Hoe leg je halfverharding aan?

Inhoud van deze pagina:

Halfverharding is een prachtige oplossing voor tuinen, fietspaden, parkeerplaatsen en andere openbare parken. Door het losse natuurlijke materiaal krijgt het pad, de tuin, het park of de parkeerplaats een mooie authentieke uitstraling. Halfverharding is dan ook in verschillende soorten te verkrijgen. Het is namelijk een breed begrip. Niet alleen grind, split en steenslag vallen eronder. Ook boomschors, houtsnippers en schelpen worden als halfverharding gebruikt. Daarnaast heb je ook het 100% natuurlijke Nobre Cál en andere mixen van natuurlijke materialen die als halfverharding gebruikt worden. Welke soort jij kiest voor jouw tuin of pad is natuurlijk helemaal smaak afhankelijk, maar hoe kun je de halfverharding aanleggen? 

Halfverharding voor de tuin

Wanneer je in de tuin een halfverharding wilt gebruiken om bijvoorbeeld de tuin op te vullen, zou je de bodem van de tuin gewoon kunnen bedekken met de halfverharding. Houtsnippers en boomschors worden zo ook vaak als mulchlaag in de tuin gebruikt. Het verbetert de bodemstructuur, beschermt de bodem tegen vorst en voorkomt uitdroging. Wil je echt een tuinpad aanleggen, dan is het verstandig eerst een fundering te creëren. Door het pad uit te graven, hier een zandfundering van ongeveer 15 centimeter dik op aan te brengen, zorg je voor wat meer stevigheid. Verwacht je veel onkruidgroei, dan is het raadzaam om op de fundering eerst anti-worteldoek aan te brengen. De zijkanten van de tuinpaden worden afgesloten met opsluitbanden van beton, palissaden bandje of klinkers. Zo voorkom je dat de halfverharding in de tuin of op het gazon terecht komt. Vervolgens kun je de grind, houtsnippers, steenslag, schelpen of andere halfverharding storten op het voorgevormde tuinpad.

Foto van nobrecal.nl

Halfverharding voor een parkeerplaats

Ook een parkeerplaats leent zich uitstekend voor halfverharding. Halfverharding is los materiaal en op plaatsen met zware belasting, zoals parkeerplaatsen, kan dat een probleem zijn. Voor parkeerplaatsen is de aanleg van de halfverharding dan ook net even wat anders. Hetzelfde geldt voor fietspaden en andere paden die intensief gebruikt worden. In deze gevallen is een stevige ondergrond ten eerste erg belangrijk. Die stevige, stabiele ondergrond komt in de vorm van een zandfundering van ongeveer 30 centimeter, waarbij de onderste 10 centimeter van het zandbed vervangen wordt door een laag gebroken puin of grind. Deze laag wordt eerst goed aangetrild, voordat het zandbed aangebracht wordt. Zo zorg je voor nog meer stevigheid. Door het pad iets tonrond aan te brengen, kan het regenwater makkelijk naar de zijkanten aflopen. De zijkanten van de parkeerplaats of de paden worden afgesloten om verzakking te voorkomen en om de druk op te vangen. Plaats hierna een anti-worteldoek (indien nodig) en stort het materiaal in een laag van ongeveer 10 centimeter.

Halfverharding voor het terras

Halfverharding kan ook op een terras gebruikt worden. Grind is dan wat minder geschikt, aangezien het tuinmeubilair makkelijk wegzakt in deze halfverharding. Een laag houtsnippers zou wel kunnen, al bestaat de kans dat dit door het veelvuldig gebruik van het terras, vaak aangevuld moet worden. Een halfverharding als Nobre Cál of andere natuurlijke materialen mix is wellicht beter geschikt als halfverharding voor het terras. Deze laag is wat harder en je kunt je tuinmeubilair makkelijker plaatsen. Het aanleggen van het terras gaat op dezelfde wijze als bij de parkeerplaats. Vergeet niet om de onderlaag, de fundering, goed aan te trillen. Zo is de laag halfverharding meer stabiel.

Halfverharding voor de oprit

Ook voor de oprit of het erf wordt steeds vaker halfverharding in plaats van klinkers of stoeptegels gebruikt. In de meeste gevallen wordt er dan gekozen voor grind of split. Ook wanneer je deze halfverharding aan gaat leggen, dien je eerst een zandfundering aan te leggen van ongeveer 30 centimeter. Wordt je oprit of erf intensief gebruikt, dan is het raadzaam om ook hier de onderste laag van ongeveer 10 centimeter te voorzien van gebroken puin of grind. Vergeet de zandfundering niet aan te trillen, een anti-worteldoek te plaatsen en de zijkanten op te sluiten met opsluitbanden van beton, palissaden bandjes, klinkers of een andere opsluiting. Op het anti-worteldoek kun je bij gebruik van grind of split grindmatten aanbrengen. Deze grindmatten zorgen ervoor dat het grind op haar plaats blijft liggen en minder snel wegspringt wanneer er auto’s overheen rijden. Direct op de grindmatten kan het grind of de split dan gestort worden.

Foto van nobrecal.nl

Het onderhoud van de halfverharding

Dat er vaak voor de aanleg van halfverharding gekozen wordt, is niet helemaal vreemd. Halfverharding heeft namelijk veel voordelen. Zo is het goed waterdoorlatend en leent het zich perfect voor afwijkende vormen in paden of terrassen. Daarnaast is halfverharding eenvoudig te repareren. Je vult namelijk gewoon het pad of terras aan met wat nieuw grind, schelpen of boomschors.   

Wat kost het eigenlijk…?

De prijs voor het aanleggen van halfverharding.

Ook de prijs van halfverharding is in veel gevallen een voordeel. Als je weet wat je doet kun je veel halfverharding soorten namelijk prima zelf aanleggen en dat scheelt in de kosten. Naast het materiaal, zul je zand voor de fundering aan moeten schaffen en anti-worteldoek. Misschien moet je ook wel even een trilapparaat huren als je deze niet in de schuur hebt staan. Wil je Nobre Cál aanleggen, dan is het raadzaam om dit te laten doen. Het zou namelijk erg jammer zijn als je niet van de voordelen van deze halfverharding kunt profiteren, omdat het niet op de juiste manier aangelegd is.

Meer video’s over de aanleg van halfverhardingen:

Hoe moet je grind / gravel aanleggen?

De perfecte omranding

Drie manieren voor het leggen van houtsnippers

Heb jij ook nog tips voor het aanleggen van halfverharding? Laat het hieronder weten in een reactie.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>