Hoe werkt internet Radio?

11/08/2023
185

Waar we vroeger met kasten van radio’s in de huiskamer onze antenne goed aan het afstellen waren voor goed signaal, kun je tegenwoordig eenvoudig radio luisteren via het internet. Radio via het internet is niet alleen zuiverder, het geeft je ook de mogelijkheid om veel meer kanalen te bereiken. In dit artikel leggen wij het je uit.

Wat is internet radio?

Internet radio is een vrij breed begrip, het heeft ook meerdere betekenissen. Letterlijk gezien betekent het dat je het geluid van de radio binnenhaalt vanaf een server op het internet. De term Internet radio wordt echter ook vaak gebruikt voor wi-fi radio’s in de huiskamer, met dit product kun je middels het internet direct jouw favoriete radiozender(s) streamen. Voorheen deden we dit met een analoog signaal, op basis van frequenties met FM/AM.

Hoe kun je radio luisteren via internet

Je hebt meerdere opties om radio te luisteren via het internet. Zo kun je bijvoorbeeld een applicatie installeren op je smartphone en daarmee eenvoudig afstemmen naar jouw favoriete radiostation. Een andere optie, die met name op kantoren veel gebruikt wordt zijn de online radio websites, deze websites bieden een compleet overzicht van een groot aantal nationale en internationale radiozenders. Een voorbeeld hiervan is de website Online-Radio.nl. Tot slot kun je ervoor kiezen om een fysieke internetradio (in de volksmond ook wel wi-fi radio) te kopen. We vertellen je hier graag meer over!

Hoe werkt een Wi-Fi radio?

Een Wi-Fi radio sluit je aan op het netwerk bij je thuis op kantoor door middel van wi-fi(draadloze verbinding) of internet kabel. Waar we vroeger allemaal de antenne aan het afstemmen waren om met AM en FM lokaal of nationaal de beste zenders te vinden, is het nu een stuk eenvoudiger. Met een Wi-fi radio haal je de connectie met de zender direct vanuit het internet op, zo ben je niet afhankelijk van een antenne. Een wifi-radio is dan ook een zeer stabiele keuze, bovendien heb je toegang tot radiozenders over de hele wereld!

Lees ook:  De 12 beste ideeën om een jubileum te vieren

Wat is het verschil tussen DAB radio en internet radio?

Als je op zoek bent naar een nieuwe radio of nieuwsgierig bent naar de nieuwste technologie, zul je waarschijnlijk ook gehoord hebben van DAB+ radio. DAB is een afkorting voor 'Digital Audio Broadcast', dit is een nieuw Europees systeem dat werkt met een digitaal radio signaal. Deze technologie werd al in het jaar 1990 geïntroduceerd en is sindsdien ver geëvolueerd. De opvolger van DAB, heeft de naam DAB+ gekregen.

Het verschil met radio via het internet is dan ook: een DAB+ radio gebruikt de ether om signaal te ontvangen (vroeger was dit met FM, via een analoge verbinding) en online radio gebruikt het internet om signaal te ontvangen. Let wel op: DAB+ radio beperkt zich tot radiozenders in Nederland en soms enkele buurlanden. Online radio heeft geen grenzen, zo kun je ook bijvoorbeeld het Britse nieuws luisteren of het Amerikaanse CNN.

In onderstaande wordt uitgelegd of je beter kunt kiezen voor DAB radio of internet radio:

Heb jij ook nog tips voor het luisteren van online radio? Laat het hieronder weten in een reactie.

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek