Alles over mediation

mediation
Waldo Taekema
Waldo Taekema
18/03/2024
70

Komt het wel eens voor dat je in een conflict beland? Conflicten zoals een scheiding komt helaas regelmatig voor. Ook op de werkvloer vinden er wel eens conflicten plaats. Dat kan als oorzaak hebben dat er veel diverse collega’s werken. Het is fijn als dat snel opgelost kan worden. Maar helaas is dat niet in alle situaties het geval. In dit soort gevallen kan mediation een fijne manier zijn om samen tot een oplossing te komen. Maar wat is mediation? Lees hier verder.

Mensen in discussie

Wat is mediation?

Bij mediation probeer je samen tot een oplossing te komen onder de begeleiding van een mediator. Deze mediator is onafhankelijk en dus ook onpartijdig. Dit kan gaan over verschillende situaties, zoals een scheiding, familieruzies of een arbeidsconflict. Mediation betekent dat er 2 partijen in gesprek gaan met de mediator om het conflict te laten verdwijnen. Hier wordt niet ingegaan op het conflict zelf.

Hoe verloopt een mediationproces?

Een mediationproces bestaat vaak uit verschillende fases. Hieronder worden de verschillende fases beschreven:

Het vinden van een mediator

Het is belangrijk dat je de juiste mediator vindt in het specifieke juridische verschil waar de mediator zich in bevindt. De mediator is de gespreksleider en zorgt ervoor dat iedereen zijn of haar verhaal kan doen. Daarnaast zorgt de mediator er ook voor dat de rust bewaard wordt en er zo weinig mogelijk spanningen ontstaan. Een mediator heeft jarenlang ervaring en zorgt voor een positieve communicatie. Ben jij op zoek naar een mediator? Vind hier een mediator voor een echtscheiding in Den Haag.

Voor de mediationsessie

Voor dat de eerste bijeenkomst plaats zal vinden, zul je eerst telefonisch contact hebben met de mediator. Het is belangrijk om te kijken of de mediator in staat is om in het specifieke geschil op te treden. De mediator zal hierna ook contact opnemen met de andere partij om zijn of haar kant van het verhaal te horen en om te vragen of zij of haar akkoord is met mediationtraject.

Lees ook:  Hoe verkoop jij je woning zo snel mogelijk?
twee vrouwen op de bank

 De eerste bijeenkomst

Vervolgens wordt er een gezamenlijke bijeenkomst gepland. Er wordt dan eerst uitgelegd wat de bedoeling is en het allemaal in zijn werk gaat. Ook zal de mediator ingaan op de spellen waaraan ze zich moeten houden. Alles wat er tijdens de mediation besproken wordt, dient geheim gehouden te worden. Hiervoor moeten ze een mediationovereenkomst ondertekenen. Nu kan het echte gesprek beginnen.

Het mediationgesprek

In deze fase krijgen eerst beide partijen de kans om zijn of haar verhaal te vertellen. Ze vertellen wat er precies gebeurd is en wat de oorzaken er van zouden kunnen zijn. Doordat de mediator verschillende vragen zal stellen, wordt de hele situatie helder in kaart gebracht. De mediator maakt gebruik van verschillende gesprekstechnieken. Een voorbeeld van zo’n gesprekstechniek is LSD-techniek. Luisteren, samenvatten en doorvragen. Dit zorgt er voor dat de mediator alles duidelijk krijgt en dat de andere partijen zich gehoord voelen.

De onderhandeling

De onderhandelingsfase kan aanbreken tijdens het eerste gesprek, maar meestal komt dit pas in het tweede gesprek. Hierbij is er belangrijk om te kijken naar welke oplossingen er precies zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar welke voorwaarden elke partij belangrijk vindt. Hiervoor kunnen soms ook juridische adviseurs nodig zijn.

De afronding

Na het mediationgesprek is er hopelijk voor beide partijen een oplossing uitgerold. Het is dan belangrijk dat deze oplossing in een vaststellingsovereenkomst wordt vastgesteld. De afspraken worden hierin schriftelijk vastgesteld. Soms kan het ook wel eens zijn dat een mediationgesprek niet succes wordt afgerond. De mediation wordt dan beëindigd worden. In dit soort gevallen zal er een juridische procedure opgesteld worden.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek