De optimale inrichting van de kantoorruimte

11/08/2023
24

Dat een kantoor mooi ingericht moet zijn klinkt logisch, maar wist je dat ook de indeling een grote invloed heeft op de werkomstandigheden van je medewerkers. Hierbij draait het niet alleen om een kleurtje op de muur en mooie accessoires. Kantoormeubilair spreekt vanzelfsprekend een grote rol, maar om de akoestiek te verbeteren van een kantoorruimte, zul je andere indelingen moeten hanteren om zo een rustige werkplek te kunnen creëren. In dit artikel nemen wij je mee in de wereld van kantoorinrichtingen waarbij wij de beste ideeën met je delen.

Ruimte

Voordat je allerlei meubels hebt gekocht is het allereerst belangrijk om te kijken naar de plattegrond van het kantoor. Print deze bijvoorbeeld een aantal keren uit, zodat je creatief deze ruimte kan gaan inrichten door middel van schetsen. Probeer hierbij verschillende indelingen en laat waar nodig anderen kijken, zodat je samen tot een perfecte indeling kan komen. Denk bij de indeling van de ruimte ook goed na over het doel van de ruimte. Wil je de akoestiek verbeteren en zorgen voor een plek waar men zich kan afzonderen, dan zul je hier ook bij de indeling rekening mee moeten houden. Logischerwijs zal zo een plek dan ook niet het best gelegen zijn naast de kantine, waar continue iemand aanwezig is.

Licht

Iets wat een grote rol speelt in ons leven is licht. Het zorgt er namelijk voor dat je in balans blijft en het beïnvloed allerlei hormonen zoals het slaaphormoon. Zo slaap je ’s nachts beter als je overdag meer daglicht tot je neemt. Op een werkplek is het dan ook meer dan belangrijk dat er genoeg daglicht binnen kan komen. Voorkom dus zo veel mogelijk kunstlicht om de akoestiek te verbeteren. Let bij de indeling wel goed op de lichtinval. Wanneer het daglicht schijnt op computerschermen, dan kunnen werknemers bijvoorbeeld niet goed zien wat op hun beeldscherm staat. Ook het krijgen van licht in de ogen is niet prettig.

Lees ook:  Hoe kom ik in de top van Google te staan?

Bedrijfscultuur

Een ander belangrijk iets is de bedrijfscultuur die heerst binnen jouw onderneming. Dit zegt namelijk al veel over hoe een kantoor het best ingedeeld kan worden. Zijn er verschillende teams binnen de onderneming die totaal andere taken uitvoeren, waarbij het ene team luidruchtig is en het andere juist graag in stilte werkt? Wil je juist uitstralen dat het bedrijf één geheel is? Dan kan er gewerkt worden met open ruimtes die gescheiden worden met glazen wanden.

Opruimen

Nog meer akoestiek verbeteren op het kantoor? Opruimen! Klinkt logisch, maar het speelt toch een zeer belangrijke rol op kantoor. Een opgeruimd kantoor zorgt er voor dat medewerkers beter kunnen werken, waardoor ze zich dus ook beter kunnen concentreren. Het gaat hierbij niet alleen om het schoonmaken van de toiletten en de bureaus. Denk bijvoorbeeld aan de losse computerkabels die in de knoop zitten. Hier zou je niet als eerste aan denken, maar ook dit draagt bij aan een opgeruimd kantoor. Tegenwoordig zijn er allerlei houders, kabeldoorvoerders en andere gadgets waarmee deze kabels weggewerkt worden.

Geluid

Iets wat veel medewerkers vervelend vinden van op kantoor werken: rumoerigheid. Denk aan groepen die aan het vergaderen zijn of iemand die in de openlijke ruimte aan het Skypen is. De akoestiek verbeteren kan tegenwoordig door middel van speciale wanden die geluid absorberen. Daarnaast bestaan er ook akoestische plafondpanelen, zodat via het plafond ongewenst geluid kan worden opgenomen. 

Ben jij nou benieuwd hoe je jouw kantoor het beste kunt inrichten? Kijk dan eens naar de volgende video:

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek