Hoe moet je een heftruckcertificaat behalen

heftruckcertificaat halen
Waldo Taekema
Waldo Taekema
21/11/2022
522

Heftrucks zijn voertuigen die veelal gebruikt worden in de tuinbouw. Zo worden ze voornamelijk gebruikt voor het laden, lossen en verplaatsen van producten en materialen. Als je wilt rijden op een heftruck is het belangrijk dat je weet wat je doet en dat je dit goed doet. Zo voorkom je onnodige bedrijfsongevallen. Voordat iemand een heftruck mag besturen, laten ze diegene een heftruckcertificaat halen. Maar hoe gaat het halen van zo’n certificaat eigenlijk? In deze blog vertellen we je alle ins en outs die je moet weten als je een heftruckcertificaat wilt behalen.

Is het behalen van een heftruckcertificaat verplicht?

Laten we meteen met de deur in huis vallen en voor veel mensen gaat dit wellicht gek klinken, maar om met een heftruck te mogen rijden is geen certificaat verplicht. In de Arbowet staat echter wel dat iedereen die op een heftruck rijdt voldoende geïnstrueerd moet zijn. Bedrijven kunnen dus kiezen om hun werknemers een cursus te laten volgen of zelf instructies te geven. Als ze kiezen voor het afnemen van een cursus, dan krijgen ze na een voldoende afronding wel een certificaat. Dit certificaat wordt niet vergeven als het bedrijf kiest om zelf instructies te geven.

Als een bedrijf er voor kiest zelf de instructie te geven, moet er gezorgd worden voor goede documentatie. Deze documentatie moet alle dingen bevatten die geleerd zijn aan de werknemers. Als er een bedrijfsongeval plaatsvindt, moet er aan de hand van deze documentatie beslist worden of de werknemer wel voldoende geïnstrueerd was om de heftruck te besturen. De kosten die kunnen voortkomen uit de ongevallen, wegen niet op tegen de kosten van een externe cursus. Om die reden kiezen veel bedrijven ervoor om hun personeel door opleiders te laten instrueren en een heftruckcertificaat behalen.

Wat leer je tijdens een heftruckcursus?

Een heftruckcursus duurt 1 of 2 dagen. Er wordt een gedeelte theorie gegeven en gedeelte praktijk komt aan bod. Zo leer je tijdens de cursus alles wat je moet weten rondom het besturen van een heftruck. Zo leer je deze dingen:

  • De wetgeving rondom het rijden met een heftruck;
  • Waar moet je rekening mee houden met betrekking tot de veiligheid;
  • Hoe bedien en bestuur je een heftruck;
  • Welke onderhoudt is benodigd bij een heftruck;
  • Hoe voer je bijzondere verrichtingen uit met een heftruck.
Lees ook:  Hoe verkoop jij je woning zo snel mogelijk?

Zodra je de theorie en praktijklessen afgerond hebt, eindigt de cursus met een examen. In dit examen komt ook, net zoals bij de lessen, een stuk theorie en praktijk aan bod. Als je dit examen voldoende afrondt, krijg je een heftruckcertificaat.

Algemene informatie rondom een heftruckcertificaat

Leeftijd voor het rijden op een heftruck

Het is mogelijk om vanaf je 16de te rijden op een heftruck. Je mag met 16 jaar een heftruckcertificaat behalen, echter mag je niet alleen rijden. Je moet tot je 18e onder toezicht van een deskundige rijden. Vanaf je 18e mag je zelfstandig aan de slag, mits je voldoende geïnstrueerd bent of een certificaat behaald hebt.

Rijbewijs benodigd voor het rijden op een heftruck?

Het is niet benodigd om in bezit te zijn van een rijbewijs. Logisch ook als je vanaf je 16e mag rijden met een heftruck. Er zitten wel wat haken en ogen aan. Als je wilt rijden met een heftruck die breder is dan 1,3 meter of een aanhangwagen hebt achter de heftruck, moet je in bezit zijn van een rijbewijs T. Dit is het tractorrijbewijs.

Geldigheid van het certificaat

Nadat je een heftruckcertificaat behaald hebt is deze 5 jaar geldig. Nadat de 5 jaar voorbij zijn, dient het certificaat verlengd te worden. Hiervoor kun je een herhalingscursus volgen. Tijdens deze herhalingscursus wordt je geheugen opgefrist en krijg je eventueel nieuwe informatie over de wetgeving rondom het rijden met een heftruck.

Wij hopen je met deze blog binnen 5 minuten alle informatie aangeleerd te hebben die je benodigd hebt voor het halen van je heftruckcertificaat. Het is zeker de moeite waard om in te investeren als dit benodigd is voor je werkvlak.

Benieuwd naar andere blogs op onze website? Lees hier de blog over schilderen.

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Hoe organiseer je het perfecte vriendinnenweekend

Hoe blijf je gemotiveerd om naar de sportschool te gaan?

Efficiënt schoonmaken: De 5 beste tips!

Leer de meest gesproken talen ter wereld met Duolingo

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek