Hoe zorg je voor een goede workflow?

het managen van een workflow
Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
141

Wanneer je veel werk hebt liggen is het van belang dat je zo productief mogelijk aan de slag gaat, zodat het werk je zo min mogelijk tijd en geld kost. Maar hoe kan je zorgen voor een hoge mate van productiviteit?

Een van dingen die hieraan kan bijdragen is het creëren en het managen van een workflow. Een workflow is een reeks acties die je regelmatig onderneemt om ervoor te zorgen dat je werkdag soepel en productief verloopt. Maar hoe zorg je dan voor een goede workflow? Wij zetten een aantal mogelijkheden voor je onder elkaar.

Beslis welke taken er gedaan moeten worden

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke taken op welke dagen voltooid moeten worden. Geef bij het ordenen van je taken duidelijk aan welke zaken prioriteit hebben. Het kan hierbij ook helpen om aan te geven waarom het belangrijk is dat deze taken snel af moeten zijn. Zorg er ook voor dat er bij het opzetten van jouw workflow al duidelijk is wat de taken precies inhouden, zodat je wanneer je aan de slag gaat niet eerst nog moet gaan achterhalen wat nu precies de bedoeling is.

Stel deadlines in

Plannen is een groot onderdeel van een goede workflow. Voor een goede planning, die ook nageleefd kan worden, is het van belang om deadlines in te stellen. Er moet hierbij goed gekeken worden naar hoelang je nodig hebt voor een taak, zodat het voor jezelf en voor een eventuele klant duidelijk is wanneer het eindproduct verwacht kan worden. Door het instellen van goede deadlines voorkom je ook het uitstellen van taken en zorg je ervoor dat je taken niet zomaar kunt vergeten.

Lees ook:  Wat te doen na een auto ongeluk?

Blijf niet hangen bij gemaakte fouten

Gaat het mis? Analyseer dan waar het fout gaat, maar blijf er niet te lang in hangen. Je wilt natuurlijk altijd kritisch zijn op jezelf, maar wanneer je hier te veel tijd aan besteed kan het je hinderen in je werk. In plaats van kritisch naar je fouten te blijven kijken kun je vaak weer beter aan de slag gaan met een nieuwe versie, zo kan je aan de slag met het leren van je fouten en werk je ondertussen alsnog je opdracht af.

Neem genoeg pauzes

Om zo productief mogelijk aan het werk te kunnen gaan is het erg belangrijk dat je genoeg pauzes neemt. Het bepalen van de beste werk- en pauzetijden is voor iedereen persoonlijk, maar er wordt geadviseerd om niet langer dan twee uur aan een stuk door te werken zonder pauze. Pauzes hoeven niet direct een half uur te duren, maar even opstaan en een stukje wandelen of het halen van een kop koffie kunnen ook al ontspannend werken voor de hersenen.

Door een goed schema te maken, waarbij je duidelijk aangeeft welke taken er gedaan moeten worden en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt zul je kunnen bijdragen aan een betere workflow. Zorg daarbij ook nog ervoor dat je jezelf genoeg rust gunt en je bent niet meer te stoppen!

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek