meelwormen kopen tuin vogels helpen winter
Waldo Taekema
Waldo Taekema
18/10/2023
451

De winter kan een moeilijke tijd zijn voor onze gevederde vrienden in de tuin. Koud weer en schaars voedsel maken het overleven voor tuinvogels een uitdaging. Gelukkig kunnen we als natuurliefhebbers een handje helpen en ervoor zorgen dat onze gevederde vrienden goed door de winter komen. In dit artikel bespreken we waarom tuinvogels hulp kunnen gebruiken in de winter en hoe je dit kunt doen, met een focus op het kopen van meelwormen, het aanbieden van vogelvoer en het maken van je eigen mezenbollen. We zullen ook een stapsgewijze uitleg geven voor het maken van deze voedzame traktaties voor vogels.

Waarom hebben tuinvogels hulp nodig in de winter?

De winter brengt niet alleen koude temperaturen met zich mee, maar ook tal van uitdagingen voor onze gevederde vrienden in de tuin. Laten we eens wat dieper ingaan op waarom juist in deze tijd van het jaar onze hulp zo belangrijk is voor deze pluizige bezoekers:

Het voedsel is schaars

In de winter wordt de natuurlijke voedselvoorraad schaarser dan een witte kerst in Nederland. Insecten, die normaal gesproken een belangrijk deel van het dieet van tuinvogels vormen, zijn nauwelijks meer actief. Bessen en zaden liggen diep onder een deken van sneeuw verstopt. Dit betekent dat zelfs de meest behendige vogels hun vleugels vol hebben aan het vinden van voldoende voedsel om de dag door te komen.

Ze moeten strijden tegen de kou

Wanneer de winterse kou inzet, moeten vogels extra moeite doen om warm te blijven. Het op peil houden van hun lichaamstemperatuur vergt veel energie. Ze verliezen snel warmte en moeten meer eten om hun energiereserves aan te vullen. Een extra portie voedsel kan letterlijk het verschil betekenen tussen overleven en niet overleven.

Hoe kun je tuinvogels helpen in de winter?

Zoals je kunt zien hebben tuinvogels wel een handje hulp nodig in de winter, maar hoe kun je tuinvogels helpen in de winter aanpakken?

Een van de eenvoudigste manieren om tuinvogels te helpen, is door vogelvoer te kopen en aan te bieden. Er zijn verschillende soorten vogelvoer beschikbaar, zoals zadenmixen, noten, en gedroogde vruchten. Zorg ervoor dat je voer kiest dat geschikt is voor de vogels in jouw regio. Plaats voederhuisjes op strategische locaties in je tuin, zodat de vogels gemakkelijk toegang hebben tot het voedsel.

Lees ook:  Je persoonlijkheidstype herkennen

Extra snack: meelwormen kopen

Meelwormen zijn een eiwitrijk voedsel dat vooral in de winter van onschatbare waarde is voor tuinvogels. Ze voorzien in de essentiële eiwitten die vogels nodig hebben om warm te blijven en hun energieniveau op peil te houden. Je kunt meelwormen kopen bij tuincentra of online. Zorg ervoor dat je gedroogde meelwormen kiest, omdat deze langer houdbaar zijn.

help tuinvogels winter

Lees ook Hoe bewerk je voor het eerst hout?

Zelf mezenbollen maken

Een leuke en voedzame traktatie voor tuinvogels is de mezenbol. Hier is een stapsgewijze uitleg voor het maken van je eigen mezenbollen:

Wat heb je nodig om zelf mezenbollen te maken?

  • 250 gram frituurvet (zonder zout)
  • 250 gram vogelzaad (zadenmix voor vogels)
  • Een paar plastic vormpjes (bijvoorbeeld ijsblokjesvormen)
  • Een touw of lint
  • Een pan en lepel

Hoe maak je zelf mezenbollen?

Smelt het frituurvet in een pan op laag vuur. Zorg ervoor dat het niet begint te koken.

Voeg het vogelzaad toe aan het gesmolten vet en roer goed door. Zorg ervoor dat alle zaden gelijkmatig bedekt zijn met het vet.

Giet het mengsel in de plastic vormpjes. Steek een stukje touw of lint in elk vormpje zodat je straks de mezenbol kunt ophangen.

Laat de vormpjes afkoelen en hard worden. Dit kan enkele uren duren.

Zodra de mezenbollen volledig zijn uitgehard, haal je ze uit de vormpjes en knoop je ze aan een tak of haak in je tuin.

Deze zelfgemaakte mezenbollen zijn een traktatie waar vogels dol op zijn, en ze bieden de nodige energie om de winter door te komen.

Het helpen van tuinvogels in de winter is niet alleen goed voor de vogels zelf, maar het biedt ons ook de kans om van de natuur te genieten. Door vogelvoer te kopen, meelwormen aan te bieden en zelf mezenbollen te maken, kunnen we een positieve impact hebben op de vogelpopulatie in onze omgeving. Dus waar wacht je nog op? Haal die voederhuisjes tevoorschijn en begin met het verwelkomen van onze gevederde vrienden tijdens de koude wintermaanden. Je zult versteld staan van de kleurrijke bezoekers die je tuin zullen opfleuren.

Bekijk ook Hoe moet je een huisdier onderhouden?

Uitgelicht

Hoe moet je plinten verstek zagen?

Hoe moet je whiskey drinken?

Hoe kun je goochelen?

Recent

Leer binnen 5 minuten energietarieven vergelijken!

Hoe moet ik omgaan met verdriet na het verlies van een dierbare?

Verplichte bijzondere verrichtingen motor

Zo koppel je een aanhanger aan de auto

© 5 Minuten TV - 2024

Onderdeel van de Betekenis Fabriek