Hoe kun je een auto uit het buitenland financial leasen?

Inhoud van deze pagina:

Het is erg interessant om een auto uit het buitenland te halen. Ze zijn vaak erg compleet uitgerust, hebben een lage kilometerstand, krachtige motoren en de fiscale waarde ligt een stuk lager. Een Nederlandse financial leasemaatschappij keurt een factuur uit het buitenland echter niet goed. Buitenlandse leasemaatschappijen zitten bovendien niet op Nederlandse ondernemers te wachten. Toch zijn hier wel mogelijkheden voor en en zijn er bedrijven die hier een oplossing voor hebben ontwikkeld.

Auto importeren

Het importeren van auto’s heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Werden er in 2012 nog maar 70.293 gebruikte personenauto’s geïmporteerd, dit was in 2019 al gestegen tot 216.689.

De belangrijkste redenen voor kopers om een auto te importeren uit het buitenland zijn:

 1. Meer keuze
 2. Completere uitrusting
 3. Lagere prijzen
 4. Lagere fiscale bijtelling

Financial lease

Financial lease van een auto neemt de afgelopen jaren ook een enorme vlucht. Het is voor ondernemers het alternatief voor full operational lease. De voordelen van financial lease ten opzichte van full operational lease voor een ondernemer zijn:

 1. Geen kilometerbeperking
 2. Zelf het voordeel van een hogere restwaarde aan einde looptijd
 3. Zelf bepalen waar onderhoud en reparaties worden uitgevoerd
 4. Inkoopvoordeel bij inzet is voor ondernemer zelf
 5. Contract is eenvoudig tussentijds open te breken

Tot voor kort was het erg lastig om deze twee ontwikkelingen te combineren. Bedrijven zijn nu in dit gat gedoken en bieden ondernemers nu de mogelijkheid om een auto uit het buitenland in te zetten via financial lease. Op hun websites worden buitenlandse auto’s aangeboden veelal aangeboden tegen Nederlandse rijklaarprijzen.

Financial lease aanvragen

Voor een investering tot en met vijftigduizend euro is het vaak niet nodig om de jaarcijfers aan te leveren. Het aanleveren van voor- en achternaam, KvK inschrijvingsnummer en de geboortedatum is vaak al voldoende. Boven dit bedrag moet meestal de balans en winst / verliesrekening van het voorgaande jaar in PDF aangeleverd worden.

BTW financial lease

Als je als ondernemer een auto wilt gaan financial leasen dan is het niet mogelijk om de BTW mee te leasen. Informeer dus altijd eerst wat het btw-bedrag is, deze moet je namelijk vooraf betalen. Wil je liever geen BTW aanbetalen dan zou je kunnen kiezen voor een marge auto, deze heeft geen verrekenbare BTW.

Afkeur aanvraag financial lease

Het kan ook zijn dat de financial lease aanvraag door de leasemaatschappij afgewezen wordt. Dat kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld doordat er een BKR-codering van toepassing is, de resultaten van het bedrijf tegenvallen of het bedrijf nog niet lang genoeg bestaat. Via een netto operational lease lukt het dan vaak alsnog om een akkoord te krijgen.

Particuliere huurkoop

Mocht je geen ondernemer zijn dan kun je ook een auto uit het buitenland leasen. Dan wordt het echter geen financial lease genoemd maar een huurkoop. Ook hier kun je zelf bepalen hoeveel je wilt gaan aanbetalen, of je een auto in wilt ruilen, welke looptijd je zou willen en of er een slottermijn meegenomen moet worden in het voorstel.

Bron: MrWheelson (pagina: Financial Lease).

Bekijk ook onderstaande video’s:

Waar moet je op letten bij private lease?

De consumentenbond legt uit waar je op moet letten bij private lease. Wat zijn de voordelen en nadelen van private lease? In deze video wordt het uitgelegd.

Consumentenbond legt uit waar je op moet letten bij Private Lease.

Vergelijk kopen of leasen

In deze video wordt vergeleken wat voordeliger is. Een auto kopen of een auto leasen? Wat zijn de voordelen en de nadelen bij het kopen van een auto versus het leasen van een auto?

Suggesties?

Input over leasen in het algemeen, of in het bijzonder het leasen van een auto uit het buitenland is welkom. Geef je suggesties door in de reacties hieronder zodat we dit eventueel kunnen verwerken in dit blog.

2 reacties

 • Joris
  Reply

  Interessant om een auto uit het buitenland te laten halen. Ik las ergens dat de kwaliteit veel beter is en je bespaart ook veel geld. Niet verwacht dat er manieren zijn om een buitenlandse auto te leasen. Echt wel handig om te weten. Komen deze auto’s ook direct met een passend autoalarm of alleen standaard af-fabriek?

  • 5minuten.tv
   Reply

   Hallo Joris, het artikel is destijds geschreven door een gastschrijver waar we geen contact meer mee hebben. Helaas weten we dat daarom niet specifiek.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>