Hoe begin je met padel?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/08/2023
448

Padel is een sport die steeds populairder wordt. Veel mensen zijn ondertussen dan ook nieuwsgierig naar deze sport en willen met padel beginnen. Overweeg jij om te beginnen met padel? Dan is het handig om te kijken wat je daarvoor nodig hebt.

Padel is een behoorlijk dynamische sport. Qua activiteit en beleving zit het een beetje tussen squash en tennis in. Past dat wel bij wat jij leuk vindt? Dan is padel wellicht een fijne sport voor jou. Uiteindelijk is het natuurlijk aan jou en het beste om erachter te komen is toch gewoon beginnen.

De racket voor beginners

Als je begint met padel is het fijn om niet een te zwaar racket te kiezen. Een racket dat lichter is dan 365 gram is helemaal prima. Daarnaast is het aan te raden om voor een dikte van circa 36 of 38 mm te kiezen. Verder is een ronde vorm prettig. Als je wat langer speelt kun je altijd nog eens een racket aanschaffen van 365 tot 370 gram. Daarbij kiezen veel spelers voor een ronde racket maar ook het gebruik van druppelvormige rackets komt voor bij deze sport. Dit is vooral het geval bij spelers die al iets langer deze sport beoefenen.

De padelbal

Je kunt voor padel geen tennisbal gebruiken. De padelbal is namelijk wel degelijk anders dan de tennisbal. Ze lijken op elkaar, maar er is één duidelijk verschil tussen de padelbal en de tennisbal. De tennisbal is namelijk een klein beetje groter dan de padelbal. Zo is de diameter van een tennisbal tussen 6,54 en 6,86 cm en is de diameter van de padelbal tussen de 6,35 en 6,77 centimeter.

Padel kleding

Als je padel speelt is het handig dat je goede sportkleding of padel kleding hebt. Voor het spelen is het van belang dat de kleding comfortabel zit en dat jij je er goed in kunt bewegen. Daarnaast moet de stof goed ademen, aangezien de meeste mensen behoorlijk transpireren met padel. Er zijn ook diverse kledingmerken met kleding speciaal ontworpen voor padel. Denk hierbij aan merken zoals Adidas, Nike en Wilson.

Lees ook:  Hoe maak je een knot in je haar?

Padel schoeisel

Er zijn speciale schoenen voor padel, maar om te beginnen kun je ook prima een paar hardloopschoenen aandoen. Speel je tennis? Dan kun je ook je gravelschoenen hiervoor gebruiken. Binnen schoenen zijn niet zo geschikt op een padelbaan. Dan heb je namelijk niet genoeg grip en kun je sneller vallen.

De baan op

Het is gebruikelijk dat je padel met z'n vieren speelt. Dus als je drie vrienden hebt die ook mee willen spelen is het compleet. Wil je het goed leren? Dan is het raadzaam om eerst lessen te nemen. Je kunt ook met meerdere personen de lessen volgen. Dan is vaak het bedrag per persoon ook iets lager. Zo houd je het betaalbaar.

De spelregels

Als je de baan op wil dan is het verstandig om al een beetje van de basisregels op de hoogte te zijn:

  • De puntentelling is hetzelfde als bij tennis.
  • De bal mag je voor en na de stuit spelen.
  • De service is onderhands.
  • Je mag met de bal jezelf en je medespeler niet raken, dan verlies je een punt.
  • De bal moet voordat het tegen het hekwerk of glas komt, 1 keer stuiteren.
  • Gaat de padelbal over het net, maar raakt de padelbal voortijd het hekwerk? Dan is dit een fout.
  • Sla je de bal over het glas of over het hekwerk? Dan is dit een punt, behalve als iemand buiten de kooi de bal terugspeelt.
  • Bij iedere oneven game moet je van kant wisselen.

Instructievideo

Om je een iets betere blik op de sport en de spelregels te geven, staat hieronder een instructievideo weergegeven;

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Ontdek Binge-watch waardige series!

Duurzaam reizen met de auto: hoe verminder je jouw ecologische voetafdruk tijdens het reizen in Nederland?

Hoe meet je binnen 5 minuten gordijnen op?

De toekomst van verpakkingsontwerp

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek