Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

uitvaartkruis met bloemen na verlies
Waldo Taekema
Waldo Taekema
14/05/2024
69

Het verliezen van een dierbare zorgt voor een ongelofelijk moeilijke en hartverscheurende tijd. Het kan voelen alsof de wereld even stilstaat. Soms vraag je jezelf dan ook af hoe je ooit weer plezier kunt vinden in het leven. Maar hoe kun je het beste met dit verdriet en verlies omgaan? Wij hebben voor jou enkele manieren op een rijtje gezet die jou kunnen helpen om hiermee om te gaan.

Doe mee aan een ritueel

Een herdenkingsdienst of uitvaart kunnen je door de eerste dagen na het overlijden heen helpen. Je bent dan namelijk samen met anderen die ook jouw dierbare missen. Dat kan troostend zijn. Ook kan het je helpen om herinneringen aan je dierbare te delen en te koesteren. Vaak staan deze herdenkingsdiensten volledig in het teken en afgestemd op de overleden persoon. Ben je nog op zoek naar een persoonlijke invulling voor de uitvaart die jij moet regelen? Denk dan bijvoorbeeld eens aan persoonlijke foto’s, attributen op de uitvaart kist of het gebruik van bloemen in een speciale uitvaartmand (bron: https://schurenuitvaartzorg.nl/afscheids-inspiratie/).

Accepteer je emoties

Het verliezen van een dierbare kan emotioneel zijn. sta jezelf toe alle emoties te voelen die samengaan met verdriet. Je kunt je bijvoorbeeld ook boos of schuldig voelen, dat hoort er allemaal bij. De enige goede manier om het te verwerken is jouw eigen manier. Ook als mensen in je omgeving vinden dat je er nu toch wel overheen moet zijn. De een verwerkt zijn emoties sneller, dan anderen en dat is oké. Wil je meer weten over gelukkig opstaan iedere dag? Lees dan onze blog waarin wij meerdere tips geven om gelukkig op te staan. Wie weet helpt jou dit om het verlies te verwerken en iedere dag een stuk geluk terug te vinden.

Praat over je gevoelens

Vaak vinden mensen troost in het delen van hun verhaal, herinneringen en emoties met anderen. Wanneer je hier (nog) niet klaar voor bent, dan is dat natuurlijk ook goed. Als je er nog niet klaar voor bent kun je een andere manier zoeken om je gedachten en gevoelens te uiteten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dagboek bijhouden. Het is belangrijk om het op jouw eigen tempo te doen en erover te praten wanneer jij denkt dat je er klaar voor bent.

Lees ook:  Hoe moet je zelf een houten schutting plaatsen?

Koester de herinneringen

Er zijn verschillende manieren die je kunt bedenken om je dierbare te blijven herinneren. Dit kan een herinneringsdoos zijn met allerlei foto’s, voorwerpen of misschien wel een speciale plant. Je kunt ook een brief schrijven aan je dierbare, waarin je opschrijft waarvoor je in je leven met hem of haar dankbaar bent. Dit is een mooie manier om je dierbare te bedanken voor jullie tijd samen. Het vinden van liefde en dankbaarheid kunnen je helpen door een moeilijke tijd heen te komen. Lees hier manieren om herinneringen vast te leggen.

Zoek steun

Het is nu eenmaal bekend dat het tijd kost om te leren omgaan met verdriet. Zoveel tijd als jij nodig hebt. Wees niet bang om hulp te vragen. De steun van familie, vrienden, collega’s of een therapeut kan heel voor je betekenen. Mensen die zonder oordeel naar je luisteren of hetzelfde hebben meegemaakt, kunnen je een veilige plek bieden om je ervaringen en emoties te delen. Het is nu eenmaal een proces dat tijd kost.

Het is normaal om tijd nodig te hebben om te herstellen. Iedereen heeft daarin zijn/haar eigen tempo. Wees lief voor jezelf en sta jezelf toe om te rouwen op jouw manier. Het leven kan weer mooi worden, zelfs na zo’n verlies.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

Binnen 5 minuten je marketing boosten

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek