Hoe gebruik je etherische olie?

11/08/2023
26

Waarom etherische olie gebruiken?

Voor dat we ingaan hoe je etherische olie kunt gebruiken, is het goed om eerst te bekijken WAAROM eigenlijk etherische oliën gebruiken?

Allereerst ruikt het natuurlijk heerlijk. Alleen al de geur is al een reden om etherische olie te verdampen of op een andere manier te gebruiken. Maar iedere type etherische olie heeft ook nog andere voordelen! Zo zijn er oliën die vooral helpen om te ontspannen, oliën die helpen bij verkoudheid, oliën om beter te slapen en er zijn zelfs oliën die helpen tegen muggen, vliegen, zilvervisjes of andere insecten zoals te lezen op de etherische oliën pagina van deze webshop.

Toepassingen

Hoe gebruik je etherische olie?

 1. Bepaal de toepassing.

  Hoe ga je de etherische olie toepassen? Ga je de olie verdampen met een brander? Ga je het verstuiven met een aroma diffuser? Gebruik je een aroma inhaler, geurstokken of zelfs nog een andere methode? Er zijn vele mogelijkheden. De meest gebruikte vormen zijn vermoedelijk het gebruiken van een olie verdamper en een olie diffuser.

 2. Kies je voor verdampen, gebruik dan een olie verdamper.

  Meestal werkt een olie verdamper met een klein bakje waar je de oliedruppels in kunt doen, meestal verdunt met een beetje water. Onder het bakje zit dan vaak een houder voor een waxinelichtje. Als je hierin een brandend waxinelichtje plaatst wordt het water met de druppels verwarmd waardoor de geur wordt verspreid. Vergeleken met een aroma diffuser is dit meestal een goedkopere optie. Een olieverdamper wordt ook wel oliebrander of aromalamp genoemd.

 3. Kies je voor verstuiven, gebruik dan een aroma diffuser.

  Een aroma diffuser wordt ook wel een aroma verstuiver genoemd. Door sommigen wordt gesteld dat het verstuiven van etherische olie een betere manier is dan verdampen, omdat dan alle eigenschappen van de olie bewaard blijft. Als je het verdampt zouden er door de verhitting namelijk bepaalde bevorderlijke eigenschappen van de etherische olie verloren gaan. Olie verstuivers zijn vaak wel iets duurder dan branders, maar je kunt het zo gek maken als je wilt. Er zijn kleine aroma verstuivers voor al een tientje aan te schaffen, maar je hebt ze ook wel van zo'n €250,00. Zie ook wel Google Shopping voor de verschillende prijzen en type aroma diffusers.

 4. Voor onderweg of bij snelle toepassing kun je gebruik maken van een aroma inhaler.

  Een aroma inhaler wordt vaak gebruikt voor onderweg, of voor het even snel lekker laten ruiken een ruimte of object. Zoals als je snel even een gesprek hebt in een vergaderruimte, of het lekker laten ruiken van je tas.

 5. Voor lange termijn verspreiding gebruik je aroma stokjes.

  Meestal gebruik je een olie verdamper of diffuser voor een aantal uren. Maar wil je een ruimte gewoon voor langere tijd lekker laten ruiken en ook de positieve werking ervaren, dan kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van aroma stokjes. Deze zijn momenteel erg populair en zijn bij vele lokale winkels wel verkrijgbaar.

 6. Voor directe toepassing op de huid kun je het mengen met bijvoorbeeld massageolie.

  Wil je de essentiële olie direct op de huid aanbrengen? Dan zou deze bijvoorbeeld kunnen mengen met massageolie. Bij voorkeur een geurloze massageolie. Laat je bij toepassing op de huid vooral ook goed informeren door een aromatherapist.

 7. Laat je bij de aanschaf van etherische olie goed informeren

  Laat je bij de aanschaf van de olie goed informeren. Bijvoorbeeld over hoe je het kunt mengen, hoeveel druppels je moet toevoegen en wat de effecten zijn. Je doet je er goed aan om je eerst te laten informeren door een aromatherapeut.

Meer informatie over etherische olie

De video door The Green Guide bovenaan deze pagina geeft al een mooie uitleg van hoe je etherische olie kunt gebruiken. Mooi hoe zij uitlegt hoe het bij haar vroeger al werd gebruikt tegen luizen en puistjes en dat lavendel bijvoorbeeld helpt om beter te slapen.

Hieronder nog meer informatieve video's over het gebruik van etherische olie.

Etherische olie veilig gebruiken

Ineke over gezondheid legt in deze video uit hoe je etherische olie veilig kunt gebruiken.

Zelf rollers maken met etherische olie

In deze video wordt uitgelegd hoe je zelf rollers kunt maken met etherische oliën.

https://www.youtube.com/watch?v=eQFLfOW78yw

Essentiele olie bij hooikoorts

https://www.youtube.com/watch?v=4nr_8pPtWG0

Waarom Tea Tree olie?

Uitleg door een aromatherapeut over waarom Tea Tree olie te gebruiken.

Niet altijd en alle essentiele oliën zijn geschikt

Als afsluiter nog een kleine waarschuwing dat niet alle olieen altijd en op dezelfde wijze geschikt zijn. Zeker bij directe toepassing op de huid. Laat je daarom altijd informeren door een aromatherapeut!

Geniet er van!

Tot slot, geniet van de heerlijke geur en de heilzame werking!

Etherische olie gebruiken

Uitgelicht

Hoe moet je dunken?

Recent

Handige tips voor Black Friday shopping

De meest effectieve besparingsposten als ZZP-er

Hoe maak je een CV?

Wat te regelen voor je zonnepanelen gaat installeren?

© Luxeblogdomein - 2023

Onderdeel van de Betekenis Fabriek