Hoe moet je muren schilderen?

Inhoud van deze pagina:

Muren schilderen, veel mensen doen het gewoon zelf. Maar hoe kun je dat het beste doen voor een optimaal resultaat? En wat zijn veel voorkomende fouten en problemen bij het verven van muren?

Stappenplan bij het schilderen van een muur

Denk aan de volgende stappen bij het schilderen van een muur:

 1. Zorg voor een goede voorbereiding door alles in huis te hebben wat je nodig hebt.

  Zie hieronder een overzicht met suggesties om te gebruiken.

 2. Bedek de vloer om te zorgen dat hier geen verfspetters opkomen.

  Mooi materiaal om het af te dekken is bijvoorbeeld stucloper. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon met een standaard afdekzeil of kranten doen. Let wel dat als je kranten gebruikt je extra voorzicht moet doen omdat deze snel kunnen scheuren. Als je kranten gebruikt is het daarom beter om meerdere lagen papier te gebruiken. Stucloper is gewoon wat steviger, je struikelt er minder snel over en je kunt het vaker herbruiken als je meerdere muren moet schilderen. Maak de stucloper, de zeil of kranten met schilderstape vast aan de plint, zodat verf niet alsnog langs de naden op de vloer loopt.

 3. Haal de afdekplaatjes van de stopcontacten.

  Als er stopcontacten in de muur zitten dan kun je voor het mooiste resultaat het beste de afdekplaatjes eraf halen zodat je ook hieronder kunt schilderen. Deze schroef je er weer op als de klus klaar is. Let er uiteraard wel op dat je eerst de stroom eraf haalt! Test dit goed, zodat je ook zeker weet dat je van de juiste groep de stroom eraf hebt gehaald. Veiligheid boven alles.

 4. Stof de muur af.

  Stof de muur van tevoren af met een stoffer en/of een droge doek.

 5. Indien nodig werk oneffenheden op de muur bij met muurvuller.

  Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing op de doos en gebruik een spatel.

 6. Plak alles goed af.

  Denk aan de plinten, de ontmantelde stopcontacten, muren die contact maken met de muur die je schildert, balken, etc. Zorg dat je passende schilderstape gebruikt. Met andere woorden; zeker in het geval van schilderstape geldt dat goedkoop vaak duurkoop is. Zie verderop deze pagina ook een video met uitleg over welke schilderstape je het beste kunt gebruiken en waar je op moet letten bij het afplakken van muren.

 7. Roer de verf goed door.

  Dit kun je het beste nog in de emmer of het blik zelf doen. Bij de meeste bouwmarkten krijg je hier gratis roerstaven voor mee. Als je in een andere winkel dan een bouwmarkt verf koopt let er dan goed op dat je deze ook koopt. Anders kun je vast ook wel iets anders in de schuur vinden om mee te roeren. Zorg wel dat het goed schoon en stof vrij is!

 8. Doe de verf in een bak.

  Giet de verf vanuit het blik of de emmer in een daarvoor bedoelde bak met ribbels. Dit is de bak die je straks ook gebruikt om met de roller verf uit te halen.

 9. Verf eerst de randen en hoeken met een kwast.

  Voordat je met de roller aan de slag gaat is het verstandig om eerst de randen met een kwast te doen. Ook de hoeken waar twee muren samenkomen kun je met een kwast verven. Let erop als de muur die er haaks op staat in een andere kleur moet zijn, dat je deze ook eerst goed afplakt. Let er ook op dat je het er niet te dik opsmeert en niet drupt. Let er zo ook op dat het plafond goed is afgeplakt. Zeker als deze een andere kleur is dan de muur, maar sowieso is dat verstandig te doen om geen kleurverschil te zien. Doe dit ook zo bij de plinten.

 10. Verf de muur met een roller.

  Vervolgens ga je met de roller aan de slag. Deze dip je goed in de verf, en rol je vervolgens uit over de ribbels in het bak. Doe dit vooral de eerste keer zodat de roller goed rondom onder de verf zit. En zorg zeker bij de laatste keer dat je deze goed uitwrijft over de ribbels zodat de verf er niet te dik op zit. Als het er te dik op zit kan het gaan strepen of druppen.
  Rol in twee richtingen over de muur, bijvoorbeeld horizontaal en verticaal. Er zijn ook vakmensen die erbij zweren ook digitaal de verf op de muur te rollen voor het beste resultaat. Zorg goed dat je iedere rol overlapt. Rol ook voor een deel over de stroken die je met de kwast hebt gemaakt.

 11. Laat de muur drogen.

  Laat de muur drogen voordat je verder gaat met een tweede laag. Een tweede laag is vaak wel nodig, zeker als je met een andere kleur gaat werken. Maar dat kun je pas goed bepalen als het is opgedroogd en bij voorkeur bij daglicht of een goede daglichtlamp.

 12. Breng een tweede laag aan.

  We gaan opnieuw de randen van de muur met de kwast bij langs en de invulling met de roller verven. Doe dit weer op dezelfde manier.

 13. Verwijder schilderstape voordat de verf is opgedroogd.

  Probeer de schilderstape op tijd te verwijderen. Soms is het zo dat als de verf is gedroogd en je verwijdert pas dan de schilderstape, dat je weer stukjes verf van de muur trekt. En dat zie je. Dat zou jammer zijn van alle inspanning toch?

 14. Plaats de afdekplaatjes terug op de stopcontacten.

  Doe dit weer netjes en voorzichtig. Zorg ook weer dat de stroom er van af is. Als de totale klus klaar is kun je de stroom er weer opzetten.

 15. Ruim alles netjes op en zorg dat je de verf bewaart.

  Ruim het afdekzeil, de tape en alle troep netjes op. Zorg dat je de verf die over is goed bewaard zodat als je nog een keer iets moet bijwerken je altijd iets in de juiste kleur achter de hand hebt. Het beste kun je de verf bewaren in een droge omgeving en boven het vriespunt. Vochtige schuren of schuren waarin het ook vriest zijn niet verstandig. Dan beter achter de schuine kant op zolder bijvoorbeeld.

Gereedschap
 • Verfkwast
 • Roller
 • Schilderstape
 • Stucloper of afdekzeil
 • Schroevendraaier (voor de stopcontacten)
 • Verfbak met ribbels
 • Roerspatel
 • Sterke lamp (bij onvoldoende daglicht)
 • Overall of oude kleding en oude schoenen
 • Doekje en stoffer
 • Muurvuller en spatel indien de muur nog bijgewerkt dient te worden
Materialen
 • Muurverf

Meer tips

Bekijk ook bovenstaande video of lees deze pagina over muren verven met nog aanvullende tips zoals het werken met voorstrijkmiddel, het behandelen van grote vlekken, het tussentijds bewaren van kwasten en rollers én het berekenen van hoeveel verf je nou voor de klus nodig hebt.

Heb jij nog tips voor het schilderen van een muur? Laat het hieronder weten in een reactie.

Afbeelding van verfrollers met verschillende kleuren verf van Pexels.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>