie leren

In dit tweede deel van de gratis online cursus inzicht-meditatie, wordt uitgelegd hoe je om kunt gaan met afleidingen tijdens het mediteren. Het is een praktische methode waardoor je een betere concentratie kunt ontwikkelen om zo beter mindfull te kunnen zijn. In het eerste deel van de cursus inzicht-meditatie wordt op beginnersniveau uitgelegd hoe je kunt mediteren met de principes van inzichtmeditatie en in het derde deel wordt uitgelegd hoe je kunt omgaan met afleidingen die wel heel erg sterk zijn.

Bovenaan staat het eerste deel van de Vipassana meditatie les.

Hieronder nog de twee overige delen van deze korte online cursus.

Omgaan met afleiding tijdens meditatie

De R.A.I.N. Methode: Herkennen, accepteren, onderzoeken en de identificatie loslaten

Meer informatie en de andere delen van de cursus inzichtmeditatie op meditatieinstituut.nl

De video komt van het Youtube kanaal Meditatie met Gerjan.

leren mediteren

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>