5x tips om je motor te verkopen

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
542

Er zijn een tal van redenen waarom je jouw motor besluit te verkopen. Nu kan het zijn dat de motor zelf vooral stof staat te vangen, je er geen ruimte meer voor hebt of toe bent aan iets nieuws. Het maakt ook niet uit wat de reden is, want als je eenmaal besluit om te verkopen is het vooral fijn dat dit zo soepel mogelijk verloopt. Met onze 5 tips voor als je jouw motor wil verkopen is een succesvolle verkoop zo geregeld.


Wanneer kun je het beste je motor verkopen?

Wanneer kan je een motor het beste verkopen? Hier zijn de meningen nogal over verdeeld. Je zou zeggen dat het begin van het voorjaar de meest gunstige periode is om je motor aan de man te brengen. Dit heeft te maken met vraag en aanbod. Iemand die een motor wil kopen zal dit eerder doen in een periode dat er ook daadwerkelijk lekker met de motor gereden kan worden. Toch zie je dat motordealers en fabrikanten het hele jaar door bezig zijn met de in- en verkoop van motoren. Als je wil weten wanneer je de motor het beste kan verkopen hangt dit dus vooral af van hoe je deze te koop aan wil bieden. Particulier of je laat je een motordealer de verkoop voor je afhandelen? In beide gevallen zijn onderstaande tips er om je op weg te helpen naar een goede, snelle afhandeling van de verkoop.

Op welke manier je motor verkopen?

We hadden het net al over de verschillende manieren waarop je een motor kan verkopen. Voor iedere manier valt er wel wat te zeggen. Dit zijn de manieren waarop je jouw motor te koop aan kan bieden:

Verkopen via dealer of handelaar

Zo is het verkopen aan een dealer of handelaar vooral heel makkelijk. De motor wordt gevrijwaard en uiteindelijk doorverkocht als occasion. Het nadeel hiervan is dat je de prijs van je motor wel iets lager uitpakt. Dit heeft te maken met het feit dat de dealer deze ook met winst moet kunnen verkopen. In ruil daarvoor nemen ze wel een hoop van de verkooplasten uit handen.

Inkoopwebsites

Het aanbieden van je motor aan een inkoopwebsite gaat net zo simpel. Deze websites zijn gespecialiseerd in het inkopen van motoren. Deze wordt weer doorverkocht aan een dealer uit hun eigen netwerk. Het enige wat je hoeft te doen is je motor aanbieden en de website regelt de rest. Net zoals met de verkoop aan een handelaar of dealer is het wel zo dat je vaak niet de hoogste prijs voor je motor krijgt. Hier wordt echter wel veel van het ‘verkoopgedoe’ voor je uit handen genomen.

Particulier

Wil je jouw motor particulier verkopen? Dan kan je er wel de beste prijs voor krijgen. Toch is dit ook niet alles. Particulier verkopen heeft weer als nadeel dat je alles zelf moet regelen. Denk aan het papierwerk, maar ook eventuele onderhoud en reparaties voorafgaand aan de verkoop. Daarnaast heb je ook te maken met proefritjes en soms best felle onderhandelingen. Je moet hier als particuliere verkoper wel tegen kunnen.

Particulier verkopen kan bijvoorbeeld via Marktplaats.

Hoe een motor verkopen? 5 waardevolle tips

Heb je besloten hoe en wanneer je jouw motor wil verkopen? Dan is het tijd voor de volgende stap: Een goede voorbereiding. Met de onderstaande tips is je motor snel klaar voor de verkoop en is ook de overdracht zo geregeld:

Tip 1: Wat is mijn motor waard?

De waarde van een motor is afhankelijk van meerdere factoren. Het is dan ook lastig om je via dit blog een indicatie te geven van wat je motor waard is. Door middel van het internet en wat research kan je echter wel een ruwe schattig maken van een goede verkoopprijs. Dit doe je door de dagwaarde van je motor te achterhalen. Eventuele schade en gebreken zorgen dat je hier weer iets van dat bedrag af moet trekken. Extra opties en accessoires tellen juist wel weer mee op een positieve manier. Probeer een zo compleet mogelijk plaatje te krijgen van wat je motor waard is. Zo houd je de verkoopprijs reëel en weet je zelf waar je aan toe bent.

Lees ook:  Hoe werkt een sneeuwketting?

Tip 2: Reparaties en onderhoudsbeurten

Voordat je overgaat op de verkoop van je motor is het belangrijk dat je het voertuig goed naloopt. Eventuele reparaties en/of onderhoudsbeurten laat je nog voor de verkoop uitvoeren. Zeker als je dit voor een gunstige prijs kan laten doen. De reden hiervoor is simpel: je motor is meer waard als deze is opgeknapt. Een potentiele koper kan namelijk fors onder de vraagprijs gaan zitten als er nog onontdekte schade en gebreken worden geconstateerd. Wil je de schade niet zelf laten repareren? Wees dan eerlijk over wat er mis is aan de motor. Een koper is sneller geneigd om te kiezen voor een eerlijke verkoper, dan eentje die probeert om eventuele defecten te verbloemen.

Tip 3: Je motor fotograferen

Goede foto’s zijn net zo belangrijk als de tekst die je bij een advertentie plaatst. Maak de motor dus eerst goed schoon en doe daarna je uiterste best om deze zo duidelijk mogelijk op de foto te zetten. Fotografeer je motor uit verschillende hoeken. Je kan hierbij natuurlijk ook een beetje spelen met het licht en kleuren om het voertuig zo aantrekkelijk mogelijk op beeld te krijgen. Vergeet ook eventuele schades niet te fotograferen. Zo heb je de minste kans op een koper die probeert om zoveel mogelijk van de verkoopprijs af te snoepen.

Tip 4: De advertentietekst

Dan over naar het volgende punt: je advertentietekst. Zoals hierboven al omschreven is een goede, volledige tekst net zo belangrijk als de foto’s. De belangrijkste punten van een advertentie om je motor te verkopen zijn: het merk, de kleur, het model, bouwjaar en de kilometerstand. Je kan hier eventueel je onderhoudshistorie aan toevoegen. Eventuele schade en defecten kan je ook in de advertentietekst vermelden. Je kan hier als aanvulling de reparatiekosten van het defect aan toevoegen, zodat de koper weet wat hij kan verwachten en blijft er zo min mogelijk ruimte over voor een eventuele onderhandeling.

Tip 5: Welke papieren heb je nodig om je motor te verkopen?

Is je motor verkocht? Dan moet de koper het kentekenbewijs op zijn naam laten zetten. Dit doe je het beste op de dag van de overdracht van de motor. Als je dit eerder of later doet dan loop je het risico om aansprakelijk gehouden te worden voor eventuele ongelukken of boetes. Het overschrijven kan je op meerdere manieren regelen. Je kan hiervoor naar het kentekenloket of de RDW-balie. Je hebt hiervoor het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en overschrijvingsbewijs nodig. Vergeet je legitimatiebewijs niet mee te nemen.

Vrijwaringsbewijs

Als verkoper krijg je na het overschrijven een bewijs dat de motor niet meer op jouw naam staat. Dit noem je een vrijwaringsbewijs. Met dit bewijs kan je aantonen dat jij niet meer verantwoordelijk bent voor je motor. Het RDW handelt de overige zaken af met de koper. Het enige wat jij nu nog hoeft te doen is je verzekering opzeggen of omzetten naar een nieuwe motor.

Meer inspiratie en tips om je motor te verkopen

Meer inspiratie en tips over over waar je op moet letten bij de verkoop van je motor vind je in onderstaande video's en de video bovenaan deze pagina.

6 tips voor de verkoop van je motor

Remproblemen oplossen (video door ANWB)

Als je problemen hebt aan de motor, dan is het vaak verstandig dit eerst op te lossen.

Motor start niet

Heb jij nog tips voor de verkoop van een motor? Laat het weten in een reactie hieronder.

motor verkopen tips

Foto van deze zwart / rode Honda motor komt van Pexels.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek